İbn-i Sina Batılılarca, hekimlerin önderi olarak bilinir ve 'Büyük Üstad' ismi ile tanınır. İbn-i Sina, tıp alanında yedi asır boyunca temel kaynak eser olarak süre gelen El-Kanun fi't-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap Avrupa üniversitelerinde 17. asrın ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur. İşte, İbn-i Sina'nın hayatına ilişkin detaylı bilgi...
#İbn-İ Sina Kimdirİdealar kuramı Antik Yunan felsefesinin en önemli düşünürlerinden biri olan Platon'a aittir. Platon'a göre, varlık dairesi, idealar ve görüngüler dünyası olarak ikiye ayrılır. Şu an içinde yaşadığımız dünya beş duyu ile algılanabilen görüngüler dünyası olsa da bir yanılsamadan ibarettir. Her şeyin mutlak, saf ve mükemmel hali ise idealar dünyasında yer almaktadır. İdealar kuramı nedir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimFilozoflar kelime anlamı olarak bilgelik aşığı kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır. Siz de İslam filozofları ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. İlk İslam filozofu kimdir? Tarihte ilk dönem filozofları kimlerdir? Siz de ilk İslam filozofunun kim olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. İlk dönem filozofları ile ilgili olarak merak edilen tüm detayları derledik.
#İlk İslam Filozofu Kimdir?Türkçede yazın türleri manzum (şiir) ve mensur (düz yazı) olmak üzere ikiye ayrılır. Düz yazılarda yer alan paragraflara metin denir. Kısa yazılar genelde giriş - gelişme - sonuç bölümü olmak üzere üç paragraftan oluşur. Uzun yazılarda paragraf sayısı daha fazla olabilir. 8. sınıflar için Metinle İlgili Sorular Sorma ve Soruları Cevaplama konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Metinle İlgili Sorular Sorma Ve Soruları Cevaplama Konu AnlatımıÇalışmalarıyla dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdıran unutulmaz bilim insanı ve tabip İbni Sina ya da batılılar tarafından bilinen isiyle Avicenna, küresel tıbbın gelişimine ışık tutan ve önemli katkıları olan biri isim. 11. yüzyılda yaşamış ünlü İslam dünyasının yetiştirdiği ünlü hekim ve filozof İbn-i Sina'nın hayat öyküsü merak ediliyor. Peki, Avicenna yani İbni Sina kimdir?
#İbni SinaANKARA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık durumuna ilişkin, "Genel durumu iyi, bilinci açık. Gayet iyi iletişim kuruyor. Yazıyor ve kısa cümleler kuruyor. Bazı soruları anlamlandırabiliyor. Doğum tarihi olan 20 Temmuz tarihini sorduğumuz zaman Kıbrıs Barış Harekatı’nın olduğunu da söylüyor" dedi.
#Deniz BaykalBaykal'a tedavi gördüğü hastanede 3. operasyon yapıldı... Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın son durumuna ilişkin gün içinde yaptığı açıklamada, 48-72 saat kavramının önemini bir kez daha hatırlatmıştı. Akşam saatlerinde yeni bir açıklama yapan doktor Erkan İbiş, "Kendisine solunum desteği sağlanıyor. Ciddiyet devam ediyor, daha da devam edecek. Süreç iyi görünmüyor. Zaman zaman uyandırma çabaları devam ediyor. Şuan bilinç kapalı durumda. Gelişen tabloda bazı olumsuzluklar yaşıyoruz. Süreç içerisinde göreceğiz. " dedi. Öte yandan, Deniz Baykal'ın hayatını kaybettiğine yönelik sosyal medyada dolaşan haberlerin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklama yaptı ve 'Duyumların tamamı asılsızdır." dedi.
#Son DakikaMescid-i Aksa baskılarına eklenen son halka tansiyonu doruğa çıkardı. Dinler Tarihi Profesörü Ömer Faruk Harman’a göre, Filistin sorunu bitmeden, İsrail bu huyundan vazgeçmeden, Filistinlilerin insanca yaşama hakları verilmeden Ortadoğu’da huzur olmayacaktır. Çünkü kan ve gözyaşı üzerine huzur ve mutluluk kurulamaz.
#Mescid-İ Aksaİbn-i Haldun, miladi 14-15’inci asır dönemecinin Endülüs zihniyetli adamı, Arap beşerî coğrafyasına ve Ortadoğu’nun tarihine neredeyse Rönesans döneminin Vico’su gibi bakıyor. Kaynakları da bugünkü sosyologlarda olduğu gibi fakir ve yarım yamalak toplanmış değil. Belki Batılı laiklerin hoşuna gitmesinde bir anlam var. Peki günümüzün doğulu Müslümanları neden bu kadar bayılıyor ona? Sadece Batı’daki laikler bayıldığı için bana kalırsa.
#İlber OrtaylıTürkiye’de üretilen böbrek taşı kırma cihazı ESWL’nin hikayesini anlatan Prof. Dr. Remzi Sağlam, “Böbrek taşı kırma cihazı yapmak istediklerini belirten genç elektronik mühendisleri, bunu nasıl yapacaklarını sorduğumda, ‘Almanlar yaptıysa biz de yaparız’ dedi. Her şey bu cümleyle başladı” diye konuştu.
Nâzım Hikmet’in Polonyalı kökeni bilinir ama Sırp kökeni bilinmez. Büyükdedesi Ömer Lütfi Latas, Ortodoks Sırp’tır. Müslüman olunca Osmanlı ordusunda Rumeli Müşirliği’ne kadar yükselmiştir. Bosna’nın ıslahatında görevlendirilmiştir. Nobel ödüllü yazar İvo Andriç “Ömer Paşa”nın Saraybosna günlerini romanlaştırmıştır. Peki Kusturica ailesi, astığı astık kestiği kestik Ömer Paşa’dan korkup mu Müslüman olmuştur? Tarih sayfalarını geriye doğru çevirdikçe bakın ne tür gerçeklerle yüzleşiyorsunuz...
Oktay Mete, çocukken yakalandığı hastalığı doktorlar iyileştiremeyince bitkilerden şifa buldu. Doktorlar, ümidi kesmişlerdi ki, "Kocakarı" ilacı olarak bilinen bitkisel içerikli ilaçlar derdine derman oldu. "O gün bu gündür, yaşamımı borçlu olduğum bu mucize nebatları tanımaya çalışıyorum" diye konuşan Mete, araştırmalarını bir ansiklopedide topladı.