Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerden, 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi Camisi'nin 2 bin 500 tonluk son bölümünün taşınmasına başlandı.
#HasankeyfBatman'ın Hasankeyf ilçesindeki 650 yıllık Artuklu Hamamı, Ilısu Baraj Göleti sularının altında kalmaması için taşınıyor. 1500 ton ağırlığındaki hamam 3 kilometre uzaklıktaki Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmaya saat 05.00 sıralarında başladı. DSİ Genel Müdürü Murat Acu, tarihi hamamın taşınma işleminin 6 saatte tamamlanacağını söyledi.
#HasankeyfGöl hacmi bakımından Türkiye'nin 2., enerji üretimi açısından ise 4. büyük hidroelektrik santralı (HES) olacak Ilısu barajının temel atma töreni, Mardin’in Dargeçit İlçesi'nde Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla yapıldı. Erdoğan temel atma töreninde elektrik zammının da sinyalini verdi.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve bölgeye hayat verecek Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralinin (HES) temeli, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de katılacağı törenle atılacak.50 yıllık çalışmanın ürünü Ilısu Barajı'nın temeli yarın atılıyor. Hasankeyf'in geleceği net değil.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan dev tesisin ekonomiye yılda 3 milyar TL'lik katkı sağlayacağını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye'nin vizyon projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Ilısu Baraj Gölü altında kalmaması için Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerlerine taşınan Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapılar, kar yağışıyla güzel görüntü oluşturdu.
#Hasankeyf‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariLahey/Lüksemburg, 10 Aralık 2015-2016 yılı ‘Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’ programı için kısa listede yer alan 14 anıt eser ve miras alanı, kültürel miras konusunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşu Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarafından farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla bugün gerçekleştirilen panelde açıklandı.
#Kültür Mirası- Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesi için oluşturulan ve 2 yıl içerisinde tamamlanması beklenen yeni yerleşim yerinde çalışmalar sürüyor - İlçe Jandarma Komutanlığı dışında bütün kurumların taşındığı yeni yerleşim yeri, eski Hasankeyf'in yaklaşık 3 katı büyüklükte olacak - Kurum ve evlerin konforlu yapıldığı yeni yerleşim yerinde 4 yıllık fakültenin yanı sıra birçok sosyal tesis de hizmet verecek - Kaymakam Ayca: "Eski Hasankeyf'in otantik bir yapısı var ama yenisinin de modern bir yapısı olacak" - DSİ 16. Bölge Müdürü Dündar: "Ilısu Barajı gündeme gelmeyinceye veya yapımına başlanmayıncaya kadar ilçedeki tarihi ve kültürel varlıklar kimsenin aklına gelmemiştir. Tarihi köprü yıkılmak üzere. Zeynel Bey Türbesi de çökme tehlikesi ile karşı karşıya" - "Ilısu Barajı projesi bölgedeki arkeolojik kazılara ayrılan bütçesi ile yeraltında kalan arkeolojik değerlerin gün ışığına çıkarılması için de bir fırsat olmuştur"
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
Yıllardır her yılbaşı, "bu yıl içinde mutlaka Çin’e gitmeliyim" diye düşünmüş, niyetlenmiş ve kendime vaatlerde bulunmuştum. Bir türlü kısmet olmadı. Hiç bilmediğim, bir kerecik bile görmediğim Sarı Nehir hakkında bir hikaye bile yazmış, Yangze Irmağı üzerine hayallere dalmıştım. Uzun yıllardır yasaklı olan bu bölge Çin kültürünün ve tarihinin ana rahmiydi. Ve ben bu vadiyi çok ama çok merak ediyordum. Bugüne kadar, oradan beni ilgilendirecek bir haber de çıkmamıştı. Önceleri, başka ülkelere yaptığım gibi kendi başıma çekip gideyim diye düşündüm. Ancak, birkaç yıl önce dış dünyaya açılan söz konusu bölgeye bireysel gezi yapılamıyor, bir acente aracılığıyla gidilebiliyordu.