Haşdi Şabi, yaşanan olayların ardından gündeme gelmesiyle birlikte pek çok vatandaşın araştırdığı konu oldu. Haşdi Şabi nedir ve ne anlama gelmektedir sorusu ile konu hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştirmeye başladı. Peki, Haşdi Şabi nedir? İşte, o konuda AA'dan alınan bazı bilgiler
#Haşdi Şabi NedirTerör örgütü DEAŞ'ın 2014 yılında Musul'u ele geçirmesinin ardından Şii dini otoritelerin fetvasıyla kurulan Haşdi Şabi'nin Irak'taki zayıf devlet yapısı içinde devletin üstlenmesi gereken faaliyetlere el atarak zaman içinde çok güçlü bir konuma gelmesi Lübnan örneğinde Hizbullah'ın 'devlet içinde devlet' konumuna geliş süreciyle benzerlik gösteriyor. İran'a gönülden bağlı saha komutanlarının liderliğindeki Haşdi Şabi'nin eğitim, güvenlik ve sağlık konularında 'devletle yarışır' konuma gelmesi, terör örgütü DEAŞ'a karşı kurulan milislerin, DEAŞ'ın Irak'ta mutlak bir yenilgiye uğraması durumunda dahi ülkedeki mevcudiyetini kuvvetlendirmek istediği şeklinde yorumlanıyor. Arap basını ise Haşdi Şabi'nin bu yapısının zaman içinde Lübnan Hizbullahı'na benzer bir hâl alacağı görüşünü yazıyor.
#IrakABD Başkanı Trump Kudüs kararıyla sadece bir statü belirlemedi, Ortadoğu ateşine adeta benzin döktü. İlişkiler nasıl ve nereye evrilecek? Dünyayı, Ortadoğu’yu ve özellikle de Türkiye’yi hangi tehlikeler bekliyor? Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur’a göre Ortadoğu oyununda ikinci perde açıldı. Kabaran öfkelerin toplumsal enerjiyi örgütlere yöneltmesi en büyük tehlike... Okur, "Önümüzdeki 10 yılın coğrafyamızda bir çatışma dönemi olmasından korkarım. Maalesef öyle bir geleceğin kapıları açıldı" diyor.
#GazetehaberleriBarzani bağımsızlık referandumuna gidince bölge karıştı. Türkiye tavrını ortaya koydu. Bağdat fırsatı değerlendirdi, Irak ordusu ve Tahran’ın desteklediği ‘Haşdi Şabi milisleri’ Kerkük’ü ele geçirdi. ‘Haşdi Şabi’nin ürküten tarafı ve ‘parçalanıyorlar’ denilen Irak Kürtlerinin geleceği gündeme oturdu. Metin Gürcan, 2004’te Kerkük’te irtibat subayı olarak görev yapmış, yüksek lisans tezini Kerkük üzerine yazan bir güvenlik uzmanı. Yakın zamanda Viyana’da Haşdi Şabi’nin yetkililerinin de yer aldığı, Irak ve Suriye’de devlet dışı ve devlet altı silahlı aktörlerin geleceğinin tartışıldığı bir çalıştaya katıldı. Gürcan’a göre; büyük resim aslında dışardan görünenden çok daha karışık. Gürcan, "Bence Suriye kuzeyinde TSK-YPG çatışması bir gün yaşanacak çünkü saha çok sıcak. Bu kaçınılmaz. Ama bu çatışmanın büyüyüp büyümeyeceği Amerika ve Rusya’nın tavrına bağlı olacak" diyor.
#GazetehaberleriAmerika ile ilişkiler belki de tarihinin en gergin günlerini yaşıyor. Vize yasağı için heyetler görüşecek olsa da kriz politikacıların söylemleriyle tırmanıyor. Bir yandan da Kuzey Irak referandumunun yankıları ve İdlib Operasyonu sürüyor. Bu noktada konuşulacak en iyi isimlerden biri Eski MİT Müsteşarı ve Irak Büyükelçimiz Sönmez Köksal’dı. Köksal, uzun yıllardır süren suskunluğunu bozdu ve gerek FETÖ, gerek MİT, gerek Kuzey Irak ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Sönmez Köksal’a göre “, haksız suçlamalara muhatap kılındı. TSK’de yaşanan hayal ötesi ‘kirliliği’ görünce teşkilatın -bazı kesimlerce pek çok tenkit edilen- sivil müsteşarları sayesinde hiç olmazsa FETÖ virüsünün kendisine bulaşmamasında başarılı olduğu anlaşılıyor!” Ancak son dönem teşkilattan atılanlar hayatları boyu izlenmeli görüşünde…
#GazetehaberleriKuzey Irak’ta öngörülen 25 Eylül referandumu gerçekleşir ve Barzani amacına ulaşırsa bölgede kartların yeniden dağıtılması, hem sınırların hem de dengelerin değişmesi bekleniyor. Barzani’yi böyle bir meydan okuyuşa iten nedenleri, olası sonuçlarını ve Türkiye’ye yansımalarını Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han’a sorduk.
#BarzaniZor bir yılı geride bıraktık. Dünya büyük katliamlara, beklenmedik siyasi gelişmelere tanık oldu. İngiltere AB’den ayrılma kararı aldı. Emlak milyarderi Donald Trump ABD Başkanı seçildi. İstanbul’dan Berlin’e, Paris’ten Brüksel’e dünya terör eylemleriyle sarsıldı. Fidel Castro’dan Muhammed Ali’ye, Leonard Cohen’den David Bowie’ye bir dönemi şekillendiren isimler hayata veda etti. Rusya Devlet Başkanı Putin ‘yılın kişisi’ seçildi. 2017’de dünya Trump dönemine giriyor. Belirsiz bir yıla buruk bir ‘Merhaba’ demişken, 2016 ile ilgili hafızanızı test etmeye ne dersiniz?
#2016 Yılı Yaşanan Terör OlaylarıCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin bir çok soruya yanıt verdi. Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar bozdurma çağrısını yaptığı gün hesabındaki tüm dövizleri TL'ye çevirdiğini söyledi. Kalın, "Bu kampanyada Cumhurbaşkanımız da TL’ye milli paramıza sahip çıkıyor" dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dolar bozdurma çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 200 bin dolarını bozdurup bozdurmadığını sormuştu. Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin de bilgi veren Kalın, kayıp iki askerle ilgili çalışmaların sürdüğünü, geçtiğimiz günlerde şehit olan 4 askere yapılan saldırıyı Suriye rejiminin yaptığını belirtti.
#İbrahim KalınCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Belarus’a yaptığı günübirlik resmi gezisinden dönerken uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerle sohbetinde Donald Trump’ın ABD Başkanlık seçiminde kazandığı zaferi değerlendirdi. Erdoğan, “Trump aleyhtarı gösterilerin kaybedenler arasındaki bazı kesimlerin hazımsızlığının göstergesi olduğuna inanıyorum” dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip ErdoğanAydın Selcen Türkiye’nin ilk Erbil Başkonsolosu’ydu. Ankara, Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde bir temsilcilik açacağını duyurduğunda bizzat gönüllü oldu. Washington’daki görevini bırakıp geldiği Erbil’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Barzani ailesiyle bugünkü yakın ilişkilerin temelinin atılmasına sahadaki performansıyla büyük katkı sağladı. Büyükelçilik beklerken o da Türk siyasetindeki kaset furyasından nasibini aldı. Genç ve parlak bir diplomat iken 2013 Mayıs’ındaki istifasıyla noktaladığı 20 yıllık kariyerinden sonra bir süre Genel Energy’de siyasi danışmanlık yaptı. Son dönemin öne çıkan Ortadoğu yorumcularından. Irak ve Suriye’ye dair gelişmeleri içerden bir gözle yorumlaması için kapısını çaldım. Musul harekâtı başta olmak üzere Ankara’nın bölgeye yönelik stratejisinin muhtemel sonuçlarından kaygılı. Günceli konuşurken Türkiye’nin yakın tarihteki Irak merkezli bazı krizlerinin perde arkasına da ışık tuttu.
#Cansu Çamlıbel2016-2017 akademik yılı açılış töreni ilk kez Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Misak-ı Milli vurgusunu yineleyerek, “Musul üzerinde sorumluluğumuz var. ‘Hem masada hem de arazide olacağız’ diyorsak bir sebebi var. Dostlar alışverişte görsün diye söylemiyoruz. Araziye yönelik hazırlıklarımız devam ediyor” dedi. “Haşdi Şabi geliyormuş. Geleceği varsa göreceği var” diyen Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:
#ErdoğanBeştepe'de akademik yıl açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Misak-ı Milli’yi kavrarsak Suriye’deki, Irak’taki sorumluluğumuzun ne olduğunu anlarız. Eğer bugün Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, hem masada hem arazide olacağız diyorsak bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken, dostlar alışverişte görsün diye söylemiyoruz. Bütün diplomatik anlaşmalar hepsi sürüyor, diğer yandan da hazırlıklar devam ediyor" dedi. Erdoğan, "30 bin kişiyle Haşdi Şabi geliyor diyorlar. Geleceği varsa göreceği de var. Musul'da 2 milyon Arap Sünni-Türkmen var. Biz onları Başika'da eğittik. Biz bunları yaparken, Irak merkezi yönetiminden gelen taleple yaptık. Şimdi ne oldu bu Irak merkezi yönetimine? Hava değişti. Şimdi biz Amerikalı dostlarımızı diyoruz. Bizi bu tezgaha getiremezsiniz" diye konuştu.
#Erdoğan