Hamilelik, anne adaylarının hem ruhsal hem de fiziksel değişimler yaşadığı özel bir süreçtir. Bu süreçte anne adaylarında en belirgin olan kilo değişimi normal karşılanır. Özellikle çok fazla kilo almayan hamilelerin sağlıksız olduğuna dair gelişen ön yargıların aksine hamilelikte annelerin değil bebeğin kilo alması önemlidir.
#Bebeğin Kilo AlmasıGeçtiğimiz yıl oyuncu Berk Oktay'la nikah masasına oturan Yıldız Çağrı Atiksoy hamileliğinde yolu yarıladı. Sosyal medya hesabından renkli kareler yayınlayan ünlü oyuncu annelerden tecrübelerini paylaşmalarını istedi.
#Yıldız Çağrı AtiksoyBir hamilelikte beklenen ortalama kilo dokuz ile on iki kilo arasında değişiklik gösterir. Eğer anne normalin altında bir kilosu var ise ortalama on altı kiloya kadar kilosu çıkabilir. Ancak eğer kilolu bir kadın gebe kalırsa kilosunun inmesi beklenmektedir. Bundan dolayı hamilelik sırasında kilo vücut endeksine göre değişiklik gösterebilir. Sizler için hamilelikte kilo alımı nasıl olmalı, ne zaman başlar ve gebelikte ay ay kilo alımı tablosu hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Kadınlar hamile kaldığında vücut hormon üretmeye başlar. Ayrıca fiziksel değişiklikler de görülür. Bunlar hamileliğin ilk belirtileridir. Ancak ikiz bebek bekleniyorsa bu belirtilerden bazıları farklı olacaktır. Peki, Hamilelikte ikiz bebek belirtileri nelerdir ve nasıl belli olur detayları ile derledik.
Hamile olduğunu öğrenen kadınlar sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için beslenmelerine ayrıca dikkat ederler. Hamileliğin belli bir evresinden sonra bebekler hızlı bir şekilde gelişir ve büyürler. Anne adayları bebeklerinin ideal kilosunda ve sağlıklı doğmaları için besin araştırmaları yaparlar. Bu yazımızda sizler ile hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler ve besinler nelerdir? Bebeğe kilo aldıran gıdalar nelerdir detayları ile derledik.
Astım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Uzmanlar koronavirüs dolayısıyla fazlasıyla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde anne adaylarını hareketsiz yaşam ve aşırı kiloya karşı uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, "Hareketsiz yaşam gereğinden fazla kilo alımına sebep olabilir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından bir çok sorunu beraberinde getirir" dedi.
#HamilelikKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidHamilelik sürecinde bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adayının protein, enerji, sıvı, mineral ve vitamin ihtiyacı artıyor. Bu nedenle uzun süreli aç ve susuz kalmak annenin sağlığı ile bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Kavrut, oruç tutmak isteyen anne adaylarına önerilerde bulundu.
#Hamileler Oruç Tutmalı MıHamilelikte kilo kontrolü mümkün müdür? Sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, gebelikte kilo kontrolü hakkında bilgi verdi.
#Hamilelikte Kilo KontrolüHamilelik döneminde kilo artışı anne ve bebek arasında paylaşılır. Bu dönemde alınan kiloların hepsinin yağ olmadığının altını çizen Diyetisyen Naz Serter, gebelikte alınan ve verilen kilolar hakkında bilinmesi gerekenleri bizlerle paylaştı. Serter, ayrıca hamilelik döneminde gereksinim duyulan vitamin ve minerallerin hangi besinlerden karşılanabileceğini sıraladı.
#HamileBir insan hayatına dair nasıl risk alır, nasıl zor süreçlerden geçer bu röportajda başka boyutla öğrendim… Hem de sırf anne olabilmek için…Bir yandan haberlerde doğurduğu bebeğini çöp konteyrına bırakan anneler, bir yandan daha kokusunu içine çekmeden hayatını riske atan anneler… Hayat ne tuhaf diyor insan… Melis Ayan müthiş fedakârlıklar yapmış…
#ADANAGebelikte anne adaylarının yaşadığı en büyük problem kuşkusuz mide bulantısıdır. Mide bulantıları bazı hamileliklerde dokuz ay boyunca yaşanabilmektedir. Bulantılara mide yanması da eklendiğinde safra kesesi ile alakalı problemlerinde başladığı görülebilmektedir.
#Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl GeçerSanatçıların hayatı magazin dünyasında her zaman ilgi uyandıran, merak edilen konuların başında geliyor. Sosyal medya ile birlikte yaptıkları paylaşımlar ise merak edilen günlük yaşamlarına kolay ulaşılabilirliğe imkân tanıyor. Çok beğendiğimiz bir sanatçının örnek ya da rol model olması gerektiği kanısı ise, hayranlarından gelen tepkilerle birlikte magazin dünyasının başköşesine oturmasına yetiyor artıyor bile.
#GÜLŞENHamilelikte beslenme alışkanlıklarının bebeğin sağlığını etkilediğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünüp, iki kişilik beslenme gibi bir yanlış yapmamalı. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isteyen anne adayları, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketmeli” diyor.
#Gebelikte BeslenmeKalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Ben doğal karbonhidrat veriyorum, bunun farkında değiller veya görmezden geliyorlar. Bir gebenin karbonhidrata ihtiyacı var diyorlar, tabii ki var. Ama sizin yüklediğiniz şekere ihtiyacı yok. Bir kerede anneye yüklenen 100 gram şekerin plasentayı ve bebeği bozduğu biliniyor" dedi.
#Canan Karatay