38 yaşındaki Stefan Tankov 2022 sonbaharında tuhaf davranmaya başladığında, eşi kişiliğindeki değişiklikleri fark etmeye başladı. Eşinin hareketlerindeki değişikliklerden şüphelendi çünkü bu onun karakterine benzemiyordu.
#Demans38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansŞeker hastalığının bir diğer ismi de diyabettir. Bu hastalık türü yüksek kan şekeri nedeniyle gerçekleşmektedir. Pankreasın yeterli seviyede vücuda insülin üretememesi şeker hastalığının bir sebebidir. Üretilen bu insülin vücut için etkili bir şekilde kullanılamadığında da şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Artan susuzluk, açlık, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtiler erkeklerde şeker hastalığı belirtileridir. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde Şeker Hastalığı BelirtileriBirçok hastalığın tıp dilinde ve halk arasında farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkündür. Hemoptizi tehlikeli bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Bu bakımdan hemoptizi hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini öğrenerek bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Hemoptizi nedir? Belirtileri nelerdir? Hemoptizi tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Hemoptizi NedirGünümüzde istenmeyen pek çok rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bu rahatsızlıklar çocuklarda da çıkarken, yetişkinlerde de çok fazla olduğu gözlemlenebiliyor. Onlardan biri olarak söyleyeceğimiz skolyoz, yetişkinlerde de görülebilen rahatsızlıklardan biridir. Skolyoz belirtileri nelerdir, düzelir mi, kaç yaşında görülür şeklinde çok fazla merak edilen sorular olabiliyor. Skolyoz egzersizleri işe yarıyor mu tüm detayları ile derledik.
#SağlıkNörodejeneratif hastalıklar dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardır. 2021 raporu itibariyle, Alzheimer Hastalığı Derneği, Alzheimer hastalığı olan insanların arttığını kanıtladı. Peki, Nörodejeneratif hastalıklar nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkÇağımızda genetik hastalıklar oldukça fazladır. Genetik hastalıkların tam olarak neyden kaynaklandığı tıp dünyasında araştırılan konular arasına girmiştir. Genetik hastalıkların kimden geçtiği ya da kalıtsal olup olmadığı da merak edilmektedir. Son yıllarda genetik hastalıklar ile ilgili olarak araştırmalar aynı doğrultuda artmıştır. Peki, genetik hastalıklar nelerdir? Genetik hastalıklar neden olur ve anneden geçer mi? Genetik hastalıklar kalıtsal mıdır? İşte genetik hastalıklar ile ilgili tüm bilgileri derledik.
#SağlıkTürk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan levrekte ölümcül bir hastalık türü belirlendi. Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, bu hastalığın çiftliklerde yetişen levreklerde ortaya çıktığını, zamanla balık ölümlerinin artacağını ama insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyledi.
#LevrekUyku terörü olarak da bilinen parasomnia, gece terörü olarak da tanımlanmaktadır. Genel olarak çocuklarda görüldüğü bilinen bir hastalık türü olsa da yetişkinlerde de görüldüğü daha önceki zamanlarda saptanmıştır. Çocuklar uykuya daldıktan birkaç saat içerisinde korku ile ya da titreme ile birlikte uyanarak kalkmasına uyku terörü adı verilir. Genel adı ise halk dilinde bir tür uyku bozukluğudur. Pek çok nedene ve belirtiye bağlı olabilen bu hastalık, psikolojik bir rahatsızlık dolayı meydana geldiği bilinir. Peki, parasomnia nedir, nedenleri nelerdir? Parasomnia ne gibi belirtiler gösterir detayları ile derledik.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel yaşam dahil günlük yaşama dair pek çok kısıtlamayı beraberinde getirir. Cinsel temas ile partnerinizde bulunan sorunun size geçmesi anlamına gelen cinsel yolla bulaşan hastalıklar önlem alınmadığı takdirde ciddi hastalıklara neden olabilir. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir, nasıl teşhis edilir? İşte cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri ve tedavisi…
#Cinsel Yolla Bulaşan HastalıklarYaygın bir şekilde oluştuğu bilinen ve kas spazmı olarak adlandırılan kramplar çoğu kişide sık sık görülebilen yaygın bir hastalık türü olarak bilinir. Zararı yok gibi görünse de vücutta yer alan hücrelerde bazı eksiklik ya da ciddi rahatsızlıklara işaret olabilir. Özellikle hamile olan kadınlarda ve yaz aylarında daha fazla görüldüğü bilinen bu hastalık %60 kadar bir oranda ağrılı spazm şeklinde sıkma ya da bükülme gibi bir his meydana getirir. Kısa bir süreliğine kendisini hissettirse de son derece rahatsız edici bir durumdur. Peki, kramp nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kramp Nedir?Korona aşısı olduktan sonra ortaya çıkan yan etkilerden bir tanesine zona hastalığı da eklendi. İsviçre basınında yer alan haberlere göre bu ülkede yaklaşık 120 kişinin RNA bazlı korona aşısı olduktan hemen sonra yine viral bir hastalık türü olan zonaya yakalandığı belirtildi.
#Zona AşısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde son 40 yılda şeker hastalarının sayısının 4 katına çıktığını belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastanede yatan ağır hastaların büyük kısmının diyabet olduğunu belirterek, acil önlem alınma konusunda uyardı.
#DSÖYaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren cilt mantarı, en yaygın deri hastalıklarından biridir. Bu nedenle vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen cilt mantarı pek çok insanın nasıl kurtulacağını araştırdığı bir hastalık türü haline geldi. Peki cilt mantarı nedir, neden olur? İşte, cilt mantarına dair bilinmesi gerekenler ve tedavi yöntemleri.
#Cilt MantarıNipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#NipahHipofiz bezlerinde meydana gelen hipofiz yetmezliği, hipofiz bezindeki hasar veya hipotalamusta ortaya çıkan bir rahatsızlıktan kaynaklanan hipopitüitarizm hastalığı hakkında bilinmek istenen pek çok husus bulunuyor. Merak edenler için Hipopitüitarizm hastalığı nedir ve nasıl oluşur? Hipopitüitarizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#Hipopitüitarizm Hastalığı NedirHipofiz bezlerinde meydana gelen hipofiz yetmezliği, hipofiz bezindeki hasar veya hipotalamusta ortaya çıkan bir rahatsızlıktan kaynaklanan hipopitüitarizm hastalığı hakkında bilinmek istenen pek çok husus bulunuyor. Merak edenler için Hipopitüitarizm hastalığı nedir ve nasıl oluşur? Hipopitüitarizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#HipopitüitarizmİSTANBUL İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, kovid salgınıyla mücadelede İstanbul'da Nisan-Mayıs ayında gösterilen başarının sürdürülebilmesi için hız kesmediklerini ve vaka sayıları ile hastanelerdeki doluluk oranlarının endişe yaratacak düzeyde olmadığını söyledi. Prof. Dr. Memişoğlu, "Eylül-Ekim ayında çok artış olacağı yönünde endişeler var. Yeni açılan hastanelerimizle kapasitemize 7 bine yakın normal, 3 bine yakın da yoğun bakım yatağı eklendi. Sistem olarak yetersizlik söz konusu değil ancak biz vatandaşlarımızın hastalanmasını, sağlık çalışanlarının özverilerinin karşılıksız kalmamasını istiyoruz" dedi.
#HaberVAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan Bükülmez, yemek borusu kanserinin (Özofagus) Türkiye'de en fazla görüldüğü 2 şehrin Van ve Erzurum olduğunu söyledi. Bu 2 şehrin Türkiye ortalamasını çok fazla yükselttiğini belirten Dr. Bükülmez, "Van ve Erzurum şehrini şöyle düşünebiliriz. Bu hastalık daha çok dünyada Uzakdoğu'da görülmektedir. Sanki Van Çin'in bir eyaleti, Erzurum da Japonya'nın bir eyaleti gibi. Yani bu kadar dramatik bir fark vardır" dedi.
#Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan BükülmezTüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görülen COVID-19 ya da daha bilinen adıyla koronavirüs salgını sağlığımızı tehdit etmesinin yanı sıra iş, sosyal ve özel hayatımızda da daha önce benzeri görülmemiş soru ve sorunları da beraberinde getiriyor. Bununla birlikte Avukat Aslı Doğanay, koronavirüsün boşanma sebebi olup olmayacağıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsTıpta uzun zamandır kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan kök hücre tedavisinin ne olduğu ve kök hücre tedavisi nasıl yapılır sorusunun insanlar tarafıdan merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki Kök hücre tedavisi nedir, Kök hücre tedavisi nasıl yapılır?
#Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?