KOCAELİnin Kandıra ilçesinde yetiştirilen ve asıl adı Amerikan Bronzu olan siyah hindilere yılbaşına 1 ay kala ilgi arttı. Nisan ayının başlarında yetiştirilmeye başlanan ve yılbaşına kadar kesilmeye hazır hale getirilen hindiler, 125 lira ile 250 lira arasında alıcı buluyor.
#HindiYILBAŞI sofralarının vazgeçilmezi hindinin kilo fiyatının, geçen yıla göre yüzde 16 oranında artışla 13-14 TL olması bekleniyor. Yılbaşı gecesi 700 bine yakın hindi tüketilmesi tahmin ediliyor.Daha çok batı geleneği olan yılbaşında hindi kesilmesi, son yıllarda Türkiye'de de yaygınlaşıyor. Yılbaşına günler kala Türkiye'deki hindi sektörü de hazırlıklarını tamamladı. En büyük 5 üretici firmadan biri olan Bahar Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, yılbaşının yaklaşmasıyla hindinin yine çok konuşulur olduğunu söyledi. Bu yılbaşında 600-700 bin hindi tüketilmesini öngördüklerini belirten Bahar, ?Biz firma olarak 60-65 bin civarında hindi etini Türkiye'deki bütün raflara sunacağız. Türkiye'de 5 firma var. Raflarda olan ürünlerin tamamı bakanlık kontrolünde dedi. Geçen yılbaşında hindi kilo fiyatının 11-12 lira düzeyinde olduğunu hatırlatan Ali Bahar, yılbaşı hindisi için fiyatların piyasada son 15 günde belirlendiğini, bu yılki tahminlerinin 13-14 lira olduğunu kaydetti. Bu fiyat tahmininin biraz düşebileceği veya yükselebileceğini dile getiren Bahar, şöyle dedi. Dişi hindinin karkas ağırlığı 8-9 kilogramdır. Erkek hindi ise 16-17 kilogram ve neredeyse bir kuzu kadardır. Fakat yılbaşı için 4-5 kilogramlık özel hindi üretilir. Yani hindiler o kilogramdayken kesimi yapılır. Yılbaşı nedeniyle hem parçalı, hem de 5-7 kilogramlık bütün hindi satışları yapılıyor. Türkiye'deki kişi başına hindi tüketiminin 630 gram olduğunu ve hızla yükseldiğini aktaran Ali Bahar, hindiyi sadece yılbaşında tüketilen et konumundan çıkarmak istediklerini söyledi. Hindi etinin çok değerli olduğunu belirten Bahar, şöyle devam etti. Çünkü kırmızı etten daha yüksek proteine, beyaz etten daha düşük yağ oranına sahip. Bu, hindi etini özellikle sağlık açısından çok geçerli bir et haline sokuyor. Tüketim sadece yılbaşıyla sınırlı kalmamalı. Yılın her döneminde halk sağlığı açısından, özellikle çocuklar ve diyet yapanlar için çok doğru bir tüketim olduğunu düşünüyoruz. Hindi etinin daha çok tüketimi için sos kültürünün gelişmesi gerektiğini, sosun çok yakıştığı bir et türü olduğunu aktaran Ali Bahar, yılbaşında en çok hindi tüketiminin İstanbul ile turistik otellerin yoğun olduğu Antalya'da yapıldığını söyledi. Hindi ihracatıyla ilgili de bilgi veren Bahar, 2009'dan bu yana Birleşik Arap Emirlikleri, Afrika ülkeleri, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Azerbaycan, Suriye ve Irak'a ihracat yapıldığını söyledi.
#ANTALYAKurban Bayramı dolayısıyla yılbaşında hindi etine olan talebin düşeceğini öngörerek üretimlerini yüzde 50 oranında düşürdüklerini bildiren "Sağlıklı Hindi Bilgi Platformu" Başkanı Şerafettin Erbayram, yılbaşına günler kala satışların beklentilerin üzerinde olduğunu kaydetti.
Türkiye’de istediği ilgiyi bir türlü yaratamayan hindi üreticileri, yılbaşı yaklaşırken hareketlendi. Bolca Hindi Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Yılmaz marketlere 15 Aralık’tan itibaren paketleri yollamaya başlayacaklarını belirtirken, kilogram fiyatlarının 190 TL civarında olacağını söyledi. Restoranlar ise şimdiden evlere pişmiş hindi paketlerini hazırladı. Mezeler, iç pilav, ekmek ve içecek ile birlikte servis edilen yılbaşı hindilerinin fiyatı 2.000 ila 7.500 TL arasında değişiyor.
#Hindi Üreticileri8 bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir, hala o dönemlerin izlerini taşıyan sokaklarıyla da bir cazibe merkezi. Kentin kalbinin attığı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin birbirine paralel o daracık sokakları her defasında konuklarını büyülü bir dünyaya götürmeye aday. Sağlı sollu sıralanan binaların büyük çoğunluğu tarih kokuyor. Geçmişte bu evlerde kimler oturmuş, neler yaşanmış, neler konuşulmuş bilinmez ama korunmuş olanların büyük çoğunluğu günümüzde yeme-içme, eğlence dünyasına ev sahipliği yapıyor. Her birinden hayatın döngüsüne paralel müzik, kahkaha ve sohbetler yükseliyor. Bugün Muzaffer İzgü Sokağı’ndayız. Mekanımız, Mandela’s Ubuntu.
#1Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, yılbaşı haftasında market alışverişlerinin arttığını belirterek, "Büyükşehirler başta olmak üzere kuruyemiş, cips ve atıştırmalık satışları yüzde 60'ın üzerinde gerçekleşti. Tüketicilerin ette tercihi ise beyaz et oldu. Yılbaşı haftasında yerel zincirlerde hindi de dahil olmak üzere kanatlıdaki artış yüzde 40'lara vardı. Kırmızı et satışı ise yüzde 15 seviyesinde yaşandı." ifadelerini kullandı.
#KuruyemişTürk mutfağının önde gelen lezzetlerinden et dönerin maliyetini ve satış fiyatını düşürmek isteyen bazı işletmeciler, hileye başvurup, içine tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvan eti ya da soya kıyması katıyor. Ayrıca lohusa şerbetiyle dönerin hem rengi koyulaştırılıyor hem de harmanlanan üründeki kanatlı hayvan tadı baskılanıyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, "Ambalaja girmiş dönerlerde de et ve tavuk karışık satılabiliyor. Ancak ambalajın üzerindeki etikette bilgilendirme olması lazım" dedi.
#Et Döner7 bin 200 mağazası olan A101, 2018’de 800 mağaza açıp 4 bin 500 kişiye iş imkânı sağlayacak. Türkiye’nin en hızlı büyüyen market zincirlerinden A101, 2018 yılında 18 milyar lira ciroya ulaşmayı hedefliyor. Dev zincirin 8 yıldır CEO’su olan Erhan Bostan, “2017’de Türkiye’nin hindi şampiyonu olduk. Sadece yılbaşında 540 ton satış yaptık. Kurban Bayramı’nda da en çok kurbanlığı biz satmıştık” dedi.
#Gazetehaberleriİstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde yılbaşı gecesine evinde girenler en çok hindi, kuruyemiş, meyve-sebze tüketti. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, “Bu yıl en çok satan ürün ise çiğköfte oldu. Marketlerde ve çiğköftecilerde satışlar yüzde 100’e yakın arttı” dedi.
#En Çok31 Aralık gecesi milyonlarca kişi yeni yıla evinde girdi. Bu durum market cirolarına da yansıdı. 2017’ye göre yılın son iki günü market ciroları yüzde 50 artış gösterdi. Bir önceki yıla göre 31 Aralık gecesi marketlerde çiğköfte satışı yüzde 100’e yakın artış gösterdi.
#Türkiye Perakendeciler FederasyonuCumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinden sonra bugün ilk kez Rusya’da bir araya geliyor. İki ülke arasında kriz öncesinde belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin kritik zirveyle tekrar canlanması hedefleniyor. Erdoğan, dün Rus medyasına Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini hayata geçirebilmek için adımlar atmaya hazır olduğunu da söyledi.
#RusyaGAZİ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Esin Şenol, endüstriyel tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta tüketilmesiyle tavuk gribinin bulaşmayacağını söyledi. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan da kuş gribinin Türkiye’de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek “Dünyada insanlara yiyecekle (tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta) bulaşan tavuk gribi vakası yok” dedi.
#Kuş GribiAnkara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetimlerin sonuçlarını ürün bazında açıklayıp, marka ve üreticilerini gizlemesinin, vatandaşların bütün ürünlere kuşkuyla bakmasına yol açtığını öne sürerek, “Bu durum dürüst çalışan üreticiyi, esnafı ve tüccarı da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden Bakanlığın bu ürünlerin markasını, üreticisini, satıcısını kamuoyuna açıklamasını istiyoruz” dedi.
TBMM’ye Türkçe-Kürtçe tebrik kartından, Roj TV tartışmalarına kadar hemen her fırsatta medya karşısına çıkan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konu kuş gribi olunca ortada yoktu. Dün Diyarbakır sokaklarında tavuklar, hindiler canlı canlı kesilip satıldı, bir yetkili çıkıp da müdahale bile etmedi.