Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 92 yaşında hayatını kaybetti. 2011'de başlayan sokak gösterilerinin ardından görevinden istifa eden Hüsnü Mübarek, 1981-2011 yılları arasında Mısır'ı yönetmişti. İşte, Hüsnü Mübarek'in biyografisi...
#Hüsnü Mübarek Kimdir?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Danışma Meclisi toplantısında konuştu. Erdoğan, "Daha İdlib şehitlerimizin cenazelerini kaldırmadan rejime tarihin en büyük kayıplarını verdirerek bismillah dedik." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Şayet bir an önce Türkiye’nin belirlediği sınırların dışına çıkmazlarsa, bir süre sonra omuzlarının üstündeki o başlar da kalmayacak." dedi.
#ErdoğanMısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi (67) mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Mısır İçişleri Bakanlığı, darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefatının ardından ülkede alarm durumu ilan etti. Öte yandan, Mursi'nin avukatı Abdulmunim Abdulmaksud, Mursi'nin naaşının nereye götürüldüğüne dair bilgilerinin olmadığını belirtti.
#MursiReha Çamuroğlu, AK Parti’nin ilk Alevi açılımının kilit ismiydi. 2007’de Tayyip Erdoğan’ın davetiyle AK Parti’ye katıldı, milletvekili seçildi. Hükümetin muharrem ayı iftarlarının ilkinde onun imzası vardı. Hızlı başladı ancak Erdoğan’ın Alevi açılımı konusundaki danışmanlığı sadece sekiz ay sürebildi. AK Parti’den ayrıldıktan sonra hükümeti yüksek perdeden eleştirse de yakın zamana kadar Tayyip Erdoğan’daki kredisi devam etti. Erdoğan en son 1.5 yıl önce demokratikleşme paketi hazırlıkları sırasında davet ederek görüşlerini dinledi. Bugün ise Başbakan Davutoğlu’nun 23 Kasım’daki Dersim ziyareti ile birlikte somutlaşması beklenen son açılım konusunda hayli karamsar, köşeli cümleler kuruyor. Suriye üzerinden yaşananlardan sonra AK Parti ile Alevilerin kopuşunun artık kategorik olduğunu düşünüyor. Davutoğlu’nun U dönüşü yapabilmesinin son 4 yıl için Alevilerden özür dilemesine bağlı olduğunu söylüyor.
İhvan Dış İlişkiler Sorumlusu Amr Derac’ın Katar’dan İstanbul’a geldiğini Ankara doğruladı. Dışişleri yetkilileri, “Türkiye ile Mısır arasında vize olmadığı için iki ülke arasında bizim açımızdan bir sorun yok” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İhvan yöneticilerinin İstanbul’a gelebileceklerini söylemişti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile çok tartışılan Irak seyahatinin ardından Ankara’daki makamında görüştük. CHP’nin Irak’la başlayan dış politika çıkışını başka Ortadoğu ülkeleriyle de sürdürmek niyetinde olduğunu anlattı, ekim ayında Washington için davet aldığını da teyit etti. Bu ziyaretlerin hedefini ‘AKP’nin inanç temeline indirgeyerek perişan ettiği Türkiye imajını tamir etmeye çalışıyoruz’ diye özetleyen Kılıçdaroğlu ile sadece dış politika konuştuk. CHP lideri bu arada bir arkadaşının torununun çizip hediye ettiği resimle de poz verdi.
BM Kadının Statüsü Komisyonu, iki hafta süren pazarlıkların ardından kadın ve genç kızlara yönelik şiddetin sona erdirilmesiyle ilgili deklarasyonu kabul etti. Mısır’da iktidar olan Müslüman Kardeşler, ‘Toplumu yok eder’ diye karşı çıkarken, Mısırlı delegasyonun başı Mervat Tallavi, “Kadının mücadelesine inanıyorum. İsterlerse beni kovsunlar” dedi ve onayı verdi.
ABD’nin en çok tartışılan akademisyenlerinden olan Norman Finkelstein, Hacettepe Üniversitesi’nin İstanbul’da düzenlediği “Barış ve Çatışma Çalışmaları” yüksek lisans programında ders vermek üzere İstanbul’a geldi. Filistin ve İsrail uzmanı Finkelstein, Gazze’de yaşananları Hürriyet’e değerlendirdi: