Akıllarda o soru: Hamilelikte kaç kilo alınmalı?

Güncelleme Tarihi:

Akıllarda o soru: Hamilelikte kaç kilo alınmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2018 00:01

Hamilelik döneminde kilo artışı anne ve bebek arasında paylaşılır. Bu dönemde alınan kiloların hepsinin yağ olmadığının altını çizen Diyetisyen Naz Serter, gebelikte alınan ve verilen kilolar hakkında bilinmesi gerekenleri bizlerle paylaştı. Serter, ayrıca hamilelik döneminde gereksinim duyulan vitamin ve minerallerin hangi besinlerden karşılanabileceğini sıraladı.

Haberin Devamı

Hamilelik süresince alınması gereken kilolar, hamileliğin başlangıcındaki anne adayının vücut kitle indeksi (VKİ) ile bağlantılıdır. Vücut kitle indeksi vücut ağırlığının, boyun karesine oranı olarak hesaplanır ( VKİ= kg/ m² ). VKİ değeri 20'nin altında olan zayıf anne adayları ortalama olarak 16 kg alır. Hamilelik sürecinde alınması beklenen ideal kilo aralığı 14-18,5 kg arasıdır. Sağlıklı anne adayları, vücut kitle indeksi değeri 20-25 arasında olanlardır.

Akıllarda o soru: Hamilelikte kaç kilo alınmalı

GEBELİKTE ALINAN KİLOLARIN DAĞILIMI

Anne adayının bu süreçte 12,5 kg alması beklenir. Bu kilonun 3-4 kilogramı bebek, 1 kilogramı plasenta, 1 kilogramı bebek suyu, 1 kilogramı rahim büyümesi, 1,5 kilogramı anne adayının artan kan miktarı, 1 kilogramı büyüyen göğüsler, 1-2 kg anne adayının su deposu, geri kalan ise anne adayının yağ deposudur. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ayda 0,5 kg, 4. ay itibariyle ayda 1,5-2 kilo alması beklenir. VKİ değeri 25 üzerinde hamile kalan fazla kilolu kişilerin 9 ay sonunda toplamda 7-9 kilo alması gerekir.

Haberin Devamı

HAMİLELİK DÖNEMİNDE VERİLEN KİLOLAR NORMAL Mİ?

Mayo Clinic ve British Medical Journal'da yayınlanan makalelerde; hamilelik sürecinde dengeli beslenme programlarıyla verilen kontrollü ve sınırlı kiloların bu dönemde görülen diyabeti (%60), yüksek tansiyonu (%70) azalttığı görülmüştür. Bu belirtilerin sağlıklı beslenen hamilelerde, sadece egzersiz yapan anne adaylarına göre daha olumlu etkileri olmuştur. Bununla beraber, toplam kilo kaybının hamileliğin başladığı kilodan %5 fazla olması tehlikeli olarak belirtilmiştir.

Akıllarda o soru: Hamilelikte kaç kilo alınmalı

HANGİ VİTAMİN VE MİNERALİ HANGİ BESİNDEN ALMALISINIZ?

  1. Bebeğin beslenmesi için gerekli olan en önemli besin grubu proteinlerdir. Hayvansal proteinler dışında, baklagiller özellikle enzim ve besin değerlerini artırmak için filizlenmiş şekilde tercih edilebilir. Kavrulmamış yemişler, protein ve doymuş yağ asitleri açısından zengindir. Ara öğün olarak da badem sütü, kaju peyniri, tofu gibi alternatifleri de tüketebilirler.
  2. Kalsiyum; diş ve kemiklerin oluşumunda baş mineraldir. Kalsiyum; kavrulmamış susam, tahıllar, pekmez ve kuru meyvelerde bolca bulunur.
  3. Türk kadınlarında genel olarak görülen kansızlık, hamilelikte de demir ihtiyacını artırır. Demir; özellikle kuru baklagil, tahin, kuru meyveler ve yeşil sebzelerde bulunur.
  4. Omega 3 alımı, keten tohumu ve brokoli gibi sebzeler ile desteklenebilir.
  5. Kas ve sinir dokusunun oluşumunu sağlayan B vitamini; tahıllarda, baklagillerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur.
  6. A vitamini pek çok işlevi ile birlikte göz sağlığı için de gereklidir. Bu vitamin, koyu yeşil yapraklı sebzelerde, sarı renkli meyve ve sebzelerde bulunur.
  7. 4.aya kadar görülen bulantılar normal kabul edilir ve bu süreçte de kilo kaybı gözlemlenmektedir. Bulantılardan oluşan rahatsızlıklar için zencefil tercih edilebilir. Zencefil, limon ve balla hazırlanmış çayda veya salata soslarında kullanılabilir.
  8. Hamilelik sürecinde vücutta şişme (ödem) görülmesi doğaldır. Bu ödemi gidermek için maydanoz gibi ödem atıcıların fazla kullanılması düşüklere sebep olabilir, bu nedenle kullanımlarında dikkatli olunması gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!