Güncelleme Tarihi:
Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Güven Hastanesi yetkilileri, 100 yaşındaki Prof. Dr. İnalcık'ın saat 19.10'da yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Bilkent Üniversitesinden yapılan açıklamada, Üniversitenin Tarih Bölümünün kurucusu, Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. İnalcık'ın bugün vefat ettiği kaydedildi.
Açıklamada, "Ulusumuza, tüm sevenlerine, Bilkent camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz." ifadesi kullanıldı.
100. YAŞ GÜNÜNÜ KUTLAMIŞTI
Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 7 Eylül 2015'te Bilkent Otel'de düzenlenen etkinlikte, 100. yaş gününü dostlarıyla pasta keserek kutlamıştı.
İnalcık, buradaki konuşmasında, 100 yaşına, kendine bir hedef belirlemesi, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması ve klasik müzik dinlemesi sayesinde geldiğini ifade etmişti.
Hayatında belirlediği en önemli hedefi gerçekleştirdiğini aktaran İnalcık, "Hedefim, Türklerin tarihini bir yabancı değil, bir Türk gözüyle yazmak, ömrümü bu amaca hasrettim. Ana kaynağım arşiv belgeleri oldu. Bu sayede objektif bir tarih yazdığıma inanıyorum." demişti.
İnalcık, Osmanlı tarihinin özeti olan "The Ottoman Empire-The Classical Age" adlı kitabının sadece Türkiye'de değil, Balkanlar, Arap ülkeleri ve Çin dahil birçok ülkede okutulduğunu dile getirmişti.
ÇARŞAMBA GÜNÜ TÖREN DÜZENLENECEK
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, tarihçilerin "Şeyhü'l-Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi)" olarak adlandırdığı Prof. Dr. Halil İnalcık için Bilkent ve Ankara Üniversitelerinde 27 Temmuz Çarşamba günü tören düzenlenecek.
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnalcık'ın, Osmanlı'nın birçok ırktan, dinden milleti bir araya getiren bir imparatorluk olduğunu herkese anlatan, ekonomik tarihini araştıran çok önemli bir isim olduğunu ifade etti.
İnalcık'ın özellikle Osmanlı tarihini birincil dokümanları inceleyerek yazdığını anlatan Atalar, "Bizim birçok tarihçimizin hocası. 'Tarihçi hocaların hocası' diyoruz onun için. İnalcık, tarihin orijinal dokümanlara bakılarak yapılmasını öğreten kişi. En önemli özelliği bence o." diye konuştu.
İnalcık'ın çok ileri yaşına rağmen kütüphanelere giderek orijinal dokümanları inceleyip tarih yazdığının altını çizen Atalar, "Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü'nün kurucusu olan İnalcık, İhsan Doğramacı'nın daveti ile Türkiye'ye gelmişti. ABD'de yıllarca biriktirdiği kitapları de üniversiteye bağışladı. Üniversitemizde Halil İnalcık Kütüphanesi bulunuyor. Kütüphanede, uzun hayatı boyunca topladığı, biriktirdiği, çok önem verdiği ve aslında ileriki yıllarda birçok araştırmacıya destek olacak çok önemli kitaplar var." dedi.
Bilkent Senfoni Orkestrası'nın bu yıl 19 Mayıs'ta "Gençlik Konseri"ni Halil İnalcık adına düzenlediğini aktaran Atalar, o tarihte hastanede tedavi gören İnalcık'ın mesajının da konser sırasında okunduğunu söyledi.
Rektör Atalar, 27 Temmuz Çarşamba günü Bilkent Üniversitesinde İnalcık için bir tören düzenleneceğini bildirdi.
"ANKARA ÜNİVERSİTESİNİN 'BİLİM ÇINARI'YDI"
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise İnalcık'ın, üniversitenin Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin (DTCF) ilk öğrencilerinden olduğunu ifade etti.
DTCF'den emekli olan Prof. Dr. İnalcık'la geçen yıl görüntülü yaptıkları röportajın üniversitenin web sayfasında yayınlandığını hatırlatan İbiş, bu sırada İnalcık'a DTCF dekanıyla birlikte "Ankara Üniversitesi Bilim Çınarı" ödülünü takdim ettiklerini aktardı.
İbiş, 27 Temmuz Çarşamba günü İnalcık için DTCF'de bir tören düzenleneceğini kaydetti.
HALİL İNALCIK KİMDİR?
Dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu hep savaş yıllarında geçen İnalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve ilkokulu burada, Gazi İlkokulu’nda bitirdi. Babası Seyit bey ailesini bırakıp Mısır’a yerleştiği için Halil İnalcık’ı annesi büyüttü.
Ortaokulda yatılı olarak Sivas Öğretmen Okulu’na verilen İnalcık, 1932 yılında ise Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’na nakledildi. Burada, fizik dalında Nusret Kürkçüoğlu, edebiyat dalında ise edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı gibi ünlü hocalardan ders aldı.
1935’de, öğretmen okulundan mezun olduktan sonra, Atatürk’ün tarih tezini bilimsel temellere dayandırmak için kurduğu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne başladı. İnalcık, üniversite eğitimi sırasında da dönemin önemli isimlerinden der aldı. Bunlar arasında Fuad Köprülü, Şemsettin Günaltay, Muzaffer Göker, Yusuf Hikmet Bayur gibi isimleri sayabiliriz.
Ortaçağ tarihi derslerini aldığı Köprülü, İnalcık üzerinde büyük bir etki bıraktı ve meslek yaşamı boyunca kendisine örnek oldu. İnalcık, 1940 yılında mezun olduktan sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde kaldı ve Yakınçağ Tarihi Bölümü’nde asistan oldu. Bu arada Şevkiye Hanımla evlendi ve 1948 yılında Günhan adlı çocukları dünyaya geldi.
HALİL İNALCIK'TAN HAYAT DERSLERİ
Çalışma: Manalı bir hayat için kendinize uzak, büyük bir gaye koyun. Sonra da onu gerçekleştirmek için çok çalışın.
Para: Yetecek kadar olsun. Kendinizi servet yığma hırsına kaptırmayın. Ama bir eviniz olmalı.
Aşk: Çalışma uğruna yalnızlığı seçmeyin, hayatınız noksan kalır. Tanrı bizi çift yaratmış. Kadınsız hayat yarım hayattır.
Aile: Ben öyle çok çocuklu bir hayat kuramadım, bir kızım oldu. Ama çocuk sahibi olmak ilim yapmaya engel değildir.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ünlü tarihçi Halil İnalcık’ın vefatı bir taziye mesajı yayımladı. Erdoğan’ın taziye mesajında şu ifadeler yer aldı:
”Dünyaca ünlü tarihçi, Prof. Halil İnalcık’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Ömrünü Türk ve dünya tarihi araştırmalarına adayan, tarafsız ve nitelikli eserleriyle dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan Halil İnalcık, kitapları, inceleme ve değerlendirmeleri ile bizlere eşsiz bir miras bırakmıştır. Dünyanın saygın üniversitelerinde dersler veren, araştırmalarıyla tarihe ışık tutan saygıdeğer hocamız, yetiştirdiği talebeleriyle de her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Türk tarihçiliğinin büyük ismi, hocaların hocası merhum Halil İnalcık’a Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”
BAŞBAKAN YILDIRIM: MÜMTAZ BİR BİLİM ADAMI OLARAK HATIRLANACAK
Başbakan Binali Yıldırım, Osmanlı tarihi üzerine verdiği önemli eserlerle tarih literatürüne büyük katkılar sunan, ilmi titizliği ile dünya ölçeğinde meslektaşlarının ve tarih araştırmacılarının takdirini kazanan Prof. Dr. Halil İnalcık'ın, mümtaz bir bilim adamı olarak hatırlanacağını bildirdi.
Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Yıldırım, yayımladığı mesajda, sosyal ilimler alanında dünyanın saygın ilim adamları arasında yer alan "Tarihçilerin Kutbu" Prof. Dr. Halil İnalcık'ın vefatını teessürle öğrendiğini belirtti.
İlim dünyasının çok kıymetli bir mensubunu kaybettiğine işaret eden Yıldırım, şunları ifade etti:
"Osmanlı tarihi üzerine verdiği önemli eserler ile tarih literatürüne büyük katkılar sunan, ilmi titizliği ile dünya ölçeğinde hem meslektaşlarının hem de tarih araştırmacılarının takdirine mazhar olan Prof. Dr. Halil İnalcık daima mümtaz bir bilim adamı olarak hatırlanacaktır. İlim dünyamız çok kıymetli bir mensubunu, Türkiye çok kıymetli bir değerini kaybetmiştir. Duayen tarihçi Halil İnalcık'a Allah'tan rahmet, ailesine, akademi dünyamıza ve bütün sevenlerine başsağlığı diliyorum."
KURTULMUŞ'TAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Başımız sağolsun. Binlerce talebe yetiştirmiş ulu bir çınardı Halil İnalcık Hocamız” dedi.
Halil İnalcık’ın vefatı dolayısıyla Twitter hesabından bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Ülkemizin yetiştirdiği büyük ilim adamı ve Hocaların Hocası tarihçi Halil İnalcık'a Allah'tan rahmet diliyorum. Başımız sağolsun. Binlerce talebe yetiştirmiş ulu bir çınardı Halil İnalcık Hocamız. Dünya çapında saygın ve büyük bir ilim adamıydı” ifadelerini kullandı.
AHMET DAVUTOĞLU’NDAN ‘HALİL İNALCIK’ MESAJI
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, duayen tarihçi Halil İnalcık’ın vefatı dolayısıyla bir taziye mesajı yayımladı.
AK Parti Konya Milletvekili Davutoğlu, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, “Şahsi dostluğum vesilesiyle de yakından tanıdığım Halil İnalcık, paha biçilmez eserleri ve yetiştirdiği talebelerinde yaşayacak. Zaman onun eserlerini aşındıramayacak, çünkü bu eserler o zamanların ruhunu kavramıştır. Mekan ya da bulunduğu arşiv veya kütüphaneler bu eserleri aşındıramayacak, çünkü bu eserler o kütüphaneleri çoktan aşmıştır. Asırlık ilim çınarı merhum İnalcık'ı hep saygı ile hatırlayacağız. Sevenlerine, öğrencilerine ve ilim dünyasına taziyelerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.