Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Atama kararları kapsamında 57 il valiliğine yeni isimler atandı. Ataması yapılan valiler arasında Sinop Valisi Mustafa Özarslan da yer alıyor. Sinop Valiliğine Nilüfer Kaymakamı Mustafa Özarslan atanadı. Peki, Mustafa Özarslan kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? Sinop Valisi Mustafa Özarslan hayatı ve biyografisi
#Mustafa ÖzarslanOrtalama hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı; küresel ortalama sıcaklığın 17.23 derece olduğu 6 Temmuz, “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bitti mi? Hayır. Son 13 gündür tarihin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki bitecek mi? Bir hayır da buna gelsin. Bugün dünü, dün evvelsi günü aratacak. Elbette ‘kış kışlığını yaz yazlığını yapacak’ ancak ne oldu da daha yaşarken cehenneme düştük derseniz de cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz veriyor: “Bu daha fragman. Sene sonuna daha 170 gün var ve en az yarısına yakını ‘en sıcak gün’ olacak. Sebebini bence sen de herkes de gayet iyi biliyor: Küresel Isınma ve İklim Değişikliği.”
#Sıcak HavaYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremGeçen hafta Türkiye’de tıp çevrelerindeki en önemli tartışma konusu herhalde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın bir süredir sistemli bir şekilde Omikron varyantıyla birlikte COVID-19 salgınının geride bırakılacağı yolunda yaydığı iyimser hava üzerine yükselen eleştiri dalgasıydı.
#Fahrettin KocaCOVID-19’a karşı yürütülen aşı kampanyasının temposunu, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamları günlük bazda işleyerek tuttuğumuz bir veri tabanı üzerinden belli aralıklarla gözden geçirerek değerlendirmeye çalışıyorum.
#Koronavirüsİngiltere'de vaka sayılarında artışa neden olan mutasyonlu virüs Türkiye'ye de sıçradı. Tüm dünyanın mücadele verdiği salgında yeni tedbirler alınırken İngiltere'den çarpıcı açıklama geldi. İngiltere'de mutasyonlu virüsün mutasyona uğradığı bildirildi. E484K mutasyon varyantı ile ilgili uzmanlardan da açıklama geldi. Yüzde 70 daha hızlı yayılan ve 60 yaş üzeri kişilerde yüzde 30-40 daha öldürücü olan tipin, aşılara karşı daha dirençli hale geldiğinden endişe ediliyor. Peki, korona virüs mutasyonu nedir, aşıları etkisizleştirir mi? E484K ile ilgili bilgiler
#Kovid 19Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL:Health and Environment Alliance), 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde ‘Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak’ raporunu yayınladı. Rapor, termik santrallardan kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ve bunun mali yükünü gözler önüne seriyor.
#YazarHürriyet, vatandaşlardan COVID-19 aşısı ile ilgili gelen soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. Bugün “Aşı seçme şansımız olacak mı”, “Çin aşısı mutasyona karşı etkili mi” gibi sorulara Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sarp Üner cevap verdi.
#GazetehaberleriTemiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı. Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan verilere göre hazırlanan raporda havası en kirli iller Aksaray, Ağrı ve Muş olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun 81 il içinde tek il Çankırı oldu.
#Hava KirliliğiTürk Toraks Derneği (TTD), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Adli Tıp Uzmanları Derneği (ATUD), Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Türk Farmakoloji Derneği (TFD) dün “Toplumsal olaylarda kullanılan şiddet ve biber gazı durdurulmalıdır” konulu toplantı düzenledi.