İnsan beyninde yaklaşık 100 milyar hücre bulunmasına rağmen, nöron üretimi yaşla birlikte zayıflar. Arizonalı nörobilimci Emily McDonald ise beyin hücrelerinin oluşumunu hızlandırmanın dört etkili yolunu paylaştı. Bu yöntemler, zihinsel sağlığınızı destekleyerek öğrenme ve hafızayı güçlendirebilir. İşte düşünme yeteneklerinizi artırmanın 4 kolay yolu…
#SağlıkBeynimiz karmaşık bir biyolojik makine gibi. Düzgün çalışması için yeterli oksijen ve özel besinler gerekli. Beyin için özellikle iyi olan ve doğal olarak hafızayı güçlendiren besinler arasında badem ve ceviz gibi kuru yemişler de var.. Balık yağı da bellek dostu. Esansiyel yağların hafıza güçlendiren rolü de çok önemli. Evin bir köşesine biberiye veya gül uçucu yağından bir pamuğa 4-5 damla damlatarak koyarsanız, hafızanızın güçleneceği bir ortam hazırlamış olursunuz. Çocukların ders çalışma odalarında zihin açıklığı ortamı sağlamak için de bu uygulamayı yapabilirsiniz.
#Esansiyel YağlarSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriBeynimizin en önemli görevinin “hafıza fonksiyonu” olduğu kesin. Geçmişteki anılarımızı, bilgilerimizi, deneyimlerimizi, bir telefon numarasını, arkadaşımızın ismini hatırlamak gibi işler beynimizin rutinidir aslında. İşte bu rutin bazı zamanlarda sekteye uğrar, hatırlayamaz oluruz. Unutkanlık artık sadece ileri yaşta görünen bir sağlık sorunu değil. Yaşanılan büyük travmalar, iş yoğunluğu, hızlı yaşam, stres ve kötü beslenme unutkanlığın her yaşta görülme sıklığını arttırmaktadır.
#Unutkanlık