Prof. Dr. Halil İnalcık ölüm yıl dönümünde unutulmadı. ‘Tarihçilerin Kutbu’ olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 4. yılında anılıyor.Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler veren Halil İnalcık, ABD'de Osmanlı-Türk tarihi araştırmalarının gelişimine büyük katkı sağlamış bir isim. İşte Prof. Dr. Halil İnalcık'ın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler...
#Prof. Dr. Halil İnalcıkHalil İnalcık, dünya tarihine çok önemli katkılar sağlayan tarih araştırmacıları arasında yer almaktadır. Türk-Osmanlı tarihi konusunda onlarca makale ve kitaba sahip olan Halil İnalcık, yaptığı araştırmalarla özellikle Osmanlı tarihine dair birçok detayı ortaya çıkarmıştır. Peki, Halil İnalcık kimdir? İşte, 2016 yılında hayata gözlerini yuman ünlü tarihçi hakkında bazı bilgiler
#Halil İnalcıkHalil İnalcık, Türk-Osmanlı tarihine sağladığı katkılarla dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer almaktadır. Aslen Kırım Türkü olan Halil İnalcık, İstanbul'da dünyaya gelmiş ve 1924 yılında Ankara'ya yerleşmiştir. Ankara'da başladığı eğitim hayatına Sivas'ta devam eden İnalcık, lise tahsilini ise Balıkesir'de yapmıştır. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde başladığı Yeni Çağ Tarihi bölümü, onu dünyanın sayılı tarihçileri arasına taşıyan ilk adım olmuştur. İşte, hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenlerin araştırdığı Halil İnalcık kimdir sorusunun cevabı ve kitapları hakkında detaylı bilgiler
#Halil İnalcıkSorunlarımızı, görüşleri benzer olan medyatik isimlerle konuşarak çözmeye çalışmamızın son örneği “Kürt çalıştayı” oldu. Gelin isterseniz bugün Türkiye’yi meşgul eden temel sorunlar hakkında iki tarihçinin ne dediğine bakalım. Kürt sorununun temelinde ne var? Ulus-devlet bitti mi? AB’ye girmeli miyiz? Atatürk’ün İslam ile ilişkisi nasıldı? Türk Ordusu ve laikliğe bakışları nasıl? Cumhuriyet mitinglerine kadın katılımı niye çok oldu? Günümüz aydınlarını ve AKP’yi nasıl değerlendiriyorlar? TBMM Onur Ödülü sahibi iki tarihçi; Prof. Halil İnalcık ve Prof. Kemal Karpat, görüşlerini tarihsel süzgeçten geçirerek anlatıyor.
Aramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk Yazar8-9 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2.8 milyonu aşkın üniversite adayı katıldı. Böylesine büyük bir katılımla gerçekleştirilen sınavlar çok ciddi bir organizasyonu gerektiriyor. Devletimizin ilgili bütün birimlerinin yakın iş birliğiyle sınavların tam bir güven ortamında ve başarılı bir şekilde tamamlandığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Bununla ilgili olarak, emeği geçen bütün kurum, kuruluş ve şahıslara bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim.
#Konuk YazarAli Emîrî Efendi, Osmanlı kayıtlarında muhtelif yazı, hat türlerini, kayıt tekniklerini kavrayan bizdeki ilk paleografya ve diplomatika uzmanı sayılır. Bıkmadan usanmadan gittiği yerleri tetkik etti. Sağda soldaki yazmaları topladı ve bunların önemli kısmını çürümekten kurtardı. Ali Emîrî 20. yüzyılın ilk yıllarında dirilen tarihçiliğin başında gelenlerdendir. Ocak 1924’te, bundan tam 100 yıl evvel vefat etti. Asırları son asırla bağlayan bu büyük adamın hatırası önünde ihtiramla eğiliriz.
#Fatih CamiiBMD Başkanı Sinan Öncel, geçen sene Türkiye’deki yabancı alışverişlerinde, yüzde 245 artış olduğunu, bir numaraya ise Rusların yerleştiğini söyledi. Öncel, “Lüks markalar Moskova’dan çekildi. Artık alışverişe Avrupa’ya gidemeyen zengin Ruslarla sadece İstanbul ve Antalya’da buluşabilen lüks markaların kapısında kuyruk var. Dünya devleri tek tek Türkiye operasyonlarını büyütüyorlar’’ dedi.
#Sinan ÖncelYükseköğretim için UNESCO’nun bir tanımlamasında “sosyal gelişmede, ekonomik büyümede, rekabet edebilirlikte, küresel kimliğin şekillenmesi ve korunmasında, barış kültürünün desteklenmesinde yükseköğretim yeri doldurulamaz bir kurumdur” deniliyor.
#PROF. DR. EROL ÖZVAR KİMDİR?Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına atanan Prof. Dr. Erol Özvar, basına yansıyan haberler ve demeçlerinin ardından merak edilen bir isim. YÖK Başkanı'nın kim olduğunu ve akademik kariyerini merak eden öğrenciler, sorularına internetten yanıt arıyor. Peki, Erol Özvar kimdir? İşte, YÖK Başkanı Erol Özvar'ın biyografisi...
#Erol Özvar Kimdir?Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Başkanlığına getirildi. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü görevinde bulunan Prof. Dr. Erol Özvar'ın hayatı atama kararının ardından gündeme geldi. Marmara Üniversitesi İktisat Bölümünde lisans eğitimini tamamlayan Özvar "Osmanlı Maliyesi: Kurumlar ve Bütçeler" adlı eseri ile 2013'te Uluslararası Halil İnalcık Tarih Ödülü'ne layık görüldü. Peki, Prof. Dr. Erol Özvar kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte, YÖK yeni başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Prof. Dr. Erol Özvar KimdirÜlkemizde birçok tarihi cami bulunmaktadır. Bu tarihi camiler tarihte belirli bir zaman diliminde önemli kişiler tarafından yapılmış camilerdir. Ülkemizde ki en tarihi camilerden birisi de Arap Camii'dir. Arap Camii ibadete hala açık olan tarihi camilerden birisidir. Arap Camii'nin hikayesi de Ayasofya ile eş değer bir hikaye olarak bilinmektedir. Arap Camii'ni gezmek isteyen yabancı turistler de cami hakkında arama motorlarından bilgi edinmektedirler. Peki, Arap Camii nerede? Arap Camii'nin tarihi nedir? Arap Camii'nin hikayesi nedir ve bu caminin mimarı kimdir? İşte Arap Cami ile ilgili bütün detaylı bilgiler.
#Arap CamiiTarihçi Profesör İlber Ortaylı'nın annesi Şefika Ortaylı 102 yaşında hayatını kaybetti. Annesinin vefat haberini sosyal medyadan veren Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya pek çok sosyal medya kullanıcısı taziye mesajını iletti. Peki, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın annesi Şefika Karaşay Ortaylı kimdir?
#Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın AnnesiÇok çalışarak ve emek harcayarak, başarılı bir sınavın ardından hayallerindeki üniversiteye kaydını yaptıran öğrenciler için ilk günler merak, heyecan ve belki az da olsa tedirgin geçebilir. İlk günler her zaman zor olur. Meslek edinmekle kalmayıp hayata dair birçok şeyi de tecrübe edecekleri üniversite hayatına yeni başlayan öğrencilerle aşağıdaki hususları paylaşmak isterim:
#ÜniversiteMHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve Prof. Dr. Ümit Özdağ, çalışmalarını tamamlamak üzere. Yeni partiyi merkez sağ değil, milli merkezde tanımlayan Özdağ, Cumhuriyet tarihimizin çok önemli bir yerine sahip olan Samsun’dan ekim ayında yola çıkacaklarını açıkladı. Kurulur kurulmaz Meclis’te grubu olacağını açıkladığı yeni partinin ideolojisi, kırmızı çizgileri ve Türkiye’nin meselelerine getirecekleri çözüm önerilerini Özdağ ile konuştuk.
#İPEK ÖZBEYİktidar hırsı, entrika, aşk ve gözyaşı... Onun döneminin en kısa özeti. Yedi saltanat gördü, devlet yönetiminde bulundu, mücevherleri çok sevdi.... Kösem Sultan’ı aynı isimli kitapla bu sefer Doç. Dr. Özlem Kumrular kaleme aldı. Diziyi ekranda izlemeye 10 dakikadan fazla tahammül edemediğini söyleyen Kumrular’la hem ekrandaki hem de tarihteki Kösem’i konuştuk. Bu kitapta gün yüzüne çıkmamış bilgiler var...
#Kösem Sultan KitabıProf. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müzesi’ne ‘Prestij Başkan’ olarak tayin edildi. Müzeler için çıkarılan yeni yasada müzeler, ‘ulusal müzeler’ başlığı altında toplanıyor. Her müzede bir işletme müdürü, bir müze müdürü olacak, onların başında da ‘Prestij Başkan’ sıfatını taşıyan bir başkan bulunacak.