Tarihsel açıdan dünyanın en önemli bilim insanları içerisinde İbn-i Sina gelmektedir. Dünyanın bildiği bu önemli ismin aynı zamanda Türk olup olmadığı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki İbn-i Sina Türk mü? İbn-i Sina Türk soyundan mı geliyor tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde yaptığı açıklamada, "Dünya bizim insansız hava araçlarındaki başarımızı manşetlere taşıyor, şaşkınlıkla takip ediyor" dedi. Erdoğan, "Öncelikle genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek için yurt dışına çıkmasına karşı olmadığımızı, tam tersine bunu desteklediğimizi belirtmek isterim. Sadece kendi gençlerimizin yurt dışında bilgi ve tecrübe sahibi olmasını sağlamakla kalmıyor, Türkiye’yi dünyanın her yerindeki bilim insanlarımız için cazibe merkezi yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla ihdas ettiğimiz programlarla geri dönen araştırmacılarımız sayesinde bilim ekosistemimizi güçlendiriyor, beyin göçünü tersine çeviriyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürk müziğinin tarihi hangi yıllara, kimlere kadar uzanıyor? Hangi makam insan psikolojisine nasıl etki ediyor? Geçen yıl Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eşi Rana Selçuk öncülüğünde başlatılan Örneklemeli Türk Müziği Tarihi seminerlerinde bu gibi birçok soruya yanıt veriliyor. Amaç ise popülerliğini yitiren Türk müziğini yeniden gündeme taşımak hatta yeni yetenekler keşfetmek...
#Tülay DemirTürk müziğinin tarihi hangi yıllara, kimlere kadar uzanıyor? Hangi makam insan psikolojisine nasıl etki ediyor? Geçen yıl Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eşi Rana Selçuk öncülüğünde başlatılan Örneklemeli Türk Müziği Tarihi seminerlerinde bu gibi birçok soruya yanıt veriliyor. Amaç ise popülerliğini yitiren Türk müziğini yeniden gündeme taşımak hatta yeni yetenekler keşfetmek...
#Tülay DemirCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Bakan Yılmaz 'Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif' dedi.
#TEOGAlbert Einstein eğitimi, “Okulda öğrendiğin her şeyi unuttuğunda geriye kalandır” diye tanımlıyor. Julian Tudor Hart (İngiliz Hekim), “Tıp eğitimim üç kez başladı. Okulda öğrendiklerim hastanede işime yaramadı, hastanede öğrendiklerim de aile hekimliğinde işe yaramadı” diyerek bir taraftan öğretilen gereksiz bilgilere ve teorik bilgiyle pratiğin uyuşmadığına, diğer taraftan tıp eğitiminin sürekliliğine vurgu yapıyor.
#Öğretim ÜyesiNâzım Hikmet’in Polonyalı kökeni bilinir ama Sırp kökeni bilinmez. Büyükdedesi Ömer Lütfi Latas, Ortodoks Sırp’tır. Müslüman olunca Osmanlı ordusunda Rumeli Müşirliği’ne kadar yükselmiştir. Bosna’nın ıslahatında görevlendirilmiştir. Nobel ödüllü yazar İvo Andriç “Ömer Paşa”nın Saraybosna günlerini romanlaştırmıştır. Peki Kusturica ailesi, astığı astık kestiği kestik Ömer Paşa’dan korkup mu Müslüman olmuştur? Tarih sayfalarını geriye doğru çevirdikçe bakın ne tür gerçeklerle yüzleşiyorsunuz...
Başlık karışık mı geldi? Hiç değil aslında. Şarkıcı İbrahim Tatlıses’in, “Urfa’da Oxford vardı da gitmedik mi” sözünü bilirsiniz. Her yıl olduğu gibi üniversiteler açılınca, Türkiye’nin malum sorunu türban tartışılmaya başlandığından da haberdarsınız. Peki, Kılıçdaroğlu’nun “Başı açık öğrencilerin de özgürlük sorunu var” dediğini duydunuz mu? İşte meselenin bamteli burası. Tüm bunlar bana, bakın İslam tarihindeki hangi olayları anımsattı? Gelin bin yıl öncesine gidelim...
Oktay Mete, çocukken yakalandığı hastalığı doktorlar iyileştiremeyince bitkilerden şifa buldu. Doktorlar, ümidi kesmişlerdi ki, "Kocakarı" ilacı olarak bilinen bitkisel içerikli ilaçlar derdine derman oldu. "O gün bu gündür, yaşamımı borçlu olduğum bu mucize nebatları tanımaya çalışıyorum" diye konuşan Mete, araştırmalarını bir ansiklopedide topladı.
BİR okuyucumuz soruyor; yüce dinimiz, Müslümanların maddi ve manevi kalkınmalarını, yükselmelerini sağlayacak esasları getirdiği halde, neden Müslümanlar bugün perişan, zelil, güçsüz ve geri kalmışlar; buna mukabil niçin gayrimüslimler, Batılılar kalkınmış ve gelişmişlerdir?
<B>HAFTAYA</B> 16 milyonu aşkın öğrenci ve 500 bini aşkın öğretmenle yeni ders yılına <B>‘‘merhaba’’</B> diyeceğiz. 2003-2004 yılının hayırlı olmasını her zil sesiyle dolacak sınıflarımızda, <B>‘‘Türküm, doğruyum, çalışkanım’’</B>la başlayan bu güzel <B>‘‘and’’</B>ın eğitim hamlemizi yepyeni ufuklara, başarılara ve mutluluklara ulaştırmasını diliyorum.