Çankaya Köşkü’nde farklı bir heyecan vardır; çünkü Mustafa Kemal’in özel konukları gelecek, yemekte ülkenin geleceğine dair konular konuşulacak ve ertesi gün Cumhuriyet ilan edilecektir... Levent Onan imzalı ‘Son Akşam Yemeği’, bu önemli günde yaşananlara köşkün yanındaki mutfağın sakinlerinin cephesinden bakarken temel olarak Osmanlı’yla Cumhuriyet arasındaki tarihsel sürekliliğe vurgu yapıyor.
#CumhuriyetAlt tarafı bir tuvalet. Florya’da bir alışveriş merkezinin içinde. Fiyatı olmuş 25 TL. Ama asıl tuvaleti işleten kişinin sözleri çok garip. “Morali bozuk insanlara mutluluk veriyoruz” diyor. “Burayı sadece bir tuvalet olarak düşünmeyin” diyor. “Bu ambiyansı sürdürmek için çok emek veriyoruz” diyor. Ben de pes, ne günlere kaldık diyorum.
#Metin AkpınarHelva-i Hakani ( Hakan Helvası) Osmanlı’nın meşhur helva sohbetlerinde ikram edilen bir helva türüdür. Şerbeti bal ve sütten, helvası ise unun yanı sıra nişasta ve pirinç unundan yapılan Helva-i Hakani’nin olmazsa olmazlarından biri ise tereyağında kavrulan badem. Peki, Helva-i Hakani nasıl yapılır? İşte Helva-i Hakani tatlısının tarifi…
#Helva-İ Hakani Nedir‘Bir Tutam Anadolu - A Pinch of Anatolia’ projesi, Anadolu’nun 13 bin yıllık mutfağından çıkan enfes lezzetleri Londra’ya taşıdı. Muhteşem lezzetlerin sunulduğu etkinliğe İngiltere’de yaşayan ünlü şefler, gurmeler, yemek bloggerları ile gastronomi yazarları katıldı.
#YUNUS Emre EnstitüsüRamazanda iftar ve sahur sofralarına her gün yeni çeşitler koymak maharet ister. Bu yıl ramazana özel çok yemek kitabı yayınlandı. Kitapların kimileri Osmanlı mutfağını günümüze taşıyor, unutulmuş tarifler veriyor. Bazıları daha pratik olma çabasında, her gün iftar ve sahur için uygulanabilecek mönüler öneriyor.