Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, geçen yıl itibarıyla 57,6 milyar lira seviyesinde olan canlı hayvan ve hayvansal ürün üretimiyle ülke ekonomisinin hizmetinde olduklarını bildirdi.
#Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez BirliğiTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı "Biz vermiş olduğumuz mazot, gübre desteğini ürün bazına indirdik. 13 ürüne indirdik. Bunların içinde mazot ve gübre ne kadar kullanılıyor bunu belirledik. Önümüzdeki dönemlerde bu rakam güncellenerek devam edecek" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı "Mazot ve gübre ne kadar kullanılıyor bunu belirledik. Önümüzdeki dönemlerde bu rakam güncellenerek devam edecek" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı tarımsal desteklerden hibe programlarına, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasından tarımsal örgütlerin derecelendirilmesine kadar birçok faaliyetin, üretim planlamalarına uyumlu olması için çalışma yürütülüyor.
#TarımAlmanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in Türkiye ziyaretinde Berlin'den 60 kilogram Türk döneri getirtip İstanbul’daki davette ikram etmesi Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 26 yıldır çözülemeyen kırmızı et ithalatı ve kanatlı eti ihracatı sorununa yeni bir boyut kazandırdı. Alman Cumhurbaşkanı’nın başlattığı döner diplomasisinin Türkiye ile AB arasında 1998 yılından beri devam eden karşılıklı ambargonun sona erdirilmesi için bir fırsat yaratacağı yorumlarını da beraberinde getirdi.
#AlmanyaTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AVM'lerde satılan bazı yöresel ürünlerin uygunsuz bir şekilde satışının tespit edildiğini belirtti. Bakan Yumaklı, AVM'lere bu tarz ürünlerin satılmaması konusunda çağrıda bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AVM'lerde satılan bazı yöresel ürünlerin uygunsuz bir şekilde satışının tespit edildiğini belirtti. Bakan Yumaklı, AVM'lere bu tarz ürünlerin satılmaması konusunda çağrıda bulundu.
#Tarım Ve Orman BakanıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye'de 60 organize tarım bölgesinin kurulumu devam ediyor. Bunlardan 40’ı tüzel kişiliğini kazanmış durumda. Bazıları bittikten sonra peyderpey üretime başlamış durumdalar. Biz Türkiye çapında bu adedi 100’e çıkarmakla ilgili bir hedefi yürütüyoruz” dedi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı’nda son testlerin yapıldığını, elektrik üretim kısmının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmek üzere olduğunu belirterek, "5 Ocak 2024 tarihi itibariyle doluk oranı yüzde 73'e ulaştı. 191 metre ve 1,5 milyar metreküplük su depolandı. Bugün itibariyle enerji üretimi için 3 adet türbinden ikisini faal hale getirdik. 3 üniteden son ünitenin de ocak ayı içinde faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Enerji üretimine tam kapasite geçmiş olacak" dedi.
#İbrahim YumaklıBundan sonraki dönemde piyasadaki dengeleri bozan hayvan ithalatının sadece devlet tarafından yapılacağını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Artık özel sektör olmayacak. ESK ve birlikler taleplerini bize iletecek. Biz uygun gördüğümüz kadar hayvanı seçerek getireceğiz. Aşıları yapılmış hayvanların garantisi de biz olacağız. Satış yasağı ile al-satlarla fiyatlar etkilenmeyecek. Temel amacımız besicilerimizi güçlendirmek, aile işletmelerinin hacmini büyütmek ve ithalatı da zamanla bitirmek” diye konuştu.
#İbrahim YumaklıYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiManisa'nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında zeytinyağı üretimi beklediklerini ve zeytinyağı sıkıntısı çekmediklerini açıklayarak, "Bu yıl 180 bin tonluk bir üretimimiz olacak. Türkiye'mizin zeytinyağı tüketimi yaklaşık 160 bin ile 180 bin ton civarında. Yani bizim üretimimiz sadece bu yıl ürettiğimizi düşünsek bile bizim tüketimimize yeter vaziyette. Zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşımızın, milletimizin itibar etmemesine özellikle istirham ediyorum" dedi.
#ZeytinyağıTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, NTV'de gündeme dair soruları yanıtladı. Bakan Kirişci "Şu anda et fiyatları geriliyor, ileri gidiş söz konusu değil. İstanbul'da başladık, Ankara'ya geldik. Şu anda fiyatlarda ciddi gerileme var. Marketlere ürün veriyoruz, bunun bilinmesinde yarar var. Marketçilik yapmak gibi görevimiz yok. Et Süt Kurumu regülasyonu sağlayacak" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıÖZKAN Akgün, yalnızca bir ziraat mühendisi değil, aynı zamanda Ödemiş’in de içinde yer aldığı Küçük Menderes Havzası’nda tarım ve gıda sektörünün adeta nabzını tutan bir entelektüel... Bölgede ne var, ne yok, bütün olan biteni kendisine rahatlıkla sorabilirsiniz... Özkan Akgün’le uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz söz konusu. Ödemiş ilçesinin tarım ve gıda vizyonunu içeren bir dosya çalışması yapacağımızı söyleyince de çok mutlu oldu. Çünkü Özkan Akgün zaten ne zamandır, ilçenin büyük tarımsal potansiyelinin kamuoyunda tam anlamıyla bilinmemesinden samimi üzüntü duyduğunu dile getiriyordu. Şimdi gönderdiği açıklamayı hep birlikte dikkatle okuyalım...
#1Türkiye, Barselona’daki dünyanın en önemli deniz ürünleri fuarında tüm ülkelerin sofrasına girmeye aday olduğunu gösteren milli bir katılım gösterdi. Norveç standının karşısında tanıtım yaparak bu konuda rekabetçi olduğunun altını çizdi. İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “Levrek ve çipura ihracatında dünya birincisiyiz. Somonda da artık baş gösteriyoruz. Henüz yolun çok başındayız ama korkusuz bir rakibiz. En büyük alıcımızın Japonya olması da kalitemiz için önemli bir gösterge. Zaten fuarda da alıcılardan başımızı kaldıramadık” dedi.
#Türk BalığıTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şap aşısı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Nisan sonu itibarıyla hayvanlardaki şap hastalığının sönümleneceğini söyledi. Kirişci aşılamaların hızla devam ettiğini ve insana bulaşmasının söz konusu olmadığını söyledi.
#Vahit KirişciEn yoğun iç göç alan kentlerden olan Antalya aynı zamanda Rusya, Ukrayna, Suriye, İran ve Türk cumhuriyetlerinden göçenlere de ev sahipliği yapıyor. Birbirinden çok farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu Akdeniz kenti artık aldığı göçü taşımakta zorlanıyor. Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e, şehrin değişen demografik yapısını ve kültür dokusunda beklenen değişimleri sorduk. Aygül, Antalya’nın kendisine ait bir kültür geliştirmediğini, bu nedenle bu göçü absorbe ettiğini ama önümüzdeki süreçte önlem alınmazsa sorun yaşanacağını söylüyor.
#AntalyaMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1