Sıcak havaların giderek artması havuz ve denize olan ilgiyi artırıyor. Ailelerin çocukları ile birlikte tercih ettiği havuzlar iyi temizlenmediği takdirde ise hastalık saçıyor. Sağlıklı ve eğlenceli havuz keyfi için mutlaka havuz seçiminde dikkatli olunmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli!Doç. Dr. İzak Dalva, serinlemek için havuzu tercih edenleri birçok bulaşıcı hastalık konusunda uyarıyor.
#Havuz EnfeksiyonuCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHHavuz suyunun neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanan birçok kadın, bugünlerde soluğu doktorda alıyor. Peki, vajinada kaşıntı, yanma ve akıntı ile kendini gösteren bu hastalığa karşı nasıl önlem almalıyız? Hadi gelin, bugün yaz tatilinizin bu can sıkıcı hastalık ile bölünmemesi için neler yapmanız gerektiğine bir göz atalım.
#Ankara2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazKavurucu sıcakların bunaltıcı etkilerinden biraz olsun kurtulabilmek için soluğu deniz ve havuzlarda alıyoruz. Ancak yüzdüğünüzde kulağınıza kaçan su, size yaz aylarını zehir edebilecek tarzda bir hastalığa davetiye çıkartabiliyor. Bu hastalık, üstelik şiddetli ağrı ile seyretmesinin yanı sıra tedavi edilmediği zaman duyma sorunlarına bile yol açabiliyor.
#Kulak EnfeksiyonuBazı vitamin ve gıda takviyeleri özellikle yaz aylarında bizi birçok sorundan koruyabilir. ‘Akılcı ve Bilimsel Takviye Rehberi Kitabı’ yazarı Dr. Mustafa Kalkan tatil öncesi ve tatil esnasında kullanabileceğimiz vitamin takviyelerini anlattı.
#Dr. Ecz. Metin UyarDış kulak iltihaplanmasına havuz ve deniz aktivitelerinin çok olduğu aylarda daha çok rastlanıldığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Bunun nedeni deniz ve havuzlarda suyun içerisinde bulunan bakterilerin kulağımıza temas etmesidir. Temas sonrasında çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir. Daha çok sıcak havalarda rutubet olan bölgelerde karşımıza çıkan kulak enfeksiyonu, bakteri ve mantarlar ile kulakta şiddetli ağrılar oluşturabilmektedir” dedi.
#1Ağız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerSiğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkGörme bozukluklarının düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan kontakt lensler her geçen gün daha da popüler hale geliyor. Ancak lenslerin yanlış kullanımda görme kaybına kadar giden etkileri de var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de yaşayan 54 yaşındaki bir kadının lens kullanırken yaptığı hatalar nedeniyle kör olduğuna ilişkin haberler çok konuşuldu. Buradan hareketle "Lens kullanımında nelere dikkat edilmeli?" diye sorduk uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkRegl iken denize girilir mi sorusu, hijyen koşulları gereğince pek çok kadının gündeminde yer alıyor. Regl olunca denize ya da havuza girmenin herhangi bir olumsuzluk yaratıp yaratmayacağını merak eden kadınlar, internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, Regl iken denize girilir mi? İşte, o detaylar
#Regl İken Denize Girilir MiMevsim yaz, hava sıcak mı sıcak. Hamilelik dönemleri tam da tatil aylarına denk gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle bana da çok sık yöneltilen, “Hamileler denize/havuza girebilir mi?” sorusu başta olmak üzere anne adaylarının merak ettikleri birkaç soruyu, Doç. Dr. Süleyman Akarsu’ya yönelttim. İşte o sorular ve aldığım yanıtlar:
#Şenol KALYONCUÇocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, en sık görülen enfeksiyon türü olarak biliniyor. Özellikle de küçük yaştaki çocuklar için ciddi bir risk meydana getiren idrar yolu enfeksiyonları, daha gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli bazı sonuçlara yol açabiliyor. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
Bağırsak enfeksiyonu öncelikle çocuklarda görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında görülen tehlikeli bir hastalıktır. İshal ve kusma gibi yaşamsal faaliyetleri etkileyen belirtiler gösterir. Bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir merak edilen tüm detayları derledik.
11 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan belsoğukluğu kapma ihtimali sizce nedir? Aslında böyle bir ihtimalin var olduğunu dahi düşünemezdik, ta ki gerçek olana kadar. Öte yandan uzmanlar havuzların, kaplıcaların ve hatta hamamlar, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının belsoğukluğu da dahil pek çok hastalık riski taşıdığını söylüyor. İşte Avusturalyalı ailenin termal havuz ziyareti sonrası başına gelen talihsiz hikaye ve hepimizin karşı karşıya olduğu riskler...
#Gonore BakterisiBrezilya'da salgının ortaya çıkardığı tablo her geçen gün daha da kötüleşiyor. Özellikle ‘P1’ olarak adlandırılan varyant ülkede salgını bir bilinmeze doğru sürüklüyor. Hatta bu varyant Türkiye dahil olmak üzere 25'ten fazla ülkede de bulunuyor. Uzmanlar Brezilya varyantını, Brezilya'da yaşayan Türkler ise ülkedeki son durumu hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#BrezilyaUzmanlar, ıslak mayoyla uzun süre kalmanın kadınlarda sistit ve çeşitli idrar yolu enfeksiyonlarına ya da kadın genital yollarında mantar enfeksiyonuna neden olabileceği konusunda uyarıyor. Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük, ıslak mayonun sebep olduğu hastalıkları anlatıyor.
#Islak Mayo Zararlı MıCorona virüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ederken, güvenli tatile ilişkin sorular da akıllarda dolaşmaya başladı. Yaz tatilleri için yapılan planlamalarda tatil rehavetine kapılıp önlemlere dikkat edilmezse endişe verici tablolarla karşılaşılabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. M. Kadir Göktürk, önlemlerin kesinlikle esnetilmemesini söyleyerek güvenli yaz tatili için önemli ipuçları paylaşıyor.
#Koronavirüs