Rota virüsü, çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklardan biri. Bu rahatsızlık ishal, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki rota virüsü nedir, nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri, tedavisi ve korunma yolları...
#Rota Virüsü NedirHIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#HIV NedirÖzellikle yoğun bir salgın hastalığın dünyayı etkilediği bu dönemde sağlık çalışanlarının değeri bir kez daha anlaşılıyor. Gerek doktorlar olsun, gerek hemşireler olsun insan sağlığını korumak adına canlarını dişlerine takarak çalışıyorlar. Peki, doktorlardan farklı bir statü olduğu bilinen hemşirelik nedir ve hemşire olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.
#Hemşire Nedir?Hemşirelik ve Sağlık hizmetleri bölümü, sağlık sektörü içerisine nitelikli elemanlar kazandırmak için açılmış bir üniversite bölümüdür. İlgili kişileri hastalıklardan korumak için gerekli bilgileri sağlayan ve hekimlerin yazdıkları tedaviyi en iyi ve en uygun biçimde hastaya uygulanmasını sağlayan Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü, Türkiye içerisinde de oldukça popüler bir üniversite bölümüdür. İşte, tüm detaylar.
#Hemşirelik Ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Nedir?Cinsel yolla bulaşan yada anneden bebeğe geçen sifiliz (frengi) hastalığı tedavi edilmediği takdirde kalp, karaciğer, beyin gibi organlara hasara neden olarak hayati risk oluşturabiliyor. Frengi hastalığına etken olarak Treponema pallidum adlı bakteri sebep oluyor. Peki, ateş, baş ve boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları ile kendisini gösteren frengi hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, frengi ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#Sifiliz(Frengi) Nedir?Yapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
#Genel SağlıkHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ünitesinden Doç. Dr. Bülent Okan Yıldız'ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Doç. Dr. Sedat Tolga Aydoğ'un katkıları ile hazırlanmıştır.
Araştırmada sorulan 92 sorudan biri de şuydu: ‘Cinsel yolla bulaşak bu hastalıklardan hangilerini biliyorsunuz?’ Verilen cevaplarda, AIDS, erkeklerde yüzde 91, kadınlarda ise yüzde 86 oranındaki bilinirliğiyle birinci sırada yer aldı. En bilinen hastalıklar sıralamasında, ikinci sırada, Hepatit B (Kadın yüzde 89, erkek yüzde 81) vardı.