Dünya'yı kurtarmak için 10 yıl kaldı

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı kurtarmak için 10 yıl kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2007 15:42

The Sunday Times Gazetesi, bilim adamlarının, sera gazlarının, 10 yıl içerisinde iklimi artık onarımı mümkün olmayan bir biçimde değiştireceği uyarısı yaptıklarını yazdı.

Haberin Devamı

Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Sunday Times Gazetesi, bu hafta nihai taslağı yayınlanacak olan, İklim Değişikliği Konusunda Hükümetlerarası Panel’in (IPCC) raporunun bulgularına dikkat çekti.

Dünya çapındaki binlerce bilim adamının çalışmalarına dayanan taslak raporda dünyanın, gezegeni yaşanmaz hale getirme riski bulunan sera gazları sorununu ciddi bir biçimde ele almak için ancak 10 yılının olduğu, bu süre içinde gerekli adımların atılmaması halinde iklimin artık onarılmaz bir biçimde değişeceği uyarısı yapılıyor.

Avrupa’nın, başta Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi güneydeki ülkelerde, yazların “dayanılmaz bir biçimde sıcak” olacağı, İngiltere ve Kuzey Avrupa’da ise, yazın kuraklık ve seller, kışın ise fırtınaların yaşanacağına işaret ediliyor.

İklim konularında araştırmaların yapıldığı Hadley Merkezi’nin araştırma ekibi başı Richard Betts de, “Önümüzdeki 10 yıl hayati önem taşıyor. Bu on yılda karbon emisyonlarında ciddi azalmaları sağlamalıyız. O zamandan sonra işler çok zorlaşacak” dedi.

Dünya çapında insani faaliyetlerin sonucunda her yıl üretilen 24 milyar ton karbondioksitin yarısından fazlasının ormanlar ve okyanuslar tarafından emildiğine dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!