Güncelleme Tarihi:
Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA)- BALIKESİR'de oturan Hikmet Koç'un 250 metrekareden oluşan apartman bahçesinde ters duttan kaymak ağacına, goji berry'den hünnapa, fındıktan üveze, cennet elmasından frenk üzümüne kadar 70 ayrı türde 138 bitki ve ağaç çeşidi bulunuyor. Eşi Canan Koç ile birlikte diktiği fidanlardan meyve almaya başladığını belirten Hikmet Koç, küçük bir arboretum (çeşitliliği bulunan botanik bahçesi) oluşturduğunu, bununla gurur duyduğunu söyledi.
Yurdun çeşitli kentlerinde öğretmenlik yapan Hikmet Koç, Balıkesir'de sürdürdüğü mesleğinin 20'inci yılında istifa edip müteahhitlik yapmaya başladı. Altıeylül'ün Bahçelievler Mahallesi'nde 2 blok apartman inşa etti. Burada oturmaya başlayan Koç, diğer apartman sakinlerinin bahçeyi otopark yapılması önerisini tartışmaya açtı. 25 hanenin büyük çoğunluğu bahçenin otopark yerine yeşil alana dönüştürülmesini istedi. Bu oylamadan sonra harekete geçen Hikmet Koç, şifalı bitkileri araştırdı. Bahçeye 70 değişik türde 138 fidan dikti. Çeşitliliğiyle dikkati çeken bahçe beğeni topladı. Mini arboretumun oluşmasında ilk yıllarda amatörce uğraş verdiğini belirten Koç, şöyle konuştu;
"2000 yılından sonra, bahçedeki ağaç türlerini çoğaltmaya başladım. Eşim bu konuda büyük destek oldu. Her şeyi birlikte yaptık. Kimi fidanları dostlarım getirdi, kimisini kargo ile getirttim. Bahçe 250 metrekare civarında olmasına rağmen, bugüne kadar 70 değişik türde 138 fidan diktik. Bunların yanında güller ve diğer çiçekler bahçeye ayrı bir güzellik katıyor. Yaşanılacak tadı çıkarılacak bir yer oldu. Bu arada bir de kaplumbağa sahibi olduk. Bahçeyle uğraşırken gördüğümüz küçücük kaplumbağayı elimizden geldiği kadar bakmaya çalıştık. Fidanlarla birlikte o da büyüdü. Bahçemizden sadece burada oturanlar değil; komşular ve sokakta oynayan çocuklar da yararlanıyor. Meyveleri toplayıp çocuklara da ikram ediyoruz. Ceviz, erik, kiraz, incir, kayısı, nar gibi bilinen türlerin dışında, pek bilinmeyen, hatta bazı kişilerin bu ağaç burada yetişmez dediği türler de var. Fındık burada olmaz dediler meyvesinden yararlanıyoruz. Trabzon hurması Balıkesir'de yetişmez dediler biz meyvesini yemeğe başladık."
DEĞİŞİK TÜR AĞAÇLAR BAHÇEDE
Hikmet Koç ve eşi Canan Koç'un gözü gibi baktığı ağaçların başında kaymak ağacı geliyor. Kaymak ağacı (feijoa sellowiana), mersingiller (myrtaceae) familyasından bir bitki türü. Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin ana vatanı olarak biliniyor. Hikmet Koç Sakız ağacını Çeşme'den kargo ile Balıkesir'e getirtmiş ve en değer verdikleri arasında geliyor. Çin, Moğolistan ve Tibet'in ana vatanı olduğu bilinen goji berry'yi şifalı olduğu için ektiğini söyleyen Koç, "Özellikle şifa kaynağı olduğu söylenen türleri yetiştirmeye çalıştım. Bahçemde pek bilinmeyen, hünnap, frenk üzümü, yassı şeftali, sumak, üvez, cennet elması, muşmula, ters dut, karayemiş de denilen taflan, firça çalısı ve isimlerini anımsayamadığım ağaçlar var. Bahçede yapım tarihi 100 yıl öncesine dayanan bir de tulumba var. Fakat şu an çalışmıyor. Onu tamir edecek bir usta arıyorum" dedi.
GÖRENLER HAYRAN KALIYOR
Bahçeyi görenlerin hayran kaldığını belirten Hikmet Koç, "Ben isterdim ki her ağacın meyvelerini size göstereyim. Şu anda, erik, kiraz, dut, kayısı şeftali kalmadı. Taflan, cennet elması, hünnap, üzüm, ceviz var. kaymak ağacı ve goji berry çiçek açmış durumda. meyveler değişik tarihlerde olgunlaştığı için hepsini bir arada görmek zor" dedi.
FOTOĞRAFlı