Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Yargıtay Başkanlığı’ndaki Adli Yıl Açılış Töreni’nde “Türkiye Yüzyılı’nın yargı vizyonunu, hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen, güven veren, öngörülebilir bir adalet sistemi olarak belirledik. Makul süre, öngörülebilir ve çözüm merkezli adalet önceliğimiz olacak” dedi.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığında 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Son günlerde altı harlanan nefret ve kavga siyasetinin demokrasimize, milletimize fayda sağlamadığını herkesin görmesi, buna göre siyaset üretmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin yeni sivil anayasaya hazır olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin darbe mahsulü olan mevcut anayasadan kurtulma vaktinin çoktan geldiği kanaatindeyiz." mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mahkeme salonlarımızın duvarında yazan "Adalet mülkün temelidir" sözü devletin adaletle ayakta durduğunun delilidir. Bizim milletimizin ayırıcı vasfı adalettir." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTekirdağ'da taşan derenin suyuna kapılan Burak Önder (9) ile Mustafa Aslan'ın (13) ölümüne ilişkin bilirkişi heyeti raporunda, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Ergene Belediyesi 'asli' kusurlu bulundu. Rapor sonrası soruşturmayı yürüten Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 belediyenin fen işleri müdürlüğündeki devlet memurlarının soruşturulması için İçişleri Bakanlığı'ndan izin istedi. Bakanlık, 2,5 yıl sonra Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel'in de aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında soruşturma izin verdi.
#TekirdağKadına yönelik şiddet, kanundaki tanımıyla kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranış. Kadına karşı fırsat ve cinsiyet eşitsizliği, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet, hepsinin temelindeki ana sebep ise kadın olarak dünyaya gelmiş olmak. Bazı şiddet mağdurları uğradıkları şiddeti sakladıklarından tam bir istatistik yapılamasa da, maalesef hemen hemen her gün çevremizde kadına karşı şiddetin bir türüne tanık olmak mümkün.
#Kadın CinayetleriBilişim teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeyle beraber bugün, hemen hemen herkes en az bir sosyal medya hesabını aktif olarak kullanıyor. Günümüzde fotoğraf, video, gündeme dair görüşlerimizi paylaşabileceğimiz ve 7’den 70’e herkese hitap edebilecek bir uygulama mevcut. Yeni Medya adı altında üniversitelerde okutulan sosyal medyayı göz ardı etmek ise imkansız. Ünlü markalar, işini geliştirmek isteyenler sosyal medya tanıtımı için oldukça yüksek bütçeler ayırıyor. Bizler açısından ise durum şu ki; sosyal medya artık hayatımızın bir parçası. Fotoğraflarımızı, görüntülerimizi kişisel bilgilerimizi sosyal medya hesaplarında saklıyor, özel yazışmalarımızı dahi bu uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Son zamanlarda maalesef ünlü, ünsüz, kişisel veya işletme hesabı fark etmeksizin çokça kişinin sosyal medya hesaplarının çalındığını duyuyoruz. Sosyal medya hesaplarını çalan bu kişiler kimi zaman hesap sahibinden para istiyor, kimi zaman hesap sahibinin fotoğraflarını, görüntülerini ve kişisel bilgilerini kopyalıyor, kimi zaman ise çaldığı hesabı kullanarak başkalarını dolandırmaya çalışıyor. Peki bu gibi suçların cezası ne? Sosyal medya hesabı çalınanların başvurabileceği hukuki yollar neler? İşte bu yazıda tüm bu konular değerlendirilecek.
#Sosyal MedyaMarkalaşma, bir ürün veya hizmetin satış hacmini arttırmanın, daha geniş kitlelere ulaştırmanın önemli yollarından biri. Günümüzde bizlere ürün veya hizmet sunan şirketler markalaşma sürecinde hatırı sayılır paralar harcayarak reklam faaliyetleri gerçekleştirmekte, marka bilinirliğini sağlamak, geniş kitlelere tanıtmak ve bu bilinirliği korumak adına yoğun emek harcamakta, düzenli yatırım yapmakta. Çünkü marka bilinirliği pazardaki rekabetin önemli silahlarından biri. Bununla beraber biz tüketiciler açısından oluşabilecek marka sadakati ise ancak iyi bir marka yönetimi ile mümkün. İyi bir marka yönetimi için sadece markaya yatırım yapmak yeterli değil; aynı zamanda markanın korunması da gerekir. İşte bu yazıda marka ihlalleri ile başvurulabilecek hukuki yollar değerlendirilecek.
#Hukuki YollarAvrupa, Orta Doğu ve Afrika Görüntüleme ve Sarf Malzemeleri Koalisyonu (ICCE) verilerine göre sahte sarf malzemeleri her yıl küresel ekonomide 3 milyar dolarlık kayba neden oluyor. Baskı ekipmanları geri dönüşü olmayacak şekilde hasar alırken sahte mürekkeplerde kullanılan kimyasallar nedeniyle kullanıcı ve çevre sağlığı da tehdit altında.
#EpsonYargıtay bankalarla ilgili emsal bir karara imza attı. İhtiyaç kredisi çeken bir müşterinin kanser hastası olduğunu bilen banka, hayat sigortasının karşılığı olarak talep edilen ücreti tüketicinin hesabına yatırdı. Kanser hastası müşteri vefat edince banka, mirasçılar için icra takibini devreye aldı. Yüksek Mahkeme'nin kararı ise bankanın talebi doğrultusunda olmadı...
#Yargıtayİnternet teknolojisinde yaşanan hızlı gelişme fotoğrafı günümüzün en önemli süjelerinden biri haline getirdi. Her birimiz kendimizi, işimizi, yeteneklerimizi, hatta günlük hayatımızı gerek içinde yer aldığımız gerekse bizzat çektiğimiz fotoğraflarla ifade etmeye başladık. Bununla beraber Instagram, Facebook gibi fotoğraf paylaşım odaklı sosyal medya mecraları da fotoğrafın hayatımızdaki yerini günbegün sağlamlaştırmaya devam etmektedir.
#Fotoğraf Üzerindeki Haklarİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un avukatı Sezgin Tunç, "CHP'ye ait platformda sinsi ve haince planlanan bu tasarı, bir süredir sistematik ve kesintisiz bir şekilde müvekkiller Fahrettin Altun ve Fatmanur Altun aleyhine yürütülen itibarsızlaştırma kampanyasını ve bu kampanyanın arkasındaki aktörü ortaya çıkarmıştır." ifadesini kullandı.
#Fahrettin AltunBir insanın bir diğerinin haklarını hiçe sayarak sürekli olarak rahatsız etmesi anlamına gelen hoş olmayan bir davranış biçimine taciz denmektedir. Kelime hukuki bir anlamda kullanıldığı zaman tehdit edici, rahatsızlık veren ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışları kasteder. Avukat Elvan Kılıç, kişilerin tacize uğradığında ne yapması gerektiğini anlattı...
#TacizBir insanın bir diğerinin haklarını hiçe sayarak sürekli olarak rahatsız etmesi anlamına gelen hoş olmayan bir davranış biçimine taciz denmektedir. Kelime hukuki bir anlamda kullanıldığı zaman tehdit edici, rahatsızlık veren ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışları kasteder. Avukat Elvan Kılıç şiddete uğrayan kadınların ne yapması gerektiği ile ilgili tüm soruları yanıtlıyor.
#HtvuzmanasorhukukBir insanın bir diğerinin haklarını hiçe sayarak sürekli olarak rahatsız etmesi anlamına gelen hoş olmayan bir davranış biçimine taciz denmektedir. Kelime hukuki bir anlamda kullanıldığı zaman tehdit edici, rahatsızlık veren ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışları kasteder.
#Tacize Uğrayan Kişi Ne Yapmalı1970’li yılların Yeşilçam filmleri ve dizilerdeki gibi çocuğunuza “Seni evlatlıktan reddediyorum” diyemezsiniz. Bu bir film repliği. Türk hukukunda ‘evlatlıktan ret’ şeklinde bir hukuki düzenleme bulunmuyor. ‘Kötü evlat’, ancak cana kast gibi çok ağır bir suç işler ya da aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmezse mirastan çıkarılabiliyor.
#YazarlarCumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul'daki yerel seçime ilişkin açıklamalarda bulundu. "Seçimin sahibi Yüksek Seçim Kurulu'dur." diyen Yıldırım, "İBB Başkanı yazarak sağa sola gitmenin hava atmanın ne anlamı var. Gördüğüm kadarıyla bir sabırsızlık hali vardır." ifadelerini kullandı. Yıldırım, "Gidip Atatürk’ü herkes ziyaret edebilir ama Anıtkabir’deki deftere 'İBB Başkanı' diye yazmak akla ziyan bir iştir." dedi.
#Binali YıldırımHer gün kaç saatinizi sosyal medyada geçiriyorsunuz? Peki, geçirdiğiniz süre boyunca kaç kez siber zorbalığa maruz kaldığınızın farkında mısınız? Sosyal medyada bulunduğunuz süre boyunca defalarca desek? Evet, birçoğumuz farkında bile değiliz ama sosyal medya kullanıcılarının yüzde 20’si siber zorbalığa maruz kalıyor. Ama artık bununla mücadele eden bir sosyal dayanışma ağı var.
#Siber Zorbalıkİstanbul Tuzla'da dün akşam İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerinde genizleri yakan koku paniğe yol açmıştı. Kokudan etkilenen çok sayıda vatandaş hastaneye kaldırıldı. Kaçak kimyasal atığın atıldığı alan günün aydınlanmasıyla görüntülendi.
#TuzlaGalatasaray‘ın Riva’daki arsası için gerçekleştirilen ihaleyi kazanan Fema İnşaat ve KLV İnşaat İş Ortaklığı belirlenen sürede sözleşmeyi imzalamayınca ihale en yüksek ikinci teklifi veren Yılmaz İnşaat’a verildi. İhaleyi kaptıran ortaklar duruma itiraz edeceklerini açıklarken, arsanın yeni sahibi ise sözleşme için gün sayıyor. Bu karışıklık yüzünden 180 milyon lira kayba uğrayan GS ise sessizliğini koruyor.
#Ferit Mahir Elhakan