Güncelleme Tarihi:
Hamburg Akademisyenler Birliğinin düzenlediği iki günlük sağlık seminerinde et ürünlerinden ziyade balığın daha sağlıklı olduğu açıklanırken, özellikle yaz mevsiminde artan gıda alerjilerine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Akademisyenler Birliği salonunda yapılan iki günlük seminerde sağlıklı besinler, balık ve alerjik gıdalar anlatıldı. Seminerin ilk gününde açılışı Akademisyenler Birliğinden Dr. Nida Serttaş ve Gıda Mühendisleri Recep Özgül, Ali Karaman yaptı.
Daha sonra program akışı içinde deniz ürünleri konusunda bilgi veren Dr. Reinhard Schubring ve Dr. Hartmut Rehbein, deniz ürünlerinin her dönem sağlıklı olduğuna değindiler. Özellikle hamile kadınlara balığın çok yararlı olduğuna değinen Dr. Schubring, "Hamilelik döneminde balık yenildiği zaman çocuğa çok yararlı olmaktadır. Özellikle hamile anneler haftada 500 gram balık yediği zaman çocuk 7 yaşına kadar tüm gelişimlerini iyi bir şekilde sürdürüyor. Anne karnındaki çocuğun gelişmesinde balık ve diğer deniz ürünleri çok yararlıdır' dedi.
Seminerin ilk günü Moby Dickden Yvette Bohmbertin yine deniz ürünleriyle beslenmeyi anlattı, Gıda Mühendisi ve Diyet Uzmanı Havva Temur, Türkiyedeki beslenme ile Almanyadaki beslenmenin özelliklerine değindi.
Alerjik gıdalara dikkat
Sağlık seminerinin ikinci gününde Gıda Mühendisi ve Diyet Uzmanı Havva Temur, günümüzde gıdalardan alerjilerin arttığına dikkat çekti. Temur, 'Ağaçlarda yetişen gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle fındık, fıstık, ceviz, yer fıstığı gibi gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca süt ürünlerinden de alerjik rahatsızlıklar olabiliyor. Süt ürünlerinden gelen alerjik durumlarda mide bulantısı, bağırsak, ishal, mide krampları gibi durumlarda acilen doktora gidilmesi gerekir. Fındık ve fıstık gibi gıdalarda alerjik durumlar ölüme bile götürüyor. Bundan dolayı en küçük bir rahatsızlıkta doktorlara müracaat edilmesi gerekiyor.
Yaz mevsiminde elma, vişne, kiraz gibi gıdaların alerjilerine dikkat edelim' dedi. Günün ikinci bölümünde Gıda Mühendesi Ali Karaman, bio ürünlerinin tarladan, satıcıya kadar ki gelişimine değinirken, Gıda Mühendisi Recep Özgül, gıda zehirlenmeleri konusuna değindi. Seminerin sonunda Hamburg Spor Birliğinden Khaled Dabbagh, sağlıklı beslenme, spor faaliyetlerini anlattı.