Günlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun sağlıklı ve ışıltılı bir cildin ilk adımı doğru beslenme. Cilt sağlığı için ‘Skin Food’ (Cilt Gıdası) yaklaşımını geliştiren Dr. Thivi Maruthappu, buzdolabınızda olan besinlerin en az banyonuzdaki ürünler kadar önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Peki bu besinler hangileri? Nasıl bir fayda sağlıyor? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkOmega-3 yönünden zengin bir besin olan balık, sağlık için çok faydalı. Özellikle de mevsiminde düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Ancak en yüksek faydayı sağlaması için doğru hazırlanması ve tüketilmesi de önemli. Peki balığın sağlığa faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?
#BalıkHurma ülkemizde çoğunlukla Ramazan aylarında tüketilse de beslenmemize eklememiz gereken başlıca besinler arasında yer alıyor. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere birçok mineral ile vitaminle dolu olan hurmanın faydalarını anlatıyoruz.
#Hurmanın FaydalarıStres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, güçlü bir beyin ve hafıza için antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden zengin, sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenmenin önemine dikkat çekiyor. İçerdikleri besin öğelerinden dolayı onları birer beyin dostu yapan 8 besini ise şu şekilde sıralıyor.
#HafızaBeynimiz karmaşık bir biyolojik makine gibi. Düzgün çalışması için yeterli oksijen ve özel besinler gerekli. Beyin için özellikle iyi olan ve doğal olarak hafızayı güçlendiren besinler arasında badem ve ceviz gibi kuru yemişler de var.. Balık yağı da bellek dostu. Esansiyel yağların hafıza güçlendiren rolü de çok önemli. Evin bir köşesine biberiye veya gül uçucu yağından bir pamuğa 4-5 damla damlatarak koyarsanız, hafızanızın güçleneceği bir ortam hazırlamış olursunuz. Çocukların ders çalışma odalarında zihin açıklığı ortamı sağlamak için de bu uygulamayı yapabilirsiniz.
#Esansiyel YağlarSon zamanlarda konuşurken kelime bulmakta güçlük çekip, konuşulanları anlamakta zorlandığınızı mı hissediyorsunuz? İşlerinizi planlayamıyor, iş toplantılarını kaçırıyor musunuz? Bu tür şikayetler kapınızı çalmaya başladıysa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurun. Zira günümüzde yaşam süresinin uzamasıyla daha sık karşımıza çıkan Alzheimer, yavaş başlayıp zamanla kötüleşen kronik bir beyin damar hastalığı.
#Folik Asit