Soğuk havalarda oluşan hastalıklar denildiğinde aklımıza ilk olarak nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları gelse de, aslında omurgamız da tehdit altında oluyor. Soğuk havanın yol açtığı kas spazmına tüm dünyada korku yaratan Covid-19 pandemisindeki hareketsizlik ve saatlerce ev ortamında bilgisayar başında hatalı oturmak gibi faktörler de eklenince, özellikle bel ve boyun bölgemizde yaşam kalitemizi oldukça düşürecek boyutlarda şiddetli ağrılar gelişebiliyor, hatta hapşırırken veya öksürürken belimiz bile tutulabiliyor.
#Omurga HastalıklarıYapması gereken işleri zaman zaman ertelemeyen yoktur ama bu durumun fazlasıyla sıklaşması hayatı sekteye uğratabilir. Atalarımız boş yere “Bugünün işini yarına bırakma" dememiş. İsveçli araştırmacılar da erteleme alışkanlığının ciddi sağlık problemleriyle ilişkili olabileceğini söylüyor. Peki sürekli erteleyenler ne diyor?
#SağlıkKüresel bir salgın haline gelen koronavirüs aşısında olumlu gelişmeler yaşanırken yapılan araştırmalar neticesinde ise virüs, her geçen gün yeni bir belirtisi ile kendini gösteriyor. Yüksek ateş, nefes darlığı ve eklem ağrıları ise en bilindik semptomlar olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki hareketsiz yaşam tarzının da arttığı bu dönemde kişiler yaşadıkları ağrı sorunlarını virüsün belirtisi sanıyor. Peki, her bel, sırt ağrısı koronavirüse mi işaret ediyor?
#Bel AğrısıSon bir aydır tüm zamanımız korona ile geçiyor. Her an korona ile ilgili bir haber duyuyoruz. Sürekli bir hastalık korkusu yaşıyoruz. Televizyonu açıyoruz, sosyal medyaya bakıyoruz hayatımızda bir tek korona var. Sadece haber olarak da kalmıyor, yaşantımızı etkiliyor.
#KoronavirüsKüçük bir Anadolu kasabasında yalnız, sessiz bir çocuktu. Bir gün omzuna Edebiyat Tanrısı dokundu. Kendine harflerden, kelimelerden bir dünya yarattı. Yıllarca köşesinde sessizce romanlar yazdı. Ve bir gün edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri oldu. Kitapları İsveç’ten Güney Kore’ye pek çok ülkede yayımlandı. Ona “Doğu’nun Kafkası” diyorlar. Ama sanki o daha çok Marquez’le, Borges’le akraba. Bu hafta çıkan ‘Kuşlar Yasına Gider’i babasının ölümünden sonra kaleme aldı.Tıpkı kendisine benzeyen karakterlerine bile kırıcı tek söz söyletmemiş...Yitip giden güzellikleri yaşlı bir adamın sessizliğiyle anlatmış... Bütün dünyanın kederini bir sigaranın boğum boğum dumanına sığdırmış... Hasan Ali Toptaş’la tanışınca, bu ülkede iyiliğin tükenmeyeceğine inancınız tazeleniyor. Bizi Ankara Eryaman’daki evinde misafir ediyor. Çocukluğumdan hatırladığım bir sofrayla...Dolma, cacık, peynir ve rakı... Sonrası için de helva... Arkadaşı Ethem Baran sarıkanatları tavaya atıyor. Cızır cızır sesler içinde Hasan Ali Toptaş’ın büyülü dünyasından içeri giriyoruz.
#Hasan Ali ToptaşAllah korusun, hiç meme kanseri olmayayım…Kimse olmasın.Ama olursam, gideceğim doktorlardan biri Metin Hoca.Gerçekçi, dürüst, bilgili, sinir uçları açık, şefkatli ve pozitif…Bu röportaj sayesinde pek çok şey öğrendim kendisinden.Siz de öğreneceksiniz…Okuyun, okutun…
#Anadolu Sağlık MerkeziYanlış oturma, duruş bozukluğu, hareketsizlik veya ağır kaldırma; hepsi sırt ağrılarının baş kaynağı. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mete Meçikoğlu akut ve kronik sırt ağrısı çekenlerin günlük hayatta iş yaparken, otururken dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.