Kalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayBu haftanın şahane tarifi, hafif ama bir o kadar da doyurucu bir yemek olan çağla aşı olsun istedim. Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan çağla aşı aynı zamanda ilkbaharın habercisi olma özelliği taşıyor. Çünkü pazar tezgahlarında çağlalar yerini almaya başladıysa bahar resmen gelmiş demektir. Fakat bilmelisiniz ki kayısı ya da şekerparenin olgunlaşmamış hali olan badem çağlasının tezgahlarda boy göstermesiyle gözden kaybolması bir olur. Bu nedenle yalnızca bir ay kadar kısacık bir süre bulunabilen çağlayı tüketebilmeniz için elinizi çabuk tutmanız gerekir.
#Çağla Aşıİstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında 26 Mayıs 2021 tarihinde saat 18.00-19.00 saatleri arasında “Çocuk ve Ergenlerin Sınav Kaygısına Bakışları ve Baş Etme Yöntemleri” konulu halka açık çevrim içi bilgilendirme toplantısı yapıldı.
#Sınav KaygısıTahin, bilindiği gibi susamın preslenerek püre haline getirilmiş özünün ve yağının bir arada olduğu hali. Sağlığımız için kalsiyumdan vitamine faydalı yağlardan doğal enerjiye kadar pek çok faydası var. Daha çok kahvaltılarda pekmezle karıştırılarak tahin-pekmez karışımı halinde yenir. Humusun ana malzemesi olan nohutla buluşup nefis bir mezeye dönüşür. Tahinin kullanıldığı en sevilen mezelerden biri de "tahin piyazı" olarak bilinen daha çok Hatay'dan Antalya'ya uzanan Akdeniz bölgesinde haşlanmış kuru fasulye veya nohutla yapılan çeşididir. Adana'da tahinli marul cacığı, maydanoz cacığı da yapılır. Tahini bir miktar su ve biraz limon suyu ile karıştırarak kıvamını açıp yani koyuluğunu inceltip yeşil salatalarınıza sos olarak kullanabilirsiniz.
#Gülhan Kara“Hayatı iyileştirmenin her zaman bir yolu vardır” diyerek yola çıkan Philips ile araştırma şirketi Ipsos, Türkiye çapında bir “sağlık trendleri incelemesi” yapmış. Neticelerini de adını “Kökler ve Kanatlar” koydukları mükemmel bir kitapta bizimle paylaşmışlar.
#Osman MüftüoğluSon 6 ayda çok sık magnezyum yazısı yazdık. Son derece önemli fonksiyonları olan magnezyuma hak ettiği ilgiyi gösterip size mühim bilgiler aktardık. Şimdi de sıra selenyumda. Çünkü selenyum da magnezyum kadar marifetli bir mineral. Besinlerle ihtiyaç duyulan miktarda selenyum kolayca karşılanabiliyor. Yeter ki siz doğru ve dengeli beslenin. Ayrıca kan seviyelerini analizlerle takip etmek de mümkün. Gerektiğinde kullanılabilecek etkili selenyum hapları da var. Ama benim önerim bu minerali de besinlerle doğal yoldan ve düzenli olarak temin etmeniz. Selenyumun marifetlerini özetledim. Sanırım okuyunca bir hayli şaşıracaksınız.
#Osman MüftüoğluBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman MüftüoğluHangi egzersizle kaç kalori harcarız? Geç saatlere kadar çalışıp geç yiyoruz, nasıl beslenelim? Tatlı krizine girince ne yapalım? Akşam açılan iştahımı nasıl engellerim? Hangi gıdalar beni tok tutar? Pişirme şeklim doğru mu? Gıdaları nasıl pişirmeliyim? Karın yağları nasıl erir?
#Şeyda ÇoşkunOmega-3 yağları ve kolin gibi çok önemli besin unsurları yumurtanın sarısında bulunuyor. Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor. Bu rakamlar dikkate alınınca beyazı mı, sarısı mı gibi bir tartışmaya girmenin gereği bile yok.
Türkiye’de “yaşam koçu” denince ilk akla gelen isim o... Ünlüler fazla kilolarından onunla kurtuluyor, neredeyse her hafta birlikte çalıştığı isimler arasına yeni bir ünlü katılıyor. Women’s Fitness dergisi ekibi, bu işin sırrını çözmek için Şeyda Coşkun’la buluştu, her şeyi bir bir sordu.