Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in devlet uçağında sadece ‘dondurulmuş Türk döneri’ yoktu. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun başarılı temsilcileri de vardı. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz (SPD) da heyetteydi, CDU milletvekili Serap Güler de. Kültür, sanat, işletmeci, işveren, siyaset çevrelerinden Türkiye kökenli konuklar da vardı. Yazar Dinçer Güçyeter, aktör-yazar Adnan Maral, DHL Express Deutschland Genel Müdürü Mustafa Tonguç, Hannover Anakent Belediye Başkanı Belit Onay da konuk listesindeydi.
#AlmanyaYurt dışında yaşayan Türkler için oy verme işlemi bugün sabah başladı. Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı vatandaşlar temsilciliklerde uzun kuyruklar oluştururken, seyahat eden yolcular ise sınır kapılarında oyunu kullandı. Seçmen sayısının en çok olduğu Almanya ise aldığı kararla şaşırttı. Alman makamları, Türklerin yoğun olduğu ancak temsilciliğin bulunmadığı yerlerde sandık kurulmasına izin vermedi.
#AlmanyaAlmanya’da yaşayan 27 başarılı Türk göçmenin hikâyelerini anlatan ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu?’ kitabı Türkçeye çevrildi. Kitabın yazarı, eski Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu “İnsanları mülteci ve göçmen olarak ülkeye almak yeterli değil; eğitmek ve uyum sağlamaları için sosyal programlar ve istihdam kaçınılmaz” diyor.
#Almanya Nasıl Vatan Oldu?Tam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaYunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria mülteci kampında çıkan yangından sonra binlerce kişinin evsiz kalmasının ardından Almanya’nın farklı şehirlerinde düzenlenen eylemlerde sığınmacıların ülkeye getirilmesi istendi. Hükümete Avrupa Birliği’nin (AB) ortak kararını beklemeden harekete geçme çağrısı yapıldı. Kabine üyesi bazı bakanlar da çağrıya destek verdi.
#MerkelFederal Meclis’in bugünkü gündeminde hızla yayılan koronavirüs vardı. Kürsüye çıkan ve vatandaşları sakin olmaya çağıran Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Konu çok ciddi. Tüm gücümüzle virüsün yayılmaması için çalışıyoruz. Ancak şimdilik kızamığın bulaştığı sayıdan daha az. Korku hastalıktan daha tehlikeli” dedi.
#KoronavirüsAlmanya'nın başkentinde, ana tren istasyonunun hemen yakınında ortaya çıkarılan II. Dünya Savaşı bombası nedeniyle bugün büyük bir tahliye gerçekleşecek. Sabahtan itibaren binalar boşaltılacak, şehrin göbeğindeki bölgede bakanlık binaları, büyükelçilikler, hastaneler, gizli servis binaları ve müzeler yer alıyor.
#BerlinAlmanya'nın Hannover kentinde verilen terör alarmı kaldırıldı. Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili Belit Onay, teröristle Müslümanın ayrı tutulması gerektiğini söyledi. Terör olayları nedeniyle Almanya'da ırkçı saldırıların endişe verici düzeyde olduğunu vurgulayan Onay, “Polise Müslümanların korunması için uyarıda bulunduk” dedi.
#AvrupaBelçika-İspanya maçından sonra, Almanya ile Hollanda milli futbol takımları arasında oynanacak olan müsabaka da terör saldırısı şüphesiyle iptal edildi. Hannover kentindeki 49 bin kişilik stat, bombalı saldırı düzenleneceği istihbaratı üzerine boşaltılırken, maçı izlemeyi planlayan Başbakan Angela Merkel havaalanından döndü.
#Paris SaldırılarıAnkara-Konya arasını 10.5 saatten 1.5 saate indiren hızlı tren hattı bugün yolcu seferlerine başladı. Hattın ilk seferiyle Ankara’dan 17.35’te Konya’ya hareket eden Başbakan Tayyip Erdoğan, burada önce halka birlikte iftar yaptı, ardından Konya Tren Gar’ındaki törenle hızlı tren hattını hizmete açtı.
“Türkler göçebe millettir” denir ya, Cumhuriyet döneminin en büyük göçünü gerçekleştirmeye başladığımız tarihin üzerinden tam 50 yıl geçti. 1961’deki ilk ‘konuk Türk işçisi’nin ardından milyonlarca erkek ve kadın ‘acı vatan’a gitti. Başta hepsi 1-2 yıllığına diye niyetlendi ama çoğu geri dönmedi. Orada evlendiler, çocuk sahibi oldular, iş kurdular, yaşlandılar ve öldüler. En büyük zorluğu ‘Alamancı’ olarak anılan ilk nesil çekti. Ne Almanya’da Alman ne de Türkiye’de Türk olabildiler. Hep yabancı gibi yaşadılar. Ama onların çocukları ve torunları, bugün Alman toplumunda her alanda söz sahibi. Üçüncü nesil, kendini iki ülkenin ve kültürün karışımı olarak tanımlıyor. Aralarından dünyaca ünlü yönetmenler, yazarlar, oyuncular, sporcular, bilim insanları ve siyasetçiler çıkıyor