Dünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda, kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#D VitaminiD vitamini eksikliğinin gebelik şekeri, gebelik zehirlenmesi, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme, doğum sonrası kanama gibi yüksek hamilelik problemleriyle alakalı olabileceğine dair çalışmalar bulunduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Şeyma Yöney, bu nedenle 12. gebelik haftasından sonra rutin D vitamini desteği alınması gerektiğini söyledi.
#HamilelikD vitamini vazgeçilmez vitaminlerin başında geliyor. Uzmanlara göre, D vitamini öyle çok mekanizmayı etkiliyor ki, bu yüzden yeterli olup olmadığı düzenli kontrol edilmeli! Zira, eksikliği halinde raşitizm, kalp hastalığı ve diyabet gibi önemli sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor üstelik her yaşta her dönemde farklı sorunlara yol açıyor. Ama özellikle bir grup var ki, onlar için daha da büyük önem taşıyor; Hamileler.
#Erken DoğumAlerji ve astım günümüzde gittikçe daha sık rastladığımız, hastaların hayat kalitesini bozan ve yaşamı birçok yönden kısıtlayan kronik bir hastalık haline gelmiştir. Astımdaki bu hızlı artışın doğrudan beslenme ile bir ilişkisi vardır. Toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, modern beslenme diye tanımlanan fastfood yemek yeme alışkanlıklarının ve gıdalarda azalan vitamin ve mineral miktarının bu artışta rolü görülmektedir.
#Bebeklerde AstımSevgili Hürriyet okurları... Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde, özellikle Ankara gibi soğukların sert geçtiği bir şehirde hamilelik sürecini daha sağlıklı ve konforlu geçirmek isteyen anne adayları için bazı öneriler paylaşmak istiyorum.
#Kış AylarıBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiKırmızı mercimek, oldukça faydalı bir bakliyat olmasına rağmen, mercimek yemek ve mercimek çorbası içmenin şişkinlik, gaz gibi yan etkileri olabilir. Mercimek, özellikle de çorba, yemek ve salata yapımında sıkça kullanılan yüksek lif, protein, karbonhidrat ve potasyum içeren, en sağlıklı bakliyatlar arasında yer alır. Kırmızı mercimek çorbası gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Hamilelik sırasında sağlıklı besin çeşitleri yemek, bebeğin kilo almasına ve bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, yeterli besin ve mineral alımı, annelerin hamilelik sırasında canlı ve sağlıklı tutar. Özellikle yeni taze ve organik ürün kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Yeni doğal ürünler, vücuda hayati besin takviyesi veren önemli bir lif kaynağı olduğundan son derecede gereklidir. Bu meyvelerin en başında nar gelmektedir. Hamilelikte nar yemek bebeğe kilo aldırır mı? Leke yapar mı? Gebelikte nar yemenin faydaları nelerdir detayları ile derledik.
Son zamanlarda folik asidin hamilelik süresince ne denli önemli olduğu biliniyor. Ancak pek çok hamile kadın folik asit alma miktarını bilmiyor. Hamilelik sırasında aşırı folik asit komplikasyonlara neden olabilir. Peki, Hamilelikte folik asit eksikliği ve fazlalığı nelerdir detayları ile derledik.
Hamilelik sırasında kadınlarda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de bel ağrısıdır. Kendi başına oldukça zor bir süreç olan hamilelik doğumun yaklaşması ile birlikte meydana gelen bel ağrıları ile iyice zorlaşmaktadır. Hamilelikte bel ağrısı olur mu? Ne zaman ve kaçıncı haftada başlar? Gebelikte bel ağrısı nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
Hamilelikte ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi ayak yanmasıdır. Üstelik sadece ayaklarda değil sellerde de yanma meydana gelebilir. Bu olay hamilelikle birlikte gelişen pek çok durumdan kaynaklanıyor. Hamilelikte ayak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir detayları ile derledik.
Hamilelikte beslenme son derece önemli konulardan biridir. Çünkü annenin beslenmesi aynı zamanda bebeğin beslenmesi anlamına gelir. Ancak özellikle hamileliğin son aylarında anneler hızlı bir şekilde kilo alımına başlar. Bu durumda hamilelikte bebeğin kilo alacağı besinleri tercih etmek faydalı olacaktır. Peki, hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler nelerdir? İşte gebelikte beslenme üzerne merak edilenler...
#Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran YiyeceklerBilinen toplam 7 çeşit vitamin bulunuyor. Bunlar ise, sırası ile A, B, C, D, E, K vitamini ve folik asittir. Bunların tamamı organiktir ve bu bileşiklerin ortak özelliği ise, vücudu hastalıklara karşı koruması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Vitaminler nelerdir ve hangi besinlerde bulunur sizler için derledik.
#VitaminAnayasa Mahkemesi, 2014'te bir televizyon programında hamilelere yapılan şeker yükleme testiyle ilgili kullandığı ifadeler üzerine idari para cezasına çarptırılan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın bireysel başvurusunu kabul edilemez buldu. Yüksek Mahkeme, hamilelere yapılan şeker yükleme testiyle ilgili kullandığı ifadeler üzerine 720 lira idari para cezasına çarptırılan Prof. Dr. Canan Karatay'ın bireysel başvurusunun, açıkça dayanaktan yoksun olduğuna hükmetti. Kararda, Karatay'ın, ileri sürdüğü ihlal iddialarını temellendiremediği vurgulandı. Karatay'ın “Gebelikte şeker yüklemesi testi bebeği zehirliyor” şeklindeki sözleri çok tartışılmıştı.
#Canan KaratayCovid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, paranoya ve stres bozuklukları bireylerin psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Günlük rutinlerin farklılaşması, evde geçirilen sürenin uzaması ve insanların sevdiklerini uzun süre görememesi nedeniyle yaşam alışkanlıkları da tamamen değişiyor.
#Pandemide Ruh SağlığıHamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#HamileKoronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlar hem hastaneleri meşgul etmemek hem de kendilerini korumak amacıyla hastanelerden uzak kalmayı tercih ediyor. Bu anlayışın tedavisi ertelenmeyecek hastalıklar ve özellikle gebeler için doğru olmadığını belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rukiye Parlak, gebelik döneminde kadınların yaklaşık yüzde 80’inde görülen aşermenin sağlıksız yaşanması durumunda ağız ve diş sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi.
#Dt. Rukiye ParlakTüm dünyayı sarsan Covid-19 enfeksiyonundan korunmak hamilelik döneminde ayrı bir önem sahip. Bunun nedeni ise hamilelik sürecinde bağışıklık sistemindeki değişimlerin anne adaylarını viral solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirmesi ve Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyredebilmesi.
#HamileHamilelik sürecinden sonra bebeğini sağlıkla, mutlulukla kucağına alan annelerin aklına ilk düşen sorular genellikle “Acaba emzirebilecek miyim, sütüm yetecek mi?” olurken; Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, “Emzirme döneminde çok yemek değil sağlıklı beslenmek annenin süt üretimini artırır” diye belirtti.
#BebekGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D Vitamini