Doğadaki her ağacın farklı bir yetişme şekli ve özelliği bulunmaktadır. Hünnap ağacı da farklı özelliklere sahip olan ağaçlardan bir tanesidir. Özellikle Hünnap ağacının meyvesi son derece faydalı bir gıda olma özelliği taşır. İşte merak edilen tüm detaylar.
Türkiye genelinde pek çok farklı ve sağlığa yararlı sebze ve meyveler yetişiyor. Bu besinlerden bir tanesi olan Hünnap A ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Hünnap vücuttaki pis kanı da dışarıya atar. Hünnap nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#HünnapB ve C vitamini bakımından zengin olan hünnap meyvesi, ülkemizde daha çok çiğde ismiyle biliniyor. Çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kurutulan bu meyvenin kompostosu ve pulpası da yapılmaktadır. Hünnap Meyvesi nasıl yetişir? Hünnap Meyvesi Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Merak edilen soruları sizin için derledik.
Sarı çiçekleri ve hoş kokusuyla tanınan hünnap ağacı evlerde saksı içerisinde yetiştirilebilen bir türdür. Ancak bu ağacın adını ilk kez duyanlarla karşılaşmak da mümkündür. Peki, hünnap ağacı nasıl ve nerede yetiştirilir? Türkiye’de hünnap ağacının yetiştirildiği bölgeler nerelerdir? Sizler için hünnap ağacı hakkında sık sorulan bu soruları yanıtladık. Karşınızda tüm cevaplar.
Amasya’da yaşayan çiftlik sahibi Ahmet Karan, rüyasındaki 'hünnap dik' sesi üzerine çiftliğindeki bütün meyve ağaçlarını söküp yerine Çinlilerin ‘ölümsüzlük meyvesi’, Avrupalıların ise ‘süper meyve’ dedikleri hünnap ağacından 6 yılda 13 bin adet dikerek tonlarca yetiştirip satıyor.
#Hünnap AğacıÜlkemizin yaşadığı büyük deprem felaketini ufak ufak sarmaya başlamışken Ramazan’ın son gününde bir nebze olsun enerjimizi yenileyecek bayram tatili geldi çattı. Her yıl büyük bir heyecan ve coşkuyla geçirdiğimiz Ot Festivali’ni bu sene içimiz buruk karşılıyoruz. Büyük güçlükler ve felaketlerin ardından bu yıl sezon Alaçatı Ot Festivali itibariyle açılacak gibi gözüküyor.
#1Mevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#MuşmulaPandemi, ekonomide yaşanan dalgalanmalar, orman yangınları derken 9 günlük Kurban Bayramı’yla birlikte tatil sezonu açıldı gözüküyor. Sezon başlayınca sorular da ardı ardına gelmeye başlıyor haliyle: “Nereye gidelim, nerede konaklayalım, nerede yiyip içelim, nerede eğlenelim?” Ben de yazı dizisi halinde herkese toplu cevap vermiş olayım istedim. Bu hafta ilk olarak butik otelleri mercek altına aldım. İşte, Dalyan’dan Alaçatı’ya gittiğinizde kendinizi özel hissedeceğiniz Çeşme’nin butik otelleri...
#2X ve bir miktar Y kuşağı hatırlıyor olabilir; ama Z kuşağının gördüğünde bu nedir diyeceği meyveler var... Sonbahar ile birlikte şimdilerde pazarlarda tezgahlarda yerini almış durumda. Anneler babalar, aynı zamanda şifa kaynağı olan bu meyveleri hem siz, hem çocuklarınız için tüketmeye çalışın; çocuklarınız da bu meyveleri tanısın, böylelikle kuşaktan kuşağa aktarılsın...
#BursaSeyahat yasaklarının kalkmasının ardından attım kendimi Ege-Akdeniz sahillerine. 2020 yazı daha önce yaşadığımız yazlara hiç benzemiyor. Bir yandan herkesin tatile ihtiyacı var, diğer yandan virüs tedirginliği devam ediyor. Hem sosyal mesafeyi korumak hem kalabalıklara karışmamak hem de özel ve özenli bir tatil yapmak için 2020 yazının yıldızları butik otellerin en iyilerini seçtik.
#Saffet Emre TonguçOrman Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki fidan ihtiyacını karşılamak üzere geçen yıl 3 bin 290 hektar üzerine kurulu 138 tesiste 242 milyon 436 bin fidan üretti. En çok ilgiyi sedir, karaçam, mavi ladin, ıhlamur, akçaağaç, alıç, ceviz ve badem fideleri görüyor.
#Orman Genel MüdürlüğüOrman köylüsünün kalkındırılmasının yanı sıra çıplak araziler ve bozuk orman alanlarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik gelir getirici tür ağaçlandırması çalışmaları kapsamında Balıkesir'in 6 ilçesinde 200 bini aşkın zeytin, ceviz, fıstıkçamı, badem ve hünnap fidanı dikildi.
#Orman ArazisiDevlet, sivil toplum kuruluşları ve halk birlikte çalıştı; Türkiye’de doğa korumanın sembolü olan kelaynak uçurumun kenarından döndü. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Yok Olmak Üzere’ kategorisinden ‘Tehlike Altında’ya aldığı kuşların nüfusu 1986’da beş çifte düşmüştü. Bugünse 120 çiftten fazlalar.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiBALIKESİR'de oturan Hikmet Koç'un 250 metrekareden oluşan apartman bahçesinde ters duttan kaymak ağacına, goji berry'den hünnapa, fındıktan üveze, cennet elmasından frenk üzümüne kadar 70 ayrı türde 138 bitki ve ağaç çeşidi bulunuyor. Eşi Canan Koç ile birlikte diktiği fidanlardan meyve almaya başladığını belirten Hikmet Koç, küçük bir arboretum (çeşitliliği bulunan botanik bahçesi) oluşturduğunu, bununla gurur duyduğunu söyledi.
#KüçükBU hafta Çanakkale’deyiz. Konuğum Yüksel Ergen. İlkokul birinci sınıfta 2 yıl üst üste sınıfta kaldı. Zira bu dönemde bütün gününü Truva ve Sigion gibi antik kentleri gezerek, dağ tepe dolaşarak, çok sevdiği doğa içinde geçirdi. Yılandan yaban ördeğine kadar ne bulursa yakalayıp kendine küçük bir hayvanat bahçesi kurdu. Sınıfın penceresinden bulundukları bahçe göründüğü için aklı hep onlardaydı.
- Ordu'da özel bir hastanede görev yapan doktor Mithat Yağlı, yaklaşık iki dönümlük arazisinde aralarında dut, ağaç kavunu, hünnap, kiraz, avakado ve kamkat gibi türlerinde bulunduğu 60 çeşit meyve üretiyor - Dr. Yağlı: - "Arazi boş durmasın diye hobi olarak meyve dikmeye başladım, şimdi mevsimine göre 60 çeşit ağaç meyve veriyor"