Üniversitelerde hibrit eğitim için açıklama geldi. Afet nedeniyle pek çok ilde eğitim aksarken hibrit eğitim için düğmeye basıldı. Yüz yüze ve online eğitimin birleşimiyle ortaya çıkan hibrit eğitim, harmanlanmış bir eğitim olarak ifade edilmektedir. Peki, hibrit eğitim nedir ve ne demek? İşte, hibrit eğitim hakkında bazı bilgiler
#Hibrit EğitimÜniversitelerde hibrit eğitim mesajı veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın açıklaması sonrası öğrenciler 'Hibrit eğitim nedir, ne demek?' sorularının yanıtına odaklandı. Kahramanmaraş depremi nedeniyle online eğitime geçen üniversiteler için son durum bilgisini paylaşan Özvar, uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış (hibrit) öğretim seçeneğini değerlendireceklerini açıkladı. Koronavirüs pandemi döneminde de uygulanan hibrit eğitimdeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir. Peki, Harmanlanmış (hibrit) öğretim nasıl yapılır? Üniversiteler hibrit eğitim mi olacak? İşte, hibrit eğitimin anlamı hakkında bilgiler.
#Hibrit Eğitim NedirTeorik ve uygulamalı ders, Sağlık Bakanlığı'nın üniversiteler için yaptığı açıklamanın ardından gündeme geldi. Üniversiteler için uygulamalı derslerin başlamasına yönelik YÖK'e görüş bildirildi. Milyonlarca öğrencinin merak ettiği üniversitelerde teorik eğitim, derslerin anlatılarak ve bilgiye dayanan kısımlarının gösterilerek gerçekleşmesi anlamına geliyor. Uygulamalı eğitimde ise öğrenciler dersleri laboratuvar ve uygulama alanlarında işleyebiliyor. İşte, uygulamalı eğitim nedir sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.
#Uygulamalı Eğitim NedirHibrit eğitim, üniversiteler için alınan kararlar sonrasında gündemde yer almaya başladı. Üniversiteleri, YÖK ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak tavsiye kararı neticesinde hibrit eğitime geçeceği açıklandı. Buna göre üniversiteler, hibrit eğitim sürecinde uygulama ağırlıklı bölümler yarı zamanlı olarak okula gidebilecek. Diğer bölümler ise uzaktan eğitim ile sürece devam edecek.
#Hibrit EğitimHibrit eğitim sistemi, son günlerde adının sıkça zikredilmesi dolayısıyla detayları ile birlikte araştırılmaya başlandı. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir araya gelmesiyle genel hatları oluşturulan hibrit eğitim, okuldaki kapasitenin belirli oranda düşürülerek bulaş riskinin ortadan kalkmasına olanak tanıyabilecek. Peki, hibrit eğitim nedir ve hibrit eğitim nasıl uygulanacak? İşte, o noktada merak edilen detaylı bilgiler
#Hibrit Eğitim NedirHibrit eğitim sistemi, son günlerde adının sıkça zikredilmesi dolayısıyla detayları ile birlikte araştırılmaya başlandı. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir araya gelmesiyle genel hatları oluşturulan hibrit eğitim, okuldaki kapasitenin belirli oranda düşürülerek bulaş riskinin ortadan kalkmasına olanak tanıyabilecek. Peki, hibrit eğitim nedir ve hibrit eğitim nasıl uygulanacak? İşte, o noktada merak edilen detaylı bilgiler
#Hibrit EğitimMilli Eğitim Bakanı Selçuk okulların 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacağını, 21 Eylül’den itibaren ise kademeli olarak yüz yüze eğitime geçileceğini açıkladı. Bu açıklamaları uzmanlara sorduk. İşte 2020-2021 eğitim öğretim yılıyla ilgili olası yol haritası:
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınının neden olduğu durum ve belirsizlik birçok konuda olduğu gibi eğitim konusunda da alternatif modeller gündeme geldi. Eğitimciler okulların açılması konusunda 4 alternatif senaryo üzerinde duruyor. Bunlardan biri de hibrit eğitim modeli. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde olası senaryolarla ilgili ayrıntıları paylaşarak, 'Hibrit eğitim sisteminin detaylarını anlatmıştı. Peki, hibrit eğitim ne demek?
#Hibrit Eğitim Ne DemekSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uluslararası Uzay Limanı’nı inşallah inşa edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda bir uluslararası iş birliği ile Türkiye bir uzay limanının paydaşı olacak. Böylelikle uzaya bağımsız erişebilen bir ülke olacağız. Hibrit roket motor teknolojisinde halihazırda dünyada ilk 4 ülke arasındayız. İnşallah ‘Ay Programı’nı gerçekleştirdiğimizde bu teknolojiye uzayda tarihçe kazandıran ilk ülke olacağız” dedi.
#Teknoloji BakanıSon yıllarda iletişimimizin çoğu sanal ortama taşındı. Ve bu iletişim şeklinin zamanla kendine özgü bir dili oluştu. E-posta yazarken kullandığımız söz kalıplarından WhatsApp sohbetlerinde seçtiğimiz emojilere her şey ‘dijital beden dilimizi’ oluşturuyor. İşin uzmanı “Dijital ve fiziksel iletişim arasındaki makası çok açmamak lazım. Yani gerçekte sarılmayacağımız birine sanal dünyada da öpücük emojisi göndermemek gerekiyor” diyor.
#Dijital Beden DiliCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Dünya Bankasının verilerine göre, 2050'de dünya nüfusunun, 10 milyar olması bekleniyor. Böyle bir dünyada tarım, ülkelerin en üstün gücü olacak. Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDeğişikler... Hem de çok değişikler... Seçimlerin 2023 yılında yapılması durumunda yaklaşık 6 milyonu oy kullanacak. Onların izledikleri dizilerde alıntılarla, onların girdikleri sosyal medya platformlarını kullanarak hatta TikTok çekerek, “Yol, köprü yaptık” diyerek acaba oylarını almak mümkün mü? Bence hayır... Nereden mi çıkarıyorum? Ufed London’ın Kurucusu Ebru Doğdu ve AyThink ekibi Aykut Açkalmaz ve Yasin İkizoğlu bu kez benim için Z kuşağını araştırdılar ve analiz yaptılar. Her siyasetçinin okumasını tavsiye ederim. Araştırmanın tespitlerini sizlerle madde madde paylaşıyorum:
#Z KuşağıMilli Uzay Programı çerçevesinde ilk Türk astronot, 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek. İzmir Ekonomi Üniversitesinde (İEÜ) konferans veren Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, uzaya gitmek için kayıt yapanların sayısının 36 bin civarında olduğunu belirterek “Başvuruyu tamamlayanların sayısı ise 500’ü buldu. Bunun bini bulacağını düşünüyoruz. Uzaya gitmek için sadece iki kişi eğitim alacak ama bir kişi Uluslararası Uzay İstasyonu’na giderek orada deneylerimizi yapacak” dedi.
#AstronotAlman fütürist Gerd Leonhard, Hürriyet’e geleceğin dünyasından önemli ipuçları verdi: “2030 yılında şu an var olan mesleklerin yüzde 70’i kalmayacak. Makineyi insana karşı değil de insanla kullanan yeni meslekler gelişecek. İklim değişikliğinden etkilenmeyen şehirler kuran, doğayı, yeşili koruyan insanlar olacak.”
#Fütürist LeonhardFütürist Ufuk Tarhan, yeni kitabı ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’da uzak gelecekte dünyada neler yaşanacağını anlatıyor. Diğer gezegenlerle iletişim, çipler, genetik takviyeler, ölümsüzlük, metaverse sigortacıları ve dahası… Ama Tarhan’a göre her şeyin ötesinde insanlık sürdürülebilir yaşam için sınırsız enerji kaynağı bulmalı.
#Fütürist Ufuk TarhanSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ile Prof. Dr. Tevfik Özlü, Antalya'da düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Artık pandemide günlük vaka sayıları değil, hastaneye yatan hastaların kriter olarak izlenmesi gerekiyor" dedi. Sağlık Bakanığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya ise özellikle Kovid'i ağır geçiren hastaların uzun süreli takipte kalması gerektiğine dikkat çekti.
#KoronavirüsTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), "2021 yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"na göre, internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013'te yüzde 50,8 iken 2021'de yüzde 82,7 oldu. Bilfen İlköğretim Kurumları Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Celale Esra “Asıl sorgulamamız gereken oranlar değil, bu oranların arkasındaki teknolojiyi kullanma amaçları, uygulanan pedagojidir” dedi.
#Türkiye İstatistik KurumuHibrit eğitim modeli, YÖK Başkanı Özvar'ın açıklamaları sonrası yeniden gündeme geldi. Özvar, üniversitelerde eğitim öğretimin aksamaması hususunda hibrit ve harmanlanmış eğitim modellerin kullanılacağını bildirdi. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir araya gelmesiyle oluşturulan hibrit eğitim, derslerin 'yüz yüze' ve 'online' karma şeklinde yapılması olarak biliniyor. Harmanlanmış öğrenme olarak da bilinen bu eğitim modelinde, teknolojik materyaller kullanılıyor. Peki, hibrit eğitim nedir, harmanlanmış eğitim modeli ne demek? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hibrit Eğitim NedirTürkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde en kritik dönemeçlerden biri olarak nitelendirilebilecek 6 Eylül’e üç gün kala, Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bu tarihte okulların yüz yüze eğitime başlayacak ve üniversitelerin açılacak olması nedeniyle toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Erol Özvar da katıldı. Bakan Özer, “Çocuklarımızın arkadaşlarıyla sınıf ortamında eğitim görmeleri elzemdir. Yüz yüze eğitim bir tercih değil, zorunluluktur. Çocuklarımızdan daha fazla fedakarlık isteyemeyiz. Bunun için gereken adımları attık ve atmaya devam ediyoruz” dedi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaAnadolu Üniversitesi’nin açıklaması ardından hibrit eğitim modeli bir kez daha gündeme geldi. Anadolu Üniversitesi, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Örgün Sistem Güz Dönemi derslerinin, 'hibrit eğitim' şeklinde yapılmasının planlandığını açıkladı. Peki, hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim sistemi ne demek? İşte hibrit eğitim modelinin detayları ve Anadolu Üniversitesi’nin hibrit eğitim açıklaması…
#Hibrit Eğitim NedirPandemi dünyada milyonlarca insanın çalışma şeklini değiştirdi. Araştırmalar pandemi sonrası dönemde özellikle dijitalleşen sektörlerdeki bazı mesleklerin öne çıkacağını, bazılarının ise tarih olacağını söylüyor. Geleceğin favori mesleklerini konunun uzmanıyla masaya yatırdık.
#PandemiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Esnaf kardeşlerime müjde vermek istiyorum. Reformlar arasında küçük esnafa yönelik vergi muafiyeti de yer alıyor. Kuaför, tesisatçı, tamirci, gibi yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini de kaldırıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sağlık ve yazılım alanında adım atılacağını söyledi ve iki yeni yapıyı duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla oluşturduğumuz yerli ve milli bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan şey; topyekun sahiplenme. Hedefimiz; tüm sektörle, sanayimiz, üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, yerel yönetimlerimiz, bilim insanlarımız ve geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte ülkemizi dünyanın teknoloji ve üretim merkezi haline getirmek. Bir kişinin ya da bir kurumun bile bu işin dışında kalması, bu hedefe sırtını dönmesi, hedefe ulaşmamıza darbe vurur" dedi.
#Mustafa VarankDört sosyal girişimci; Hülya Aras, Neslihan Edinçliler, Asiye Asal ve Songül Kaya, özel gereksinimli bireylerin sesini duyurmak ve toplumda oluşan ön yargıları yıkmak için bir araya geldi. Mesleki deneyimleri, tecrübeleri ve yaşanmışlıklarıyla güç birliği yaparak, Türkiye’nin ilk sosyal girişimcilik ve inovasyon modelini uyguladıkları Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği’ni kurdular. Bursa’nın üretim odaklı ilk “Yaşam Köyü” modelini oluşturmak için harekete geçen sosyal girişimciler, engelli bireylerin çalışma ve sağlıklı yaşam hakkını sağlamak adına kurum ve kuruluşlardan destek bekliyor.
#Bursa