BATMAN’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’teki mağaralar kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılacak. Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, eksiklikler tamamlandığını ilçenin parmakla gösterileceğini belirterek, "Hasankeyf tamamıyla su altında kalmış değil. Hala bu eserlerin mevcudiyeti ile çok büyük bir potansiyel barındırıyoruz. Gerek kazı, gerek uzun yıllara sahip restorasyon çalışmalarına bu yıl itibariyle başlanıyor. Bütün bu mağaralar ileriki dönemlerde hem turizme kazandırılacak hem de ekonomiye katkısı olacak" dedi.
#HasankeyfTrenle seyahat etmeyi seviyorum. Gar ambiyansı, tren düdükleri, kondüktör çağrıları, ahşap traversler, makaslar, gıcırtılar, vagonların solucan yürüyüşü ve kar altında lokomotiften yayılan duman kokusu bu yolculuğu unutulmaz kılıyor. Güney Kurtalan Ekspresi maceramız da Ankara’dan başlayıp Siirt’te sona ererek ardında yıllarca hatırlanacak güzel anılar bırakıyor.
#Güney Kurtalan EkspresiSon birkaç haftadır Hasankeyf’i sular altında bırakacak barajın su tutmaya başlayıp başlamadığı konuşuluyor. Gittik, yerinde inceledik. İyi haber: Henüz su tutmaya başlamadı. Kötü haberse sadece günler kalmış olması. Birkaç ay içinde de 50 yıllık tartışma son bulacak ve Hasankeyf tamamen sular altında kalacak.
#HasankeyfBatman'ın Hasankeyf ilçesinde önceki gün gerçekleştirilen operasyonda mağarada sıkıştırılan PKK'lı 4 teröristin teslim olma anına ilişkin görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde, alınan istihbarat üzerine jandarma ve polis özel harekat timlerinin helikopterlerle bölgeye sevki, mağarada sıkıştırılan teröristlerin "teslim ol" çağrısına uyarak güvenlik güçlerine teslim olmaları yer aldı. Teröristlerden ikisinin geçen yıl Mardin'de 8 jandarma personelinin şehit olduğu saldırının faili olduğu tespit edildi.
#PKKDerler ki zamanın birinde bir yavru güvercin; yumurtasından çıktığı gibi Hasankeyf’in üstünde kanat çırpmaya başlamış, hem de hiç durmadan ve soluklanmadan. Derken bu güvercin göğe yükselirken bir avcının okuna hedef olmuş. Güvercinin bir anda yumurtasından çıkıp göğe yükselmesiyle şaşkına dönen halk, avcının okuyla az sonra gözlerini kapatacak güvercin için üzülmeye başlamış bu kez. Rivayete göre yere düşen güvercinin sıcak bedeninden akan kan Dicle’yi kırmızıya boyamış ve nehir günlerce kızıl akmış. Asırlar önce avcının okuyla karalar bağlayan Hasankeyf topraklarında son yıllarda bir kez daha ağıtlar yükseliyor gökyüzüne. Maalesef Hasankeyf hızla sular altında kalıyor.
#HasankeyfBurası Dicle Nehri’nin ve insanlığın binlerce yılda ilmek ilmek işlediği, yaşı insanlığın yaşına denek, doğu ve batı uygarlıklarının doğum yeri… Burası ilk köylerin, şehirlerin kurulduğu arpanın, buğdayın, nohutun keşfedilip ekildiği yukarı Mezopotamya’nın kalbi. Hasankeyf… Burası, kültürle doğanın iç içe geçtiği, insanlık tarihinin suyla ve insan emeğiyle taşlara yazıldığı ve bu nedenle UNESCO’nun Dünya Mirası kriterlerinin 10’da dokuzunu karşılayabilen yeryüzündeki tek yer. Bu eşsiz mirasın yok olmasına neden olacak Ilısu barajının yapımı hızla sürüyor. Tarihi eserler taşınmaya başladı. Sular yükselmeden ve Hasankeyf yok olmadan görün.
#HasankeyfGündüzü ayrı güzel, gecesi ayrı… Burası taş diyarlar şehri: Mardin. Dünyada iki şehir tamamı sit alanı olarak ilan edilmiş. Biri Venedik diğeri Mardin… Şehir UNESCO koruması altında. Mimari güzelliği, tarihi ve aşık eden görselliğiyle Mardin’i gezmenin şimdi tam zamanı… İşte size Mardin gezi rehberi…
#Mardin GezisiHasankeyf, doğal, tarihi ve mimari özellikleriyle, Anadolu’daki birçok ören yerinden, örneğin Doğu Roma kalıntılarından çok farklı; arkeoloji deyimiyle ‘unique’ (eşsiz!) bir yerleşim. Ayrıca Hasankeyf'teki yapıların dokusu, uzun yıllar su altında kalmaya mermer gibi dayanıklı değil. Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış Hasankeyf bugün sular altında kalmak için keyifsiz bir bekleyiş içinde...
#Hasankeyf1981'de doğal koruma alanı ilan edilen Hasankeyf, yapımı süren Ilısu Barajı ile sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Çevreciler, Hasankeyf’in UNESCO listesine alınmazsa sular altında kalacağına dikkat çekiyor. #HasankeyfToUnesco etiketiyle konuya dikkat çekmek isteyenlerin sayısı sosyal medyada hızla artıyor. Peki adına ‘Hasankeyf yok olmasın’ kampanyaları düzenlenen ilçe neden bu denli önemli? İşte 8 maddede Hasankeyf’in insanlık tarihi
#HasankeyfBatman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te bulunan "Ağlayan Mağara" olarak bilinen Güfa Bölgesi'nin turizme kazandırılması amacıyla yapımına başlanan 5 kilometrelik yol tamamlandı. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, 2013 hedeflerinin 1 milyon yerli ve yabancı turistin antik kente gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.Antik kent Hasankeyf'in saklı yüzü olarak bilinen "Ağlayan Mağara" olarak bilinen Güfa Bölgesi'nin turizm hizmetine açmak amacıyla belediye tarafından yapımına başlanan 5 kilometrelik yol tamamlandı. Gelecek yıl için hedeflerinin 1 milyon yerli ve yabancı turisti antik kente getirmek olduğunu belirten Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, "Hedefimiz 2013'te 1 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlamak. Hasankeyf'in bazı saklı tarihi güzellikleri var. Bunlardan biri de ağlayan mağaraydı. Buradaki kayalıklardan düşen her su damlası piyanonun sesini andırıyor. Mağaraya giden 5 kilometrelik yolu ulaşıma açtık" dedi. Arif ARSLAN/DHA
#HtvhaberHülya Meral, seyahat etmeyi yaşam biçimi haline getirenlerden. Şimdiye kadar yurtiçi ve yurtdışında birçok şehir gezdi. Yeni kültürleri keşfetmeyi seviyor. Gümüşhane gezisi sırasında yolu Torul İlçesi’ne bağlı Karaca Mağarası’na düştü. “Mağara içi kadar, dışındaki manzaradan da etkilenmemek mümkün değil” diyor.
Batman’da Ilısu Baraj Gölü altında kalacak antik kent Hasankeyf İlçesi’ne havaların da ısınmasıyla birlikte, tatilciler ve turist akını başladı. 2 hafta içinde yaklaşık 9 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Hasankeyf’i yıl sonuna kadar 500 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor.
Geçen yıl yaklaşık 50 bin ziyaretçiyi ağırlayan Hasankeyf, Ilısu Barajı projesine karşı sürdürülen kampanyaların etkisiyle bu yıl turizmde rekor kırmaya hazırlanıyordu. Son yılların en kalabalık yazını yaşarken, temmuz ortasında Kale Bölgesi’nde kayalar çöktü. Mağara yerleşimleri, iki saray ve nehir kıyısındaki restoranların bulunduğu alan kapatıldı. Üstünden 5,5 ay geçmesine karşın durum belirsiz, halk endişe içinde kalenin açılmasını bekliyor. Yetkililer tarih vermekten kaçınıyor. Kale kapalı bile olsa, Hasankeyf’te keşfedecek çok şey var.