Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustaları anısına hazırlanan “Abdallar’a Kalan’ albümü müzikseverlerle buluşuyor.Orta Anadolu müzik kültürünü kendi gelenekleriyle harmanlayarak asırlardır sevgi ve barış diliyle üretimler yapan ‘Abdallık’ geleneğinin son temsilcileri Kalan Müzik’in özel projesiyle gün yüzüne çıkıyor.
#Neşet ErtaşMüzik platformu Spotify’ın verilerine göre Türkiye’de halk müziğinin dinleme oranı son dört yıl içinde yüzde 260’ın üzerinde arttı. Bu eskimeyen türün klasikleri ve yeni yorumları Z Kuşağı’nın da ilgisini çekiyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Melih Duygulu bunun bir sürpriz olmadığını belirtip bu artışı ‘kitlenin sosyolojik yapısı, doğal yönelimleri, taşralı bağlantıları, siyasal ve inanca dayalı unsurları’na bağlarken şarkıcı Kalben de “Bu doğal, sade ve gerçekçi müzik türünün ilgi görmesi bana çok doğal geliyor” diyor.
#MüzikElif Buse Doğan ve Serkan Çağrı’nın ‘Nefesten Sese’ adlı programlarında seslendirdikleri ‘Samsak Döveci’ sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Elif Buse Doğan, türkünün bir anda viral olmasıyla ilgili “Caps’ler çok yaratıcıydı, ondan sanırım” diyor.
#Elif Buse DoğanBodrum’da önceki gün kalp krizi geçirerek hayata veda eden Hasan Saltık, Anadolu’nun kayıp seslerini kazıyıp ortaya çıkararak kayıt altına alan bir kültür arkeoloğuydu. Saltık, 30 yıl önce kurduğu Kalan Müzik ile bu toprakların çok dilli ses hazinesini derleyip bütün dünyaya ulaştıran bir elçi oldu.
#Hasan SaltıkAnadolu Abdalları’nın-Ustaların diyarı Kırşehir’de doğup büyümüş olan İsmail Altunsaray, Abdal aşiretine mensup olmamasına rağmen Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan ve Çekiç Ali gibi efsanelerden feyz alarak sanatını, bağlama ve vokal icrasını ve tavrını geliştirmiş, konservatuvarda aldığı nazari bilgiler ile harmanlayarak hem alaylı hem mektepli nadir sanatçılar arasına girmiştir. Peki, İsmail Altunsaray kimdir? İşte İsmail Altunsaray hakkında bilgiler
#İsmail AltunsarayDoğu Ekspresi ile Kars dönüşünde trene doyamayıp yine bir 25 saat kendimi tıkır tıkır giden trene ve muhteşem manzarasına teslim etmişken Kırıkkale'de oturan kuzenim aklıma geliveriyor. Son dakika açılan birkaç telefon ve ben sabah 6’da Kırıkkale'de trenden iniyorum. Yol beni her zaman değişik yerlere savurmuştur. A noktasından çıkıp B noktasına gidebildiğim ve aynı rotadan dönebildiğim yol neredeyse hiç olmadı. Şimdi de Kırıkkale'deydim... Peki bu güzel şehirde nereleri gezmeli neler yapmalı? İşte size tam da şu sıralar gidilecek Kırıkkale gezi rehberi…
#Kırıkkale Gezi RehberiBüyük halk ozanı Neşet Ertaş’ın, eserleri ve Bozlak müziği, bu kez de klasik Batı müziği çalgısı gitarla nasıl icra edilebileceği işlenerek yüksek lisans tez konusu oldu. Mehmet Kılınç, hem tez yazdı hem de büyük ustanın ‘Yalan Dünya’, ‘Yazımı Kışa Çevirdin’ gibi 5 eserine de gitar için düzenlemeler yaptı.
#TezKüçük bir Anadolu kasabasında yalnız, sessiz bir çocuktu. Bir gün omzuna Edebiyat Tanrısı dokundu. Kendine harflerden, kelimelerden bir dünya yarattı. Yıllarca köşesinde sessizce romanlar yazdı. Ve bir gün edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri oldu. Kitapları İsveç’ten Güney Kore’ye pek çok ülkede yayımlandı. Ona “Doğu’nun Kafkası” diyorlar. Ama sanki o daha çok Marquez’le, Borges’le akraba. Bu hafta çıkan ‘Kuşlar Yasına Gider’i babasının ölümünden sonra kaleme aldı.Tıpkı kendisine benzeyen karakterlerine bile kırıcı tek söz söyletmemiş...Yitip giden güzellikleri yaşlı bir adamın sessizliğiyle anlatmış... Bütün dünyanın kederini bir sigaranın boğum boğum dumanına sığdırmış... Hasan Ali Toptaş’la tanışınca, bu ülkede iyiliğin tükenmeyeceğine inancınız tazeleniyor. Bizi Ankara Eryaman’daki evinde misafir ediyor. Çocukluğumdan hatırladığım bir sofrayla...Dolma, cacık, peynir ve rakı... Sonrası için de helva... Arkadaşı Ethem Baran sarıkanatları tavaya atıyor. Cızır cızır sesler içinde Hasan Ali Toptaş’ın büyülü dünyasından içeri giriyoruz.
#Hasan Ali Toptaş