Muafiyet sınavı nedir, kimler girer?

Güncelleme Tarihi:

Muafiyet sınavı nedir, kimler girer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 13:45

Muafiyet sınavı, üniversite eğitimi almaya hak kazanan öğrencilerin karşılaştığı aşamalar arasında yer alıyor. Üniversitenin, İngilizce ve Türkçe eğitim yapan lisans ve ön lisans bölümlerine yeni kayıt yaptıran öğrenciler, her eğitim-öğretim yılının başında yapılan yabancı dil seviye tespit ve muafiyet sınavına girerek yabancı dil derslerinden ya da hazırlık eğitiminden muaf tutulabilmektedir. İşte, muafiyet sınavı hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Muafiyet sınavı, dönem başlangıcında öğrencilerin gündeminde yer alıyor. Mevzuatta yer alan bilgilere göre en az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil veya eğitim-öğretim dili olarak konuşulduğu bir ülkede o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar yabancı dil seviye tespit ve yeterlilik sınavından muaftır.

Muafiyet sınavı her eğitim-öğretim yılının başında yapılır. İlk kayıt, ek kontenjan ve diğer kayıt türleri ile gelen öğrencilere muafiyet sınavı, eğitime hak kazanılan yarıyılın başında ilan edilen tarihte yapılır.

Zorunlu olmasına rağmen akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılan yabancı dil muafiyet sınavına katılmayan öğrenciler zorunlu yabancı dil derslerini başlangıç seviyesinden almakla yükümlüdürler.

Haberin Devamı

Muafiyet sınav sonucu aynı zamanda öğrencinin yabancı dil seviyesinin belirlenmesinde kullanılır. Grupların haftalık ders saatleri ve seviye yükseltme kuralları Dil Okulu Koordinatörlüğü tarafından kararlaştırılır.

Bu sınava mazereti dolayısıyla ilan edilen tarihlerde giremeyen öğrencilere, mazeretlerini belgelemeleri şartıyla ek yerleştirme döneminde yapılan muafiyet sınavına girebilirler. Zorunlu olmasına rağmen yabancı dil seviye tespit sınavına girmeyen öğrenci, Dil Okulu Koordinatörlüğü tarafından belirlenen en düşük seviyedeki yabancı dil dersi sınıfına yerleştirilir.

Muafiyet sınavında 60/100 ve üzeri puan alan öğrenciler zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar. Muafiyet sınavından alınan puanların harf notu karşılığı aşağıdaki tabloya göredir:

Başarı Notu

Sayısal Eşdeğeri

Muafiyet Sınavı için 100’lük Sistem Puan Aralıkları

AA

4.00

100-89

BA

3.50

88-77

BB

3.00

76-71

CB

2.50

70-65

CC

2.00

64-60