Türkiye'de Ramazan sofralarının baş köşesinde yer alan hurma, aslında tüketimi sadece bir ayla sınırlandırılamayacak kadar yararlı bir meyve. Hz. Muhammed'in en sevdiği, her gün muhakkak yediği gıdalardan biri olarak adı çok sayıda hadiste geçtiği için Müslümanlar için özellikle çok değerli olan hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. İşte onlardan birkaçı...
#HurmaTÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), iftar ve sahurun vazgeçilmezi hurma alışverişi konusunda vatandaşlara kritik bir uyarıda bulundu. Federasyon, vatandaşın doğal, besleyici, sağlıklı diye aldığı hurmaların glikoz şurubuyla tatlandırılarak satıldığına dikkat çekti.
#HurmaYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#Bitki2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiÖksürük, solunum yolu sistemi üzerinde oluşan rahatsız edici bir durumdur. Öksürüğe iyi gelen şeyler ile geçmesi mümkündür. Öksürüğe iyi gelen şeylerin başında süt ve bal karışımı gelmektedir. Ilık süt ile boğazınızı yumuşatarak öksürüğünüzü kesebilirsiniz. Yiyecek grubunda da mercimek, karalahana ve bürüksel lahanası öksürüğe iyi gelmesi ile bilinmektedir. İşte, tüm detaylar.
#ÖksürükYüz yüze eğitim başladı; şimdi anne-babalar en çok çocuklarının beslenme çantasını düşünüyor. Yeterli ve dengeli beslenme, onların eğitime odaklanmaları için ihtiyaç duydukları enerjiyi de sağlar. Bunun için kantindeki hazır gıdalar ve fast food ürünler yerine, çantalarındaki sağlıklı alternatifleri seçmeleri lazım. O alternatifler neler olabilir?
#Fast FoodMeyveler insanlarla birlikte taşındı ve tüm dünyaya yayıldı. Bitkibilimcilere göre, dünya üzerinde meyvelerin anavatanı olarak görülen başlıca beş bölge var. Bunlar ise; Hazar Denizi ve Karadeniz arasında yer alan Hindistan, Kafkas Dağları ve Pakistan arasında yer alan Kaşmir Dağı etekleri, Orta Amerika, Endonezya ve Çin’in değişik bölgeleridir. Meyve veren ağacı türleri nelerdir detayları ile derledik.
Her gezegenin temsil ettiği coğrafi yerler, renkler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar, kokular vardır. Örneğin, Satürn ‘kötü kokulu’dur. Jüpiter parlak ve ışıltılı, Mars acı, Venüs yağlı ve tatlıdır... Merkür karmaşık bir tat ve renktedir. Güneş ve Ay ise astrolojide iki kutsal ışık olarak görülür. Ay bilinçaltımızdan gelen etkileri yönetirken Güneş de bilinçli davranışlarımızı gösterir...
#YazarAlp Dağları kendi içinde üç kısma ayrılır: Batı, Orta ve Doğu Alpler. Batı Alp Sıradağlarında Maritime, Cotian, Dauphine, Graian ve Pennine Alpleri önemlilerindendir. Alplerdeki bitki örtüsü çok zengin ve çeşitlidir. İki bin yüz metrenin üstünde çiçek veren bitki çeşidine rastlanmıştır. Peki, Alp Dağları nerede? İşte Alp Dağları konumu hakkında bilgiler...
#Alp Dağları Neredeİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#Kolesterolİnsan vücudunda hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan enzimlerin çalışması için kilit role sahiptir. Peki, magnezyum başka ne işe yarar? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir? Konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrendik.
#MagnezyumSağlık Bakanlığı, salgın nedeniyle evde kalma süresinin uzamasının normalden fazla yemek yemeye neden olabileceğine dikkat çekti. Bakanlık, “Aldığınız kaloriyi kontrol edin, haftalık mönü planı yapın” sözleriyle vatandaşları uyardı ve örnek mönüler hazırladı.
#GazetehaberleriKim ne derse desin dünyadaki bazı coğrafyalar, bazı ülkeler daha şanslı. Atlas Okyanusu ile Akdeniz’i ve yine Afrika kıtası ile Akdeniz coğrafyasını birbirine bağlayan Fas işte bu şanslılar arasında. Bu ayrıcalıklı olma durumunu, üretilen edebi metinler ve mitlerle anlamak mümkün. Örneğin, babası Zeus tarafından gökkubbeyi taşımakla cezalandırılan Atlas efsanesi bu dağların en yüksek zirvelerinin yer aldığı Fas’ta hayat buluyor. Coğrafyanın ne kadar özel olduğunu hissetmenin bir diğer yoluysa, ülkeye atacağınız ilk adımda gizli...
#FasYaz artık kapıda ve diyet programlarının tavan yaptığı sezona girmiş bulunuyoruz. Hepimizin bildiği gibi kilo kontrolü en zorlanılan konulardan biri. Hemen hemen her kadının hayali zayıf, fit ve sağlıklı olmak. Ve hepsinin ortak sorunu tek. Kilo vermek!
#Bikiniİzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 30 ilçesini tek tek inceleyerek "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları" raporunu hazırladıklarını belirterek, "Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır" dedi.
#İzmirSıcaklar ve nem bunaltıyor. Özellikle İstanbul’da “nefes almak” dahi zorlaştı. Dahası en ufak hareketle bile “şakır şakır” terleyip su ve tuz kaybediyoruz. Başta biz sağlık uzmanları olmak üzere, herkes birbirine bol bol su içme uyarısı yapıp “İdrar renginiz açık sarı, hatta su gibi olsun!” diyor. Nedeni şu...