Küresel iklim krizinin boyutlarını her geçen gün biraz daha iyi anlıyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız yangınlar ve seller, krizin ilk güçlü emareleri ancak önümüzdeki 80 yıllık dönemde ülkemizin haritasının değişmesine yol açacak değişimler maalesef bizi bekliyor...
#Küresel İklim KriziHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, iklim krizinin etkilerini araştıran bir rapor yayımladı. Buna göre, gerekli önlemlerin alınmaması halinde okyanus ve deniz seviyeleri önemli oranda yükselecek. İstanbul ve İzmir, Avrupa’da bu durumdan en çok etkilenecek 3 kent arasında yer alıyor. Ege ve Akdeniz’de kıyılarda 50-75 cm yükselme bekleniyor. Emisyon salınımlarının azaltılması durumunda bu senaryo olumlu yönde değişebilir.
#GazetehaberleriDünyanın en saygın iklim bilimi kuruluşu olan ve 195 devletin desteklediği Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (The Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) son raporu açıklandı. Prof. Dr. Doğanay Tolunay raporu değerledirirken, 'IPCC’nin 6. Değerlendirme Raporu, ülke görüşleri de dikkate alarak hazırlandığı için açık açık yazmasa da freni patlamış bir otobüsün içinde, son sürat uçuruma doğru gittiğimizi söylüyor aslında. Türkiye olarak bizler de bu otobüsün içindeyiz.' dedi.
#İklim HaberPazartesi günü Paris’te Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (21. Conference of Parties – COP21) başlıyor. Konferansa dünyadan yaklaşık 150 lider katılacak. Amaç, toplam sera gazı salımını, endüstri devrimi dönemiyle karşılaştırıldığında küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutacak şekilde sınırlamak.
#Paris İklim Zirvesiİklim Değişikliği Hükümetlerarası Panel'in üç çalışma grubu tarafından hazırlanan raporlardan oluşturulan sentez 5. Değerlendirme Raporu açıklandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Bilim adamı değilim ama dünyanın birçok yerini gezdim ve küresel ısınma etkilerini bizzat gördüm" dedi.
Küresel ısınmaya karşı tarihin en büyük iklim zirvesi dün “bilim adamlarının küresel ısınma ile ilgili verileri abarttığını” gösteren çalıntı e-postaların yol açtığı skandalın gölgesinde başladı. BM yetkilileri İngiliz İklim Enstitüsü bilim adamlarının bilgisayarlarından, parayla tutulan Rus korsanlarca çalınan e-postaların Türkiye’deki bir bilgisayar üzerinden dünyaya yayıldığını söyledi. Bir diğer iddiaya göre de skandalın ardında Rusya’nın gizli servis var.
Royal Dutch Shell Grubu’nun 140 ülkeden sorumlu Murahhas Azası ve Petrol Ürünleri CEO’su Rob Routs, "Şirketimizin 100’üncü yılını kutluyoruz, Türkiye’de 84 yıldır varız. Türkiye bizim kilit öneme sahip stratejik pazarımız. Beklediğimizden iyi sonuçlar aldık. Yeni yatırımlara hep açığız. Ocakta kaynayan pek çok tenceremiz var" dedi.