Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal Detoksİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkErgenlik sivilceleri hormonların eseri olsa da hormon tedavisine nadiren başvurulur. Ergenlik çağından sonra normal olarak hormon dengesi düzelir. Bu tedaviler genellikle haricen sürülen ve ağızdan alınan ilaçlarla yürütülür. Bazı durumlarda antibiyotik alımı gerekli olabilir. Son yıllarda, bir ışık tedavisi olan Photo Rejuvenation ve Ozon Terapisi de etkin yöntemler arasında yerlerini aldılar. Hangi tedavileri yaparsanız yapın, A vitamini ve çinko almayı ihmal etmemek gerekir.
#Akne TedavisiKan dolaşımında fazla veya az hormon bulunması hormon bozukluğudur. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlar endokrin bezlerinde üretilmektedir. Kan dolaşımı ile hormonlar neyin ne zaman yapılacağını diğer organlara bildirir. Üreme ve metabolizma konusunda hormonlar oldukça etkilidir. Bir insan vücudunda hormon dengesinin bozulması vücut üzerinde belli yan etkilere neden olabilmektedir. Erkeklerde hormon bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Hormon BozukluğuToplumun %14’ünü etkileyen şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzun tüm sistemlerini etkilediği gibi üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yüksek glikoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların dengesini bozarak gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hamilelik sürecinde artan şeker ise erken doğumu tetikleyebilir ya da gebelik zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu sebeple gebelik planlayan veya tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak mutlaka incelenmelidir; risk oluşturacak sonuçlar tespit edildiyse mevcut duruma yönelik tedaviler planlanmalıdır.
#Şeker HastalığıSevilerek tüketilmekte olan birçok balık çeşidi olduğu bilinmektedir. Balık çeşitlerinin ise her birinin farklı özelliklere sahip olduğu söylenebilir. Sevilerek tüketilmekte olan balıklardan birisi de karagöz istavrit balığı olarak ifade edilebilir. Karagöz istavrit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? İstavrit balığı hakkında, faydaları ve özellikleri nelerdir merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.
Ankara Çankaya’da Tunus Caddesi’ndeki 14 yaşındaki Çamur'a caddedeki esnaflar bakıyordu. COVID-19 nedeniyle mekânların kapalı olması Çamur’a zor anlar yaşattı. Kendisine üzülen bir vatandaş, üç ay süresince onu evine götürdü. Vatandaşın, Çamur’u kısırlaştırmasıyla birlikte işler kötü gitmeye başladı. Aşırı kilo alarak tanınmaz hale gelen Çamur'un yardımına Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Durukan (43) yetişti.
#GazetehaberleriYunanca'da "uyarmak, canlandırmak" anlamındaki 'ormóni' kelimesinden gelen 'Hormon', iç salgı bezlerimiz vasıtasıyla kana geçerek organlarımızın düzgün işlemesini sağlayan maddelerin genel adıdır. Bu maddelerin ne denli önemli olduğunu ise ancak hormonlarımızda dengesizlikler meydana geldiğinde anlarız.
#Cinsellikİzlediğiniz pek çok spor müsabakalarından sonra herhangi bir sporcunun “doping kullanımından dolayı” diskalifiye edildiğini duymuşsunuzdur. Fakat genel anlamda dopingin ne olduğu çoğu kişi bilmemektedir. Peki, insan vücuduna bu denli etkiler yaratıp, müsabakaları kazandıracak kadar da etkili olan doping nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Doping Nedir?İnsan sağlığını tehdit eden faktörlerin başında hiç kuşkusuz stres gelmekte. Stres; bir tehditle karşılaşıp da fiziksel ya da duygusal olarak bununla başa çıkamıyorsak yaşadığımız gerilimli süreç olarak tanımlanabilir. İşte, nüfus patlaması ve sanayileşmenin kaçınılmaz bir sonucu olarak artan gürültü de stres yaratan nedenlerin belki de en rahatsız edicisidir. Gürültü kirliliği sadece günlük hayatımızı etkilemekle kalmaz, nörolojik, psikiyatrik ve kalp damar sistemi başta olmak üzere vücudumuzda çok sayıda hastalığa da yatkınlık yaratır.
#KısırlıkYaşam kalitesi, sağlığa ve estetiğe verilen önem arttıkça, lazer epilasyona gelen talep artmıştır. Aşırı tüylenme estetik bir sorun olduğu kadar, tıbbi bir sorundur. Fazla tüyün varlığı terleme, koku oluşumu ve enfeksiyona neden olabilir. Tıbbın pek çok alanında olduğu gibi, lazer sistemleri de çok hızlı gelişmiştir. Eski cihazlara oranla yeni geliştirilen lazer sistemleri başarılı, hızlı ve güvenlidir.
#Lazer EpilasyonVücut içerisinde değişik faaliyetleri düzenleyen maddelere hormon denir. Vücudumuzda her hormon farklı bir görev üstlenmiştir. Bu görevler büyüme, gelişme, üreme ve metabolizma gibi canlının yaşamsal faaliyetlerini oluşturan sistemlerin düzenlenmesidir. Hormonlar aynı zamanda vücudun çevreye vermiş olduğu tepkiye göre organların ihtiyaç duyduğu besin ve enerjinin sağlanmasını da gerçekleştirmektedir. Peki, Endokrinoloji nedir? Endokrinoloji bölümü hangi hastalıklara bakar? İşte, detaylar.
#Endokrinoloji Nedir?Sağlıksız besinler, yetersiz uyku, stres ve hareketsiz bir yaşam, metabolizmanın işleyişini aksatarak hastalıklara yol açabiliyor. Kaygılarla dolu bir yaşam da yine mutsuzluk ve depresyona neden olarak sağlığı olumsuz etkiliyor. Endokrin ve Metabolizma Bölümünden Doç. Dr. Gökhan Özışık, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Sağlıklı HayatTestosteron, erkeklerin en önemli cinsellik hormonudur. Ancak erkeklerde az da olsa kadınlık hormonu olan östrojen de bulunur. Kilolu ve göbekli erkeklerde kadınlık hormonu zaman içinde artış eğilimi gösterip, testosteronu baskılayarak penisin hacim kaybetmesine, küçülmesine yol açabilmektedir.
#Genital EstetikUyku apnesi, hastaların yorgun uyanmasına ve gün içinde yanlış zamanlarda uyuyakalmasına yol açabilmesi nedeniyle iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen uyku apnesi ilerleyen dönemlerde başta hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp krizi olmak üzere; diyabet, obezite ve hormon bozukluğu gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Uyku Apnesi Neden Olur