Dünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#Kafadanbacaklılarİlk olarak ünlü yönetmen ve oyuncu Aamir Khan’ın ‘Peekay’ filmindeki dış çekimlerinde gördüğüm bu güzel şehirden çok etkilenmiştim. Müthiş müzik eşliğinde olağanüstü güzellikte ve titizlikte çekilmişti şehir sahneleri. Sonra ‘In Brugge’ diye polisiye-gerilim türü bir filmden izledim şehri... O kadar güzeldi ki bu tatlılığı mutlaka görmeliydim. Bir boşluk bulup yola düştüm. Kanal kıyısındaki taştan yürüyüş yolları, şehri saran çikolata kokuları, kendine has köprüleri ve Ortaçağ’dan kalma birkaç katlı taş ve kerpiç karışımı evler gerçekten büyüleyiciydi… İşte size Brugge gezi rehberi…
#Brugge BrükselBatı Afrika’da üç ülkeyi; Gana, Benin ve Togo’yu üç yıldır hedefime koymuş bekliyordum. Yılda sadece bir gün, 10 Ocak’ta Benin’de gerçekleşen ‘Voodoo Haccı’ zamanı orada olmaktı hedefim. Nihayet geçen ocak, Voodoo’nun Vatikan’ı Ouida’da (Benin’in eski başkenti) törenleri izlemek için yola çıktım...
#GanaFotomontaj yöntemiyle oluşturulup internette paylaşılan melez hayvanları görmüşsünüzdür. Bu hayvanlar ise tamamen gerçek ve en ufak bir bilgisayar hilesi yok! İşte farklı hayvanların çiftleşmesiyle ortaya çıkan insana şaşkınlık veren hayvanlar...
#Hayvanlar AlemiŞamanların, efsanelerin gölü Baykal, Rusya’nın Sibirya bölgesinde 600 kilometre uzunluğundaki bir doğa anıtı. Yüksek dağların arasındaki yeryüzünün en büyük tatlısu kaynağı nisan sonuna kadar buzla kaplı. Temmuz, ağustosta doğa canlanıyor; kıyıları cennete dönüşüyor. Trans-Sibirya Demiryolu’nun en güzel manzaraları gölün güney kıyısındaki 250 kilometrelik rotada.
Tiz nidasıyla dağlara özgü tulum, 34 ülkede çalınan bir enstruman. Ne tek başına sipsi kadar çığırtkan, ne de flüt ya da ney kadar gizemli. Efkardan coşkuya, ağıttan horona her duygunun, insana has her tavrın da sesi, refakatçisi. Rize’nin Pazar ilçesinde geçen ay yapılan Uluslararası Tulum Festivali gösterdi ki; bu çalgı en çok Karadeniz’e yakışır.
Not defterimi açtım, ekim ayı boyunca yaşadığımız belli başlı kültür sanat olaylarına puanlarımı veriyorum. Ve bunu hiç de sıfırcı hoca düğmeme basılmış gibi değil, şefkatli ve sevgi dolu bir Ezgi olarak yapıyorum. En azından başlarken iyi niyetliyim, sonrası kader kısmet...
Hiç elmas avcısı gördünüz mü? Elmas avcısı diyorum, çünkü doğada nadir bulunan her şeyi ancak avlayarak ele geçiriyoruz. Elmas avcıları da kainatın en nadir bulunan bilmem kaç kıratlık taşlarını bulmak üzere programlanmış iskeletor robotlar gibidir benim gözümde. Dizlerine ve bellerine kadar gömüldükleri çamur yığınlarında yaşar elmas avcıları. Ya da toz ve taş yığınları arasında.