Geçen haziran ayında gastronomi dünyasının en en prestijli ödüllerinden ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Ebru Baybara Demir ile hem kendi hikâyesini konuştuk hem de gastronomi dünyası kazanını kaynattık. İyi bir şef olmak başarı için yeterli midir? Dünyadaki restoran eğilimleri nereye gidiyor? Başarılı girişimci kimdir? Sunum mu önemli yoksa ürün mü?
#AR-GEArtvin denince aklınıza Karadeniz mi gelir, Doğu Anadolu mu? Yoksa her ikisi de mi? Aslında bu kent için, Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan yüksek viraj deyimini kullanmak galiba en doğrusu. Harita üzerinde Türkiye’nin yarım daireyi andıran kuzeydoğu köşesinin bir parçası olması yanında, hiç de düz olmayan kent içi ve kent dışı yollarının biçimi de viraj nitelemesini fazlasıyla haklı kılıyor. Artvin, öyle pek de "alçakgönüllü" olmayan, yüksek bir viraj: İl topraklarının yaklaşık yüzde 79.8’i sarp ve geçit vermeyen dağlarla kaplı. İşte bu coğrafi yapı, kentin tarihinin şekillenmesinde temel unsur olduğu gibi, günümüzdeki kültürel, toplumsal hayata da damgasını vuruyor.
Milli voleybolcu Hakan Kayhan, Kadıköy Çarşısı’nda Rum bir aileye ait 115 yıllık tarihi evi balık lokantası haline getirdi. Esnaf lokantası gibi çalışan içkisiz Dicle Balıkçısı’nın mönüsünde çorbasından ızgarasına, pizzasından makarnasına onlarca çeşit balık yemeği var.
Böylesine tarihi bir kentin, nitelikli otel sıkıntısı çekmesi şaşırtıcı ve üzücü. Edirne'de otel sorununun yanında, yıldız sıkıntısı da var denilebilir. En fazla iki yıldıza kadar çıkabiliyorsunuz. Oysa genelde otellerin işletmecileri ve personelleri son derece gayretli ve canayakın. Yine de Efe Hotel, Park Hotel ve yeni açılan Pera Konukevi, yer bulabilirseniz, gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek oteller.