Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaSon dönemde Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı girişlerinde artış var. Daha yoğun giriş için hem programın uygulamasını biraz daha görmek hem de yerel seçimleri bekliyor olabilirler. Ön almak için küçük montanlı girişler de sürebilir. Bunu zamanla göreceğiz. Ancak şimdiye kadar gözlenen durum, küçük rakamlarla istikrarlı bir yönelimin başladığı şeklinde. Hisse senetlerinde son beş haftalık yabancı alımları 800 milyon doları bulurken, tahvil bonodaki alımlar 400 milyon doları geçti.
#Borsa İstanbulOrtadoğu’daki gerilimin gölgesinde borsalarda satıcılı bir görünüm ve güvenli limanlara ilgi devam ediyor. Dış borsalarda ekonomik yavaşlamaların etkileri hissedilirken içeride şirket bilançoları farklı bir görünüm sergiliyor. İyi gelen banka ve sanayii şirketi kârlarını enflasyon etkisi ile düşünmekte fayda var. Hisse seçimlerinin daha da önem kazandığı günlerdeyiz. Bu dönemde yatırımcı anlayışıyla geri çekilmelerde hisse biriktirmek ve destek seviyelerine yaklaştıkça maliyet oluşturmak orta ve uzun dönem için yararlı olabilir.
#GSYHGeçtiğimiz hafta sonu Kur Korumalı Mevduat’ta vadesi gelen hesapların TL’ye dönüştürülmesi adına yayınlanan tebliğ, piyasalar tarafından pozitif karşılandı. Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününü yükselişle kapatırken; döviz piyasası ise yatay seyretti. Uzmanlar TL dönüşlerde parasını borsada değerlendirmek isteyenlerin sayısında artış görülebileceğini kaydederken, hisse seçimi konusunda yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#Kur Korumalı MevduatBorsada yükseliş sürerken, yılbaşından bu yana bakiyeli yatırımcı sayısında 1.5 milyonluk artış görüldü. Analistler BIST100’e olan ilginin devam etmesini bekliyor ve yatırımcılar için “Finansal okuryazarlık istenen seviyede değil. Kulaktan dolma bilgilerle sadece ‘bu hisse gidiyor’ diye trene binmesinler. Aksi takdirde, yanlış yerde binip, yanlış yerde inerler” hatırlatmasını yapıyor.
#Borsa İstanbulBorsa İstanbul, bayram tatili sonrasındaki ilk işlem haftasını yeni rekor ve zirve denemeleriyle geçirdi. Geçtiğimiz bir ayda yabancı yatırımcıların aldıkları hisse senedi toplamı 1.1 milyar dolar oldu. Öte yandan Borsa İstanbul’da olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlandığı, önemli direnç noktalarına yaklaşıldığı uyarısını da yapmak gerekecek. Bununla birlikte BIST100 Endeksi hisseleri fiyat kazanç oranı 6.3-6.4 civarında seyrediyor.
#Borsa İstanbulFed faiz artırımları enflasyonunun belini kırarken ekonomide yavaşlamaya neden oluyor. Gelen veriler ve yapılan açıklamalar bunu gösteriyor. Şimdi Fed, faiz artırımlarına devam edecek ve ekonomideki yavaşlamayı göze alıp yüzde 2.0 hedefine daha da yaklaşmak mı isteyecek? Yoksa, faizde frene mi basacak? Son tutanaklardan anlaşıldığı kadarıyla ikinci şık daha güçlü görünüyor.
#ABDGeçen hafta piyasaların gündeminde merkez bankaları ve faiz kararları vardı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranını değiştirmezken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) negatif fazi dönemini sonlandırarak beklendiği gibi 50 baz puan faiz artışına gitti. Gelecek haftanın en önemli gündem maddelerinden biri ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı faiz kararı olacak. Beklentiler 75 veya 100 baz puanlık faiz artışı yönünde.
#Avrupa Merkez BankasıABD 980 milyar dolar teşvik paketi için hazırlanırken, Avrupa Liderler Zirvesi’nden 1.8 trilyon Euro’luk kurtarma paketi konusunda anlaşma kararı çıktı. Japonya’da açıklanan teşvik paketi ise 700 milyar doları aştı. Teşvik ve yardım paketleri reel ekonomiler için açıklanırken, para ve sermaye piyasalarına da olumlu etkileri oldu.
#YAZAR2010 yılı altın yılı oldu demek için birçok neden var. Birincisi fonların sayısı da büyüklüğü de arttı. Bunda yatırımcının altına olan inancı kadar, bu fonları yönetenlerin aldıkları riskin de payı büyük. Fon yöneticileri, bu riski aldıkları için pişman olmadılar. Tüm fonlar içinde en parlak getirileri onlar elde etti.
ABD piyasaları, 1990’larda “altın çağ”ını yaşamıştı. Arkasından gelen 10 yılı bir metale benzetmemiz gerekirse söylenebilecek tek şey var: teneke. Ancak pek çok yatırımcının planlarını ve beklentilerinin boşa çıktığı bu dönemden de elde edilebilecek bir fayda var. Yaşananlardan bir ders çıkarıp, yeniden yaşanmalarına engel olmak.
Uzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 Endeksi