Geçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#BoğmacaKadınlar hamile kaldığında vücut hormon üretmeye başlar. Ayrıca fiziksel değişiklikler de görülür. Bunlar hamileliğin ilk belirtileridir. Ancak ikiz bebek bekleniyorsa bu belirtilerden bazıları farklı olacaktır. Peki, Hamilelikte ikiz bebek belirtileri nelerdir ve nasıl belli olur detayları ile derledik.
Her anne için anne olmak büyük bir mutluluktur. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anneler gereken testleri de yapmalılar. Özellikle de hamilelik döneminde nonstress (NST) testi doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Nonstress Test (NST) nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Nonstress Test (Nst) Nedir Ve Nasıl Yapılır?Günümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunuyor. Bu ağaç türlerinin çoğu ise genellikle meyve ağacı oluyor. Türkiye genelinde de pek çok farklı ağaç türü bulunuyor. Özellikle çam fıstığı ağacı da yoğun olarak ormanlık alanlarda yetişiyor. Çam fıstığı ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Cüzzam hastalığının hangi yollarla bulaştığını, belirtilerini, türlerini, tedavisini ve vaka sayılarını anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Pınar Yönter Oğuz, Türkiye'de kayıtlı 544 cüzzam hastası olduğunu belirterek, bu hastalıkta kısa sürede bulaş riskinin çok düşük olduğunu ifade etti.
#CüzzamHamilelik dönemi çoğu anne için stresli geçebilir. Hamile anneler hamilelik sırasında stresi ortadan kaldırmanın yollarını öğrenmelidir. Bu yöntemler ihtiyaç duyulduğunda sizi harika hissettirir. İşte hamileyken stresi ortadan kaldırmanın 9 harika yolu…
#Hamile YogaMarketlerde kilosu 800 liraya satılan çam fıstıklarının hasadı başladı. Tanesi 2 liraya alınan fıstıkları toplamak için köylüler onlarca metre yüksekte ölümle dans edip hasat yapıyor. Uzmanlar ise çam fıstığının faydalarını anlatmakla bitiremiyor
#Çam FıstıkYine bir mevsim geçişi döneminin başlarındayız. Güneşin etkisini azaltıp havaların serinlemesiyle beraber ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma da yavaş yavaş kış uykusu moduna geçmeye başlar. Bunun için ilk adım, azalan su isteğine karşı koyup benim sistem (ilk yazımda ayrıntılı açıklaması var) su tüketimini arttırıp, dolaşımınızı çalıştırmak, ödemlenmemek ve asıl konumuz olan yakıp geçtiğimiz yağları vücuttan atabiliyor olmak.
#Kış Aylarında BeslenmeBağışıklık sistemini güçlendirmek için bebeğinize dokunmanın gücü ile yapacağınız doğru teknikteki masaj sayesinde bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bebekler daha anne karnında masaj ile buluşurlar. Evet bu bir gerçek, şaşırmayın.
#Bebek“İster anne karnında olsun, ister doğduktan sonra olsun bir çocuğun beyin gelişimini tek başına artıracak bir yöntem, ilaç veya besin maddesi olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Aksi takdirde insanlarda boyut ve gelişim olarak çok farklı düzeyde beyin yapılarıyla karşılaşırdık” diyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Ayvaz, anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini etkileyen faktörleri açıkladı.
#Bebek Gelişimi HakkındaCumhuriyet Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, damacanalarda bulunan “Bisfenol A” maddesinin, damacana suyunu kullanan anne adaylarını ve karınlarındaki bebeğin sağlığını tehdit ettiğini belirterek, anne adaylarına suyu cam kaplarda muhafaza etmelerini önerdi.
Hamburg Akademisyenler Birliği'nin düzenlediği iki günlük sağlık seminerinin ilk gününde Dr. Reinhard Schubring ve Dr. Hartmut Rehbein balığın her dönem çok sağlıklı olduğuna dikkat çekerken, seminerin ikinci gününde Gıda Mühendisi ve Diyet Uzmanı Havva Temur, yaz mevsiminde ceviz, fındık, fıstık, yer fıstığı gibi alerjik gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.