Paylaş
- Sağlıklı bir yaşam ile spor ve kalp ilişkisi nedir?
Sağlıklı yaşam, kişinin temizliğine ve beslenmesine dikkat etmesi, spor yapması ile birlikte yaz-kış aylarında hastalıklara yakalanmadan yaşamını idame ettirebilmesidir. Sağlıklı bir yaşam için alkol ve sigara kullanmamalıstresten uzak durmalı, cinsel yaşama ve uyku düzenine dikkat etmeliyiz. Haftada bir bile olsa doğa ile başbaşa kalmak sağlığa iyi gelecektir.
- Kalp sağlığı için yapılması gerekenler nelerdir?
Tansiyonu ve kolesterolü kontrol altına almanın ilk şartı sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamaktır. Fazla kilolu olmak koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği ve inme için de risk oluşturmaktadır. Günümüzde sigara, önlenebilir ölüm sebepleri içinde ilk sırayı almaktadır. Sigara kullanımı, kansere, kalp damarlarının tıkanmasına dolayısıyla kalp krizine sebep olmaktadır. Düzenli egzersizin hemen her hücremize olumlu etkisi var desek yanlış olmaz.
KAN BASINCI DÜŞÜYOR
- Spor, kalp ve damar sağlığına nasıl etki ediyor?
Her kas gibi kalp kası da antrenman yaptıkça daha güçlü oluyor ve daha verimli çalışıyor. Hem kasılması güçleniyor hem de rahatlayıp gevşemesi mükemmelleşiyor. Antrenmanlı kalp, sıkıntılı bir durumla karşılaştığı zaman sakin bir tepki veriyor. Damar sertliğine karşı koruyucu rol oynayan HDL kolesterolü yükseltmenin yollarından biri egzersiz yapmak. Egzersizin süresi ve sıklığı arttıkça olumlu etki de artıyor. Düzenli spor yapanların hareketsiz bir yaşam sürenlere göre daha az endişeli olduklarını, uykularının daha düzenli olduğunu gösteren çalışmalar var.
HER GÜN 30 DAKİKA
Peki sadece yürümek yeterli midir?
Günde 30 dakika hızlı (saatte 5-6 kilometre hızla) yürümenin ve bunu en az haftada 5 gün yapmanın kalp ve damarlara yararlı olduğu biliniyor. Yarım saat sürekli yürüyemezseniz, günde 3 kere 10 dakika yürüseniz bile yeterli. Yaptığınız egzersiz ağırlaştıkça sağlığa olumlu etkisi artıyor. Buna karşılık gezinti yapar gibi yavaş yürümek aynı yararı sağlamıyor. Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta da, 30 dakikalık yürüyüşün normal günlük faaliyetlere ek olarak yapılması gerektiği...
Ancak ısınmadan yapılan spor ve ani efor sarf edilmesi, kalbe ani yük getirerek kalp krizi ve ani ölümlere davetiye çıkarıyor. Düzenli spor yapmaya başlamadan önce mutlaka bir hekim kontrolünden geçilmesi gerekiyor.
RAHŞAN TURAN KİMDİR
Kıbrıs’ta doğan Rahşan Turan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1999 yılında mezun oldu. 2000-2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde kardiyoloji ihtisası yapan Turan, TOBB ETÜ Hastanesi’nde çalışmalarına devam ediyor.
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA
Sevgili okurlar önümüzdeki hafta toplumumuzda oldukça sık görülen bir konuyu işleyeceğiz; böbrek taşı ve yeni tedavi alternatifleri. Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam tarafından, böbrek taşlarını tedavi eden, İbn-i Sina adlı bir robot icat edildi. Bu robot hakkında ve taşların tedavi yontemı ile ilgili merak ettiğiniz soruları hafta boyunca skalyoncu@hotmail.com adresine ulaştırabilirsiniz.
Paylaş