Bu yazımızda günümüzde maalesef oldukça sık rastlanılan malpraktis kavramı ve bu konuya yönelik hukuki süreç konusuna eğileceğiz. Hekimlik mesleği yüksek seviyede titizlik gerektiren, bilgi eksikliğinin dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceği bir meslektir. Hekimlikte hastaya doğru tedavi ve tıbbi müdahale hayati önem taşımaktadır. Hal böyle olunca tıbbın kabul ettiği olumsuz sonuçlar dışında hekimin hastaya yönelik yanlış tıbbi müdahale ve tedavilerin; bilgisizlik sonucu ya da yanlış uygulama yapılması sonucunda hekimden kaynaklanan olumsuz sonuçları da olabilmektedir. Söz konusu hekimlik mesleğinin meşakkatli bir o kadar da riskli olduğunu belirtmekte yarar bulunmaktadır. Bu nedenle söz konusu olumsuz vakıalar sonucunda hastaların zarar görmesi ihtimaline karşı çeşitli hukuki düzenlemeler mevcuttur.
#MalpraktisAnayasa Mahkemesi, gebelik zehirlenmesi nedeniyle gittiği hastanede yanlış tedavi uygulandığı için kronik böbrek hastası olduğunu ve doğum sonrasında bebeğini kaybettiğini iddia eden anne ile babanın açtıkları tazminat davasının 13 yıl sürmesini ihlal saydı. Mahkeme, çifte 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
#Anayasa MahkemesiGenel olarak tıbbi malpraktis, diğer bir tanımla da doktorun tıbbi uygulama hatası olarak bilinen bu terim, doktorun ya da tıp merkezi, hastane, poliklinik vb. sağlık kuruluşlarının deneyimsizliği, bilgisizliği ya da ilgisizliği nedeni ile hatalı tedavi, yanlış teşhis veya eksik bakım hizmeti sonucunda hastanın zarar görmesi olarak da tanımlanabilir. Malpraktis ne demek ve malpraktis davası nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MalpraktisVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi 97 personel alımı için başvuruları kabul ediyor. Ebe, hemşire, sağlık teknikeri, büro personeli gibi unvanlarda istihdam sağlayacak olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi detayları yayımladı. İşte, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 97 sözleşmeli personel alımı başvuru şartları
#Van Yüzüncü Yıl ÜniversitesiCilt problemleri, yaşlılık izleri, epilasyon... Güzellik sektörü her geçen gün yeni yöntemlerle farklı metotlar sunuyor ve estetik müdahaleler hem kadınlar hem de erkekler tarafından ilgi görüyor. Ancak zaman zaman istenmeyen sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki bu durumda sorumluluk kime ait, hangi hukuki yollara başvurulabilir? Avukat Elvan Kılıç, konu hakkında bilgilendiriyor.
#Estetikte Hukuki SorunlarANTALYALI iş kadını Songül D. (58), İstanbul’da özel bir hastanede yaptırdığı meme küçültme ameliyatı sonrasında iyileşmeyen yaralar nedeniyle sol memesini kaybettiğini iddia etti. Ameliyatı yapan plastik cerrahi uzmanı Dr. S.M. hakkında maddi ve manevi tazminat davası açan D., "Göğsümü kesip kadınlığımı çalan doktorun cezalandırılmasını istiyorum" dedi.
#ANTALYADiyarbakır’da 2 yaşındaki Ecrin Nur’un, pencereye sıkışan sağ bacağında tedaviye rağmen eğrilik oluştuğunu söyleyen annesi Fatma Kabamaklı, Devlet Hastanesi’nde görevli doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılığın soruşturma izni istediği Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel, ön inceleme yapması için ilçe Tapu Müdürü Ayhan Bayhan’ı, ön incelemeci olarak atadı. Tapu Müdürü Bayhan, bilirkişi olarak atanan başka bir doktorun raporuyla birlikte, birlikte şikayet edilen doktor U.E.’nin kusurunun olmadığı görüşünü bildirince, Kaymakamlık da soruşturma izni vermedi. Ancak Kabamaklı ailesinin itirazı üzerine İdare Mahkemesi, Kaymakamlığın kararını kaldırarak, soruşturma yapılması için dosyayı savcılığa gönderdi.
#Doktor“Menopoza giren bir kadın tabiî ki çocuk sahibi olamaz, böyle soru olur mu hocam?” demeyin, menopoz dönemindeki bir kadının en azından şimdiki tıbbi teknik ve imkânlarla çocuk doğurabilmesi mümkün değil ama “otçu-çöpçü hocalar” bu konuda da iddialılar. Şaka yapmıyorum, birkaç hafta önce izlediğim bir TV programında “çakma sağlıkçı ot tüccarı” bunu başardığını söyledi. Hem de kendinden son derece emin bir edayla!
Çalışmayı sevmeyen her insan gibi, başarılı olmayan her öğrencinin de mutlaka bunun için bir bahanesi olur. Psikolojik Danışman Dr. Nevin Dölek, bazı derslerde başarı göstermeyen öğrencilerin çeşitli bahanelere sığındığı düşüncesinde. Dölek, “Ben akıllı değilim, çalışmaya vaktim yok, öğretmen çok sıkıcı demeyin, motive olup ders çalışın” dedi. Dölek’in önerileri şöyle:
#ÖğretmenRadyasyondan Korunma Derneği Başkanı Nükleer Yüksek Mühendis Yusuf Ergün Togay, radyasyona maruz kalma konusunda cep telefonlarının röntgen cihazlarına göre daha masum olduğunu belirterek, “Hastalıkların teşhis ve tedavisinde röntgen ancak alternatif bir yöntem yoksa kullanılmalı. Tekrarlanan çekimler maruz kalınan radyasyon dozu miktarını gereksiz ve zarar verebilecek oranda artırabilir” dedi.
Türk Tabipler Birliği(TTB), tramvay kazası sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Buket Bulut’un durumunu değerlendirerek, “Beyin ölümü, adı üzerinde, ölümdür. Ölüm de, yine bilindiği gibi, geri dönüşü olmayan bir olaydır. Tersinden düşünürsek, “geri dönme” olasılığı olsaydı, ölümden söz edemezdik” açıklamasını yaptı.