Güncelleme Tarihi:
Bu ay özellikle güller ve mevsimlik çiçekler için harekete geçme vakti. Hastalıkların önüne geçin, bitkilerinize iyi bakın ki sonraki aylarda da yüzünüz gülsün. Bizden söylemesi...
Gülleriniz için özel gül gübresi kullanmayı ihmal etmeyin. Bu şekilde onların güç kazanmasını sağlar; çiçek verimlerini arttırırsınız. Özel gül gübresini fidanlıklardan ya da yapı marketlerden temin edebilirsiniz.
Güllerinize bu ay içinde yaprak bitleri, kabuklu bit türleri, taze sürgün yapraklarını kemiren bozkurtlar, telkurtlar dadanabilir. Külleme hastalığı baş gösterebilir. Bu nedenle ıslanabilir kükürtlü ilaçlar ya da külleme ilaçları kullanın.
Gül tomurcuklarınızın tam açılmadan solduğunu görürseniz, bakır, mangan, bor eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Bu nedenle, bu maddeleri toprağa ilave edin. Yapı marketlerde satılan ve bu maddeleri içeren kutu gübreleri kullanabilirsiniz. Aşırı azotlu gübre vermeyin. Aksi takdirde topraktaki dengeyi bozabilirsiniz. Bu takdirde, temmuz ayında gül ve diğer bitkilerinize aşırı akar hücumu da olabilir.
Bitkilerinizin yaprakları çepeçevre sararıp, daha sonra kahverengiye dönüyorsa, potasyum eksikliğinden; genel sararma varsa, demir eksikliğinden kuşkulanmalısınız. Tabii kesin teşhisi koyabilmeniz için, öncelikle toprak koşullarınızın uygunluğundan, sulama suyunuzun kalitesinden, uygun aralıklarla sulama yaptığınızdan ve sulamada aşırıya kaçmadığınızdan emin olmanız gerekiyor yoksa yanılabilirsiniz.
Gelelim bahçedeki mevsimlik çiçeklerin yerleşimine... İster çiçek tarhları, ister boy boy saksılar olsun, bitki seçerken güneşi seviyor olmalarına özen gösterin. Örneğin papatya türleri, çanta çiçeği, gazanya, guzmanya, yaz karanfilleri, şebboy, minyatür güller, mine çiçeği, zakkum, çin gülü gibi bitkileri tercih edebilirsiniz.
Ayrıca yarı gölge-güneş seven bitkilere de yer vermeyi unutmayın. Petunya, begonya, küpe çiçeği, kanayan kalpler, aslanağzı, katmerli begonya ya da yıldız çiçeğini seçebilirsiniz…
Bahçe Citrusları, minyatür nar, bazı küpe çiçeği türleri, yaz aylarında dışarıya taşıyabileceğiniz diğer bitkileriniz arasında… Ayrıca, limon ağacı, hurma türleri, bodur palmiye, kokos palmiyesi, arokarya, Cycas gibi bitkiler güneş sevenler sınıfına girer. Bahçedeki dağılımlarını buna göre yapmayı unutmayın.
Çilek yetiştiriyorsanız meyve kirlenmesini önlemek için bitkinin diplerine plastik örtü, saman, kuru yapraklarla malçlama yapın. Eğer fidelerinizi yeni dikiyorsanız, çilek dikeceğiniz tavaları, 8-10 santimetre yükseklikte balıksırtı biçimi vererek şekillendirin ve plastik örtüyü uzunlamasına serin. Fidelerin dikileceği noktaları, 35-40 santimetre aralıkla 5-6 santimetre çapında delin. Fide dikim kazığıyla açtığınız çukurlara, fideleri dikin. Bu sayede, yağmur yağdığında kirlenmesini önlediğiniz meyvelerinizi tertemiz toplarsınız.