Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası

Güncelleme Tarihi:

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 11:00

Kaliteli protein kaynağı olan bu besin kemikleri güçlendiriyor, depresyondan koruyor.

Haberin Devamı

Günlük hayatımızda lezzetiyle sofralarımızı süsleyen balığın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, “Haftada 2 kez balık yemeyi ihmal etmeyin” uyarısında bulundu ve balık tüketiminin 10 faydasını sıraladı.


1. GRİPTEN KORUYOR

Sonbahar geldi, grip sezonu açıldı. Mevsim geçişlerinde çok sık kapımızı çalabilen gribe karşı balık çok önemli bir kalkan. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine son derece fayda sağlıyor. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Siz siz olun tam da sezonu açılmışken haftada 2 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası

BOL MİKTARDA OMEGA 3 İÇEREN SOMON BALIĞININ IZGARADA NASIL YAPILDIĞINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!


2. ŞİFALI YAĞLARIN KAYNAĞI

Balıkta diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Omega-3 vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ. Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega-3'ten en zengin balıklar. Yapılan çalışmalar Omega-3'ün sağlık açısından sayısız faydasını ortaya koyuyor.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


3. ZEKA GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR

Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı ve iyot zeka gelişiminde önemli rol oynuyor. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülüyor. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarında artış olduğu saptanmış durumda. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynuyor.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


4. KALP DOSTU

Balığın tam bir kalp dostu olduğunu biliyor muydunuz? Sağlık için mutlaka sofranızda balığa yer verin. Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Kandaki trigliserit yani serbest yağların düşürülmesini sağlıyor. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden koruyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlıyor.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


5. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Sayısız faydası olan balık kemikleri de güçlendiriyor. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin ve bu da kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Bu özelliği dolayısıyla kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeli.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


6. KALİTELİ PROTEİN KAYNAĞI

Proteinler vücut için çok önemli besin unsurları. Vücudun bir anlamda çimentosunu oluşturuyor. Hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için olmazsa olmaz besin öğeleri. Ancak yağlarda olduğu gibi onları depolayamıyoruz. Sürekli tüketerek vücudumuza kazandırmamız gerekiyor. Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturuyor. Balık da en önemli yüksek değerli protein kaynağı olarak öne çıkıyor.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


7. DEPRESYONDAN KORUYOR

Yoğun iş ortamı ve günlük hayatın koşuşturmacasında sorunlar üst üste gelebiliyor. Hele de kişilik itibariyle yatkın olanlarda stres yerini depresyona da bırakabiliyor. Yapılan çalışmalar özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega-3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koyuyor.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


8. DİYABETE KARŞI BALIK TÜKETİN 

Özellikle bazı balık türlerinde bolca bulunan Omega-3 gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltıyor. İnsülinin işlevini artırıyor, tip 2 diyabete karşı koruma sağlıyor. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi çok faydalı.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


9. ALZHEİMER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın hastalığı olarak gittikçe daha sık görülen Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşıyor. Zira balık yağının ve Omega-3 yağ asitinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesi. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeli.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası


10. ROMATOİD ARTRİTE FAYDALI 

Omega-3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenleri. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, özellikle artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları olduğunu belirtiyor.

Balık tüketiminin sağlığımıza 10 faydası

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!