Shell: Türkiye’den beklenti ötesi memnunuz, ocakta çok tencere var

Güncelleme Tarihi:

Shell: Türkiye’den beklenti ötesi memnunuz, ocakta çok tencere var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 00:00

Royal Dutch Shell Grubu’nun 140 ülkeden sorumlu Murahhas Azası ve Petrol Ürünleri CEO’su Rob Routs, "Şirketimizin 100’üncü yılını kutluyoruz, Türkiye’de 84 yıldır varız. Türkiye bizim kilit öneme sahip stratejik pazarımız. Beklediğimizden iyi sonuçlar aldık. Yeni yatırımlara hep açığız. Ocakta kaynayan pek çok tenceremiz var" dedi.

ROYAL Dutch Shell Grubu Murahhas Azası ve Petrol Ürünleri CEO’su Rob Routs, şirketin 100’üncü yılını kutladıklarını, Türkiye’de ise 84 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Shell Grubu, Türkiye’yi kilit önemdeki stratejik pazarlardan biri olarak belirledi. Türkiye’deki iş ortamını çok cazip buluyoruz. Buradan beklentilerimizin ötesinde güzel sonuçlar aldık" dedi. Rob Routs, Türkiye’ye dönük yeni projeleri olup olmadığına dönük soru üzerine, "Yeni yatırımlara hep açığız. Örneğin Bakü-Ceyhan Boru Hattı’yla bağlantılı gelişmeler olabilir. Ocakta kaynayan pek çok tenceremiz var" yanıtı verdi.

TÜRKİYE DÜNYADA ÜÇÜNCÜ: Royal Dutch Shell’in kuruluşunun 100’üncü yılı kutlamaları çerçevesinde İstanbul’a gelen Rob Routs, düzenlediği sohbet toplantısında, Türkiye’nin gelecek planlarında önemli bir parçayı oluşturduğunu belirterek, "Buradaki en önemli faaliyetimizi, perakende ve ticari akaryakıt satışını, dağıtımını Shell&Turcas yürütüyor. Türkiye, dünyadaki en büyük üçüncü perakende satış ağımızı barındıran ülke. Türkiye’nin gelecekte sunacağı olanaklardan heyecan duyuyoruz."

ENERJİ DEVRİMİNDE ÖNEMLİ ROL: Tarihçilerin 19’uncu yüzyılın başlangıcına baktıklarında, orada sanayi devriminin şafağını gördüğünü hatırlatan Rob Routs, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dileğim gelecekte tarihçilerin 21’inci yüzyılın başlangıcına baktıklarında bir enerji devriminin şafağını görmeleridir. Türkiye, bu devrimde önemli rol oynayabilir. Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında hızlı büyüyen bir pazar. Stratejik bir konumu var. Biz de burada daha fazla büyümek istiyoruz."

MUAZZAM İNSAN KAYNAĞI: Türkiye’nin köklü tarihine vurgu yapan Routs, şunları dile getirdi: "Shell de köklü tarihi olan bir şirket. Dünyanın diğer noktalarında olduğu gibi Türkiye’de de ekonomide etkin, sosyal sorumluluk sahibi, çevreye duyarlı faaliyetlerimizi büyütmek, sürdürmek istiyoruz. Türkiye’nin umut veren potansiyelini kullanırken sizinle birlikte olmayı hedefliyoruz. Yeri gelmişken Türkiye’deki muazzam insan kaynağından da çok memnun olduğumuzu vurgulamak istiyorum."

RÜZGAR ENERJİSİ ŞİMDİLİK YOK: Shell’in çevreye giderek daha az zarar veren enerji kaynakları üzerinde çok fazla durduğunu, petrol ürünlerindeki çevreye zarar etkisini azaltacak teknolojiler üzerinde yoğunlaştığını kaydeden Rob Routs, ilgilendikleri yeni enerji kaynaklarından birinin de "rüzgar" olduğunu vurguladı. Routs, bir soru üzerine, "Rüzgar enerjisi alanında ABD’de yatırımlara başladık. Ancak, Türkiye’de şu anda rüzgar enerjisine yönelik yatırım planımız yok" dedi. Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Ediboğlu da, "Yakın gelecekte rüzgar enerjisi yatırımı planlamamakla birlikte, kapılarımızı tümüyle kapalı da tutmuyoruz" mesajı verdi.

Petrolün 100 dolara dayanmasının asıl nedeni spekülasyon

ROB Routs, petrolün varilinin fiyatının 100 dolara kadar dayanmasının altında gerçekçi bir neden göremediğini ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Fiyatları asıl belirleyen etkenlerden biri arz-talep dengesidir. Bu dengede anormal bir durum yok. Üretilen petrol, yani arz, talebe yetiyor. Rafineriler çalışıyor, kaynaklarda da sorun yok. Bana göre petrolün artışı spekülasyondan kaynaklanıyor. Bu durumda petrol fiyatlarının şimdiki yüksek düzeyinde fazla kalmaması gerektiğini düşünüyorum."

Rakamlarla Shell Türkiye

Toplam pazar payı: % 22

İstasyon sayısı: 1202

Çalışan sayısı: 622

2007 ciro hedefi: 6.5 milyar dolar

Kuzey Irak sorusuna ’En iyisi siyasetten uzak durmak’ yanıtı

ROYAL Dutch Shell Grubu’nda 140 ülkeden sorumlu olan Murahhas Aza ve Petron Ürünleri CEO’su Rob Routs, "Türkiye’nin terör sorunu yüzünden Kuzey Irak’a dönük sınır ötesi harekatı gündemde duruyor. Petrol fiyatları üzerinde bu harekat olasılığının da etkisi görülüyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Öncelikle siyasetten uzak durmamız en iyisi. Ama şunu unutmamak gerekir ki, her siyasi gelişme piyasalarda volatiliteyi (oynaklık) artırır. Dolayısıyla siyasi gelişmeler petrol piyasasını da aynı şekilde etkiler."

Sera gazı salınımını kontrol etmek görev

ROB Routs, dünyada enerji alanında en büyük sorunlardan birinin enerji kaynaklı karbondioksit emisyonlarının iklim değişikliği üzerine etkisi olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "İklik Değişikliği Üzerine Hükümetlerarası Panel’in son raporuna göre, atmosferdeki karbondioksit sanayileşme öncesi dönemdeki 280 ppm’den 2005’te 379 ppm’e yükseldi. Önümüzdeki görev, dünya enerji tüketiminin ikiye katlandığı koşullarda atmosferdeki sera gazlarını bugünkü düzeylerde tutmak. Burada yalnızca şirketlerin geliştirecekleri teknolojik yeniliklere değil, akılcı hükümet politikalarından oluşan bir çerçeveye ve bilinçli tüketicilerin desteğine ihtiyacımız var. Bir yandan daha fazla enerji üretiyoruz, diğer taraftan müşterilerimizin bu enerjiyi daha az tüketmeleri için yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda temiz hava ve suyu, hepsinin ötesinde iklimi korumaya çalışıyoruz."

Kutup buzullarının altına da bakıyoruz

ROB Routs, Shell’in fosil yakıt arama ve üretim alanında kutup buzullarının ya da derin okyasusların altındaki rezervleri çıkarabilmede kullanılabilecek yenilikçi teknolojilere de çok büyük yatırımlar yaptığını söyledi. Routs, şöyle konuştu: "Aynı zamanda ısı gazı ya da kimyasallar kullanarak mevcut kuyulardan daha fazla petrol üretmenin yeni yollarını geliştiriyoruz. Hidrokarbon enerji portföyünü çeşitlendirmek için de çaba harcıyoruz. Örneğin, doğal gazı daha temiz, daha verimli dizel yakıta çeviren ’gazdan sıvıya’ teknolojisinde dünya lideriyiz. Ayrıca kömürü gaza dönüştürüyor, kum ve kayalardan petrol elde ediyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!