Hamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriÇocuklarda görülen sarılık her anne babanın aşina olduğu bir hastalıktır. Çoğu sarılık doğumdan 2-3 hafta sonra ortadan kalmış olsa da bazı durumlarda geçmediği görülmektedir. Her iki durumda da dikkat edilmesi ve takip edilip gözlenmesi gereken durumlar vardır. Peki, çocuklarda sarılık belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda sarılık tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukHamilelikte karın ağrısı ya da hamilelikte kasık ağrısı şikayeti, hemen hemen her hamilede görülür. Bunun temeli ise, gebeliğin en önemli belirtilerinden birisidir. Genellikle, çok doğal bir durumun aynı şekilde çok doğal bir sonucu olarak bilinir. Hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
Hemoroidler, rektumunuzdaki şişmiş damarlar ve anüsteki açıklıklardır. Bu; kaşıntıya, yanmaya, ağrıya veya kanamaya neden olabilir. Hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde görülür. Peki, basur yani Hemoroid bebeğe herhangi bir zarar verir mi detayları ile derledik.
Kadınlarda görülen kasık ağrıları pek çok şeyin habercisi olabilir. Bunlardan birisi de hamilelik belirtisidir. Kadınlarda görülen sağ ve sol kasık ağrıları bazen hamilelik belirtisi olabilirken bazen de farklı durumların habercisi de olabilir. Peki, kasık ağrısı hamilelik belirtisi mi? Sizlere kasık ağrıları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#KasıkHamilelikte mide ve karın ağrıları veya krampları yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak bazen kontrol edilmesi gereken daha ciddi bir şeyin işareti olabilirler. Peki, hamilelikte karın ağrısı neden olur? İşte hamilelikte karın ağrısı nedenleri ve merak edilenler...
#Hamilelikte Karın AğrısıHamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen kimyasal gebelik, çok net anlaşılamaması nedeniyle belirtileri merak ediliyor. Uzmanlar kimyasal gebeliğin erken bir düşük olduğunu söylüyor ve bazen hamilelerin kimyasal gebeliği neredeyse anlamadıklarını belirtiyorlar. Peki, kimyasal gebelik nedir, kimlerde görülür? İşte kimyasal gebelik belirtileri, nedenleri ve merak edilenler...
#Kimyasal GebelikÜlkemizde doğumsal kalp hastalığı diğer ülkelerden çok farklı olmamakla birlikte, sık görülüyor. Öyle ki dünyada her yıl bir milyondan fazla, ülkemizde de 15 bin bebek doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gözlerini açıyor. Kalbin odacıkları arasındaki delikler, kalbin akciğerlere giden ve kan dağılımını sağlayan damarlardaki darlıklar, karıncık ile kulakçıkların gelişim bozuklukları başta olmak üzere 200’ü aşkın doğumsal kalp hastalığı mevcut. Doğumsal kalp hastalıkları özellikle erken yenidoğan döneminde (doğum sonrası ilk günlerde) hayati risk oluşturan ağır klinik tablolara yol açabiliyor. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi yaklaşımlarıyla doğumsal kalp hastalığıyla doğan bebekler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliyorlar. Üstelik kalbi besleyen atardamarlara özgü hastalıkların tespiti ve tedavisinde kullanılan ‘anjiyografi’ yönteminde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde bazı doğumsal kalp hastalıklarında ameliyat ihtiyacı da giderek azalıyor! Ayrıca ameliyat olabilmesi için kilo alması beklenen yenidoğan dönemindeki bebekler de anjiyografi ile zaman kaybetmeden hayata tutunabiliyor! Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, günümüzde anjiyografi yöntemiyle pek çok doğumsal kalp hastalığının tedavi edilebildiğine dikkat çekerek önemli bilgiler paylaştı.
#Doğumsal Kalp HastalıklarıHamilelik kadınlar için hormon değişimlerine bağlı farklılıkların en çok görüldüğü dönemlerden biridir. Bu dönem içerisinde adet (regl) dönemi gerçekleşmez. Ancak bazi gebeliklerde adet sancısına benzer ağrılar söz konusu olabilir. Peki, Hamilelikte adet sancısı gibi ağrı neden olur? İşte merak edlenler...
#Hamilelikte Adet SancısıHiperemezis gravidarum, tüm hamilelerin % 70-85'inde sık görülen, tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır. Bulantı ve kusma şeklinde ortaya çıkan gebelik kusmalarının %0.5-2'lik oranını kapsar. Hiperemezis Gravidarum, hamilelik hastalık spektrumunun en sınırında yer alan bir durumdur. Hiperemezis Gravidarum nedir, ne zaman olur sizler için derledik.
Düşük tehlikesi hamileliğin ilk zamanlarında annelerin en çok korku yaşadığı durumlardan biridir. Düşüğün en belirgin habercisi ise şüphesiz kanamadır. Peki düşükte kanama diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırt edilir? Düşükte kanama neden olur? İşte hamilelikte en yaygın ve belirgin düşük belirtileri...
#Düşükte KanamaAlman kızamıkçığı olarak da bilinen Rubella, rubivirüs adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Hamile bir anneden doğmamış çocuğuna veya başka bir enfekte kişinin salgılarından bulaşabilir. Bu yüzden oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalık türüdür. Peki, Rubella yani kızamıkçık nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Düşük tansiyon sıklıkla ortaya çıkabilen durumlardan bir tanesidir. Düşük tansiyon şikayeti yaşayan ya da düşük tansiyon teşhisi konulmuş kişiler bu hastalığın nedenlerini araştırmaktadırlar. Düşük tansiyona iyi gelen pek çok doğal etmen bulunmaktadır. Son günlerde düşük tansiyon ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Peki düşük tansiyona ne iyi gelir? Düşük tansiyon nasıl geçer? Düşük tansiyon nedenleri nelerdir? Düşük tansiyon tedavisi nasıl olur? İşte düşük tansiyon ile ilgili tüm detaylar.
#Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Gebelik zehirlenmesi, anne adaylarını etkileyen ciddi bir durumdur. Bu rahatsızlık annenin organ sistemlerini etkileyebiliyor. Peki gebelik zehirlenmesi nedir, neden olur? Gebelik zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi...
#Gebelik Zehirlenmesi BelirtileriHayatın ilk üç yılındaki gelişim çok hızlı olduğu için bu dönemde yapılacak rehabitasyondan da etkili sonuçlar alınabiliyor. Özellikle spastisitesi hafif olan çocuklarda her gün yapılacak düzenli fizik tedaviyle sorun büyük oranda çözülebiliyor. Böylelikle günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket etmelerine imkan sağlanabiliyor. Tedavi ile bu çocukların başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmesi ve topluma yararlı birer birey olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
#Serebral PalsiMiyomların rahim ve rahim ağzında görülen anormal boyuttaki düz kas dokusu büyümeleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, kısırlığa ve düşüğe neden olabilen miyomların sağlığı ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.
#Miyom NedirPanik atak temelde bir anksiyete bozukluğudur. Anksiyete bozuklukları, normal gerginlik veya endişe duygularından farklıdır ve aşırı korku veya aşırı endişe içerir. Peki hamilelik sürecinde bu durum nasıl gelişir? Bebeğe etkileri ne olur? Nasıl tedavi edilir? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#HamilelikGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D VitaminiÇocuklarda sık görülen bir sorun olan ‘öğrenme güçlüğü’ konusunda bilgiler veren Çocuk Gelişimi Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, “İlköğretim çağındaki çocuğunuz okuma yazmayı ve sayıları öğrenmede zorluk yaşıyorsa, yüksek sesle okumayı reddediyorsa kırıklarla dolu bir karneyle eve geldiğinde onu suçlamayın. Zira çocuğunuzda öğrenme bozukluğu olabilir” dedi.
#Öğrenme GüçlüğüHer anne adayının en büyük kabusu hiç şüphe yok ki düşüklerdir…Hatta bazen uzun yılların ardından gelen mucize hamileliklerde neredeyse anne adayları nefes almaya korkar hale gelirler. Çevremizden sürekli, kolunu kaldırma, rafdan tabak dahi alma, ağır bir yük kaldırma, araba kullanma gibi öğütleri her gün duyarız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, "Düşük yapma belirtileri nelerdir? Hamilelikte düşük yapıldığı nasıl anlaşılır? Her kanama düşük belirtisi midir? Düşüğün çözümü var mı?" gibi sorularımıza yanıt veriyor.
#BebekKalp sağlığından, ruh haline kadar vücut için en özel elementlerden biri olan iyot, eksikliğini fazlasıyla hissettiriyor. Yokluğuyla birçok hastalığa zemin hazırlayan iyot, özellikle de uzun süre diyet yapan ve vegan beslenen kişilerde görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, iyot eksikliğinin zararlarına dikkat çekerken, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#HamileAnne adaylarının 9 aylık heyecanlı bekleyişi sırasında sık yaşadıkları yorgunluk, göz kapaklarında şişme, saç dökülmesi, unutkanlık gibi sorunlar tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanabiliyor. Genellikle iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi annedeki etkilerinin yanı sıra çocukta gelişim ve zeka geriliği gibi çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.
#İyot Eksikliği