‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıCumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Sağlık Bakanı olarak atanan Kemal Memişoğlu, görevi Fahrettin Koca'dan devraldı. Fahrettin Koca, basın toplantısında yaptığı açıklamada "Benim dönemim acı ve sarsıcı olayların dönemi oldu." dedi. Bakan Memişoğlu ise "Başarılı sağlık hizmetlerini çok daha iyi yerlere getireceğiz" ifadelerini kullandı.
#Kemal MemişoğluSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPİsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’ya baskın düzenleyerek yüzlerce kişiyi gözaltına almaya devam ederken, Filistinliler Gazze savaşının ardından katlanarak artan yerleşimci şiddeti yüzünden bölgeyi terk etmek zorunda kalıyor.
#İsrailCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı, artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten 4'üncü ülke olacaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeniden gündeme gelen “4 bin Suriyeli sağlık çalışanını istihdam ettik” sözlerine açıklık getirdi. Bakan Koca, 'Oradaki konuşma 2 yıl önceydi. Yabancı misyona göçmen sağlığı hakkında yaptıklarımızı anlattığımız bir konuşmaydı. Bugün gündeme gelmesi manidar. Göçmen Sağlığı Merkezi giderleri Avrupa Birliği fonundan sağlanıyor.' dedi. Bakan Koca kızamık iddiaları ile ilgili olarak ise salgının söz konusu olmadığını belirtirken, ‘Tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor.’ ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıBağışıklık sisteminin zayıflaması, soğuk hava, temiz su kaynaklarına ve tuvalete erişim sorunu, kişisel eşyanın ortak kullanımı farklı salgınların tetikleyicisi olabilir. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’la salgın riskini konuştuk: “Deprem koşullarında tek bir vakanın bile içme suyuna bulaşması ciddi vakalara yol açabilir.”
#DeprimTürk Kızılay’ı Ege Bölge KanMerkezi Müdürü Dr. BarışDolaş, Kızılay’ın “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı”nıSağlık Bakanlığı adına vedenetiminde 2005 yılındanbugüne kadar başarıyla yürüttüğünü söyledi. “Kan acildeğil, sürekli ihtiyaçtır” diyenDr. Barış Dolaş, kan vermeyeuygun tüm vatandaşlarıdüzenli olarak Kızılay’a kanbağışı yapmaya davet etti.
#1Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs ve koronavirüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısının yaklaşık 15 milyon olduğunu açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bu sayının bir uyarı niteliği taşıdığına dikkat çekti ve ülkeleri sağlık sistemlerine yatırım yapmaya davet etti.
#DSÖCOVID-19 salgını henüz tam olarak bitmemişken, Avrupa’da yayılan ve çocuklarda görülen ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyayı huzursuz etti. Uzmanlar, İngiltere’de ortaya çıkan ve kısa zamanda 13 ülkede görülen nedeni belirsiz hepatit virüsünü Hürriyet’e değerlendirdi...
#HepatitKoronavirüs salgını tüm dünyaya kâbus dolu yıllar yaşatmakla kalmadı birçok başka salgını da çeşitli sebeplerle tetiklemiş oldu. Dünyada yayılan aşı karşıtlığı akımı ve koronavirüs salgınının etkisiyle duran aşılama kampanyaları özellikle çocukları büyük bir tehlike altına sokuyor. Kızamık hastalığı için alarm çanları çalmaya başladı…
#Kızamık SalgınıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Valiliği'ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, uzmanlık sınavıyla ilgili soruya, "Uzmanlık sınavı genelde kontenjanlar açıklandığında açıklanmış oluyordu. Bildiğiniz gibi Meclis'ten bir kanun geçti. Doğrusu biz o yasanın geçmesini bekledik. ÖSYM'ye daha önceden bildirmiştik. Bugün ÖSYM tarafından açıklanabilir. 11 bin 500'e yakın uzmanlık öğrencisi kadrosu açılmış olacak" yanıtını verdi. Koca ayrıca, "Bu hafta çarşamba günü toplanacak Bilim Kurulu'muzda salgında gelinen noktayı ve mevcut tedbirleri ele alacağız. Kanaatimce Bilim Kurulu'nun en önemli toplantılarından biri olacaktır" dedi.
#BursaBakteri ve parazitlerin doğrudan kana karışmasıyla ortaya çıkan enfeksiyonel rahatsızlıklara bulaşıcı hastalık denir. Bu hastalıkların %80'i insansan insan hava ve doğrudan temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyöz adıyla da bilinen bulaşıcı hastalıklar sadece belli bir alanda sınırlı ise epidemi, tüm dünyayı etkisi altına aldıysa pandemi olarak nitelendirilir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve genel özellikleri nasıldır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sağlık2020 ve 2021 yılı salgın, küresel ısınma, enerji krizi, kripto para piyasaları ve uzay araştırmaları gibi mevcut teknolojilerle idare edilemeyecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yeni yıla da damga vuracağı aşikâr. İşte yeni yılda öne çıkan altı başlık.
#Yeni YılSağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulunda 2022 bütçe görüşmelerinde, Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçesi üzerine milletvekillerine bilgi verdi. Bakan Koca, Türkiye'de ilaç sıkıntısı yaşanmadığını belirterek, "'Türkiye'de ilaç bulunamıyor’ haberlerinin somut gerçekle ilgisi yoktur. Somut gerçek ‘Türkiye'ye pahalı ilaç satmaya çalışıyoruz ama satamıyoruz’ feryadıdır. Hastamızı dermansız bırakmayız ama milletimizin emaneti olan kaynağı da küresel fırsatçılara peşkeş çekmeyiz” ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını sona erdirmek için yapılacak daha çok işlerinin olduğunu belirterek, dünya genelinde nüfusun yüzde 10'unun eylül sonu, yüzde 30'unun da yıl sonuna kadar aşılanması çağrısında bulundu.
#Dünya Sağlık ÖrgütüTürk bilim insanı Dr. Serhat Gümrükçü, ABD'de yeni tip koronavirüsün 48 saat içinde yok edilmesini sağlayan ilaç çalışması yaptı. Hijack RNA adlı yöntem ile geliştirilen ve hayvan denemeleri başarılı olan sprey şeklindeki ilacın insanlar üzerindeki denemelerine yakında başlanacak. Dr. Serhat Gümrükçü'nün çalışması tıp dünyasına duyuruldu.
#Dr. Serhat Gümrükçü