Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2024-2025 eğitim öğretim dönemi 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların açılmasına günler kala kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Haftalık ders saatleri düşecek mi? sorusu da Bakan Tekin’in yanıtladığı sorulardan birisi oldu. Yeni müfredatta matematik ve fen bilgisi dersinin saatlerinin azaltılmasına yönelik soruyu yanıtlayan Tekin önemli açıklamalara yer verdi. Peki, Haftalık ders saatleri kaç dakika olacak, azalacak mı?
#Ders Saatleri Düşecek MiTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinHaftalık ders saatleri yeni müfredatın açıklanmasıyla merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredat ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni müfredat ile ders saatleri değişiyor mu? sorusu da gündemdeki yerini aldı. Tekin, yeni müfredatın gelecek eğitim öğretim yılından itibaren kademeli şekilde uygulanacağını söyledi. Müfredat hazırlık aşamalarının sorulması üzerine Bakan Tekin, bu konudaki çalışmaların başlangıç noktasının uzun yıllar öncesine dayandığını, 2017 müfredat değişikliğinin de bunun bir ilk adımı olduğunu anlattı. Peki, Ders saatleri 2024 artacak mı, azalacak mı?
#Ders Saatleri 2024Muafiyet sınavı, üniversite eğitimi almaya hak kazanan öğrencilerin karşılaştığı aşamalar arasında yer alıyor. Üniversitenin, İngilizce ve Türkçe eğitim yapan lisans ve ön lisans bölümlerine yeni kayıt yaptıran öğrenciler, her eğitim-öğretim yılının başında yapılan yabancı dil seviye tespit ve muafiyet sınavına girerek yabancı dil derslerinden ya da hazırlık eğitiminden muaf tutulabilmektedir. İşte, muafiyet sınavı hakkında detaylı bilgiler
#Muafiyet SınavıMEB personel alımı başvuruları ile ilgili son dakika açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanlığı 750 müfettiş yardımcısı alımı ile üst kadrolarını genişletmeye hazırlanıyor. Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerinde istihdam edilmek ve Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini yürütmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yarışma sınavı yoluyla 750 ‘Eğitim Müfettiş Yardımcısı’ alımı yapacak. Yarışma sınavı ile gerçekleşecek olan alım süreci, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacak. Peki,Milli Eğitim Bakanlığı 750 personel alımı başvuruları ne zaman? İşte, başvuru şartları ve tarihleri.
#MebLise eğitimi üniversite eğitiminin öncesinde gelen bir aşamadır. Eğitimin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Lisede verilen eğitim özellikle üniversitenin ve sonraki aşamaların esas temelini oluşturmaktadır. Sizin için lisenin ne demek olduğunu, lisenin türlerinin neler olduğunu, Türkiye'deki lise türlerini derledik.
Sömestr tatili öncesinde en çok araştırılan konulardan biri de ‘takdir teşekkür hesaplama’ oldu. Karne günü öncesi meraklarını gidermeye çalışan takdir teşekkür hesaplama yöntemlerini inceliyor. Ortaokul öğrencileri 5, 6, 7, 8. sınıf ve lise öğrencileri 9, 10, 11, 12. Sınıflar için takdir teşekkür hesaplama yöntemi!
#Takdir Teşekkür HesaplamaE Okul Veli Bilgilendirme Sistemi (VBS) son günlerin en çok ziyaret edilen sayfalarından biri oldu. Hem öğrenciler hem de veliler, karne gününde bir sürpriz yaşamamak için e-Okul VBS üzerinden yazılı ve sözlü notlarını görüntülüyor. Online sistem üzerinde hem not hem de devamsızlık bilgileri yer alıyor. Peki e-Okul üzerinden yazılı ve sözlü sonuçları nasıl öğrenilir?
#E-Okul GirişiYeni liseye giriş sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, “İlçeler üzerinden bir eğitim bölgesi planlaması yapmıyoruz. Liseleri baz alarak, buraya gelebilecek öğrencilerin hangi bölgede oturan çocuklar olduğuna bakıyoruz. Mahalle mahalle, sokak sokak her lisenin etrafında bir daire oluşturuyoruz” dedi.
#MEBYeni liseye giriş sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, “İlçeler üzerinden bir eğitim bölgesi planlaması yapmıyoruz. Liseleri baz alarak, bu liseye gelebilecek öğrencilerin hangi bölgede oturan çocuklar olduğuna bakıyoruz. Mahalle mahalle, sokak sokak her lisenin etrafında bir daire oluşturuyoruz” dedi.
#Yusuf TekinYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sisteminin değiştiğini açıklarken nasıl olacağına ilişkin bazı ipuçları da verdi. Ancak sistemde henüz birçok bilinmeyen nokta var. Ayrıntıları sabırsızlıkla bekleyen üniversite adayları sorularına yanıt ararken Hürriyet bu konuları rehberlik uzmanı Salim Ünsal’a sordu. İşte adayların aklına en çok takılan 10 soru ve cevapları:
#EğitimTEOG, 2013-2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın almış olduğu kararlar neticesinde yürürlüğe alınmıştır. Temel eğitim gören öğrencilerin (6-7-8.sınıf), ortaöğretime geçme aşamasında değerlendirilmesi için geliştirilen sistem, iki ayaktan oluşmaktadır. Peki, geniş açıyla bakıldığı TEOG nedir ve TEOG sistemi nasıl işlemektedir? İşte, sistem hakkında bazı bilgiler
#TeogE-okul takdir-teşekkür hesaplama işleminin nasıl yapılacağı milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alıyor. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının son günlerine yaklaşılırken binlerce öğrenci okullarını rahat geçip geçmediğini ve başarı sıralamasının nasıl olacağını merak ediyorlar. Ailelerini sevindirmek isteyen öğrenciler takdir mi teşekkür mü alacağını da merak ediyorlar. Öte yandan yılsonu başarı puanının nasıl hesaplandığını da merak eden öğrenciler konuyu iyice araştırıyorlar. Peki, E-okul takdir-teşekkür hesaplama işlemi nasıl yapılır? Takdir-teşekkür hesaplama robotu nasıl kullanılır?
#Takdir –Teşekkür Hesaplama25-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 1. dönem TEOG sınavları ardından sınava giremeyen öğrenciler için mazeret sınavı yapılacak. TEOG 1.dönem mazeret sınavları hangi tarihlerde gerçekleşecek?
#TEOG Mazeret Sınavları Ne Zaman Yapılacak?YAKLAŞIK 1 milyon 273 bin 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavında yeni bir soru krizi kapıda bekliyor. TEOG sonuçlarının açıklanmasını geciktiren İngilizce testi 20’nci sorusunun dışında, ikinci sınavdaki Türkçe testinden 1’inci sorunun da mahkemelik olduğu, bilirkişilerin bu soruyu da incelediği ortaya çıktı. Ayrıca ilk sınavda tartışılan yine Türkçe testindeki ‘virgül’ sorusuyla ilgili bir davanın da Danıştay’da karara bağlanmak üzere olduğu öğrenildi.
#TEOGTakdir teşekkür hesaplama nasıl yapılır? Eğitim öğretim yılında sona gelinmesiyle birlikte Öğrenciler için takdir-teşekkür hesaplamaları başladı. E-okul üzerinden takdir teşekkür hesaplama, e-okul devamsızlık sorgulama, karne notu hesaplama, ağırlıklı ortalama notu hesaplama işlemleriyle ilgili detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
#TakdirAntalya'daki 19'uncu Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu, Bakan Nabi Avcı'nın katılımıyla yapıldı. 4 gün boyunca komisyonlarda kabul edilen görüşler genel kurulda oylamaya sunuldu. İlk olarak "Haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları" ile ilgili maddeler oylandı. Daha sonra yapılan oturumda "Öğretmen niteliği arttırma" komisyonun önerilerinin tamamı kabul edildi. Ardından "Yönetici niteliğinin arttırılması" önerileri oylandı. Son olarak da "Okul güvenliği" komisyonunun aldığı kararların oylamaya sunuldu. Genel kurul görüşmeleri sona erdi. Genel kurulda alınan kararlar, tavsiye niteliği taşıyor. Bakanlık isterse uygulama hakkına sahip.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmelik, yönerge ve torba yasalarla yaptığı değişikliklerle bu yıl eğitimi sarstı. MEB, var olan yönetmeliklere ek ya da yeni maddelerle yaptığı sessiz sedasız değişikliklerle, anaokulundan ortaöğretim kurumlarına, özel okullardan yönetici hatta öğretmenlerin atanması ve rotasyonuna kadar radikal düzenlemeler getirdi. İşte anaokullarına mescit açılmasından ortaokul ve liselere başörtüsüne, müdürlerin atanmasından öğretmenlere rotasyona, yüksek puanlı okullarda 200 puan farkla ara sınıflara öğrenci alınmasından özel okullara teşvike, dershanelerin kaldırılmasına kadar veli, öğrenci, öğretmen ve müdürleri ilgilendiren 10 değişiklik: