Yaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerKış sebzelerinin belki de en sevileni olan ıspanak, pek çok yararı ile sık sık gündeme gelirken kimi zaman tatsız haberlerin konusu da olabiliyor. ‘Ispanak yedi zehirlendi’ gibi başlıkların ardında ise aslında başka bir ot yatıyor...
#GüzelavratotuGiresun, Artvin ve Trabzon'da ıspanak içerisinde ıspanağa çok benzeyen 'güzelavrat' otu olarak bilinen 'atropa belladonna' nedeniyle zehirlenen 12 kişi tedaviye alınmıştı. Prof. Dr. Ahmet Sebe ise zehirlenme beliritileri hakkında bilgi verirken, 'Ağız kuruluğu, terlemede azalma, görme bozukluğu, cilt kıpkırmızı oluyor. Ispanakla oluşan bir zehirlenme değil. Ispanakla birlikte yanlışlıkla paketleniyor. Mide bulantısı, kusma, bilinç bozulması gibi belirtilere sebep oluyor.' ifadelerini kullandı. Artvin'de, pazardan aldığı ıspanağı yedikten sonra zehirlenen Cansu Lokumcu Kanberoğlu ise, 'Uyku, mide bulantısı, baş dönmesi ile halüsinasyon görmeye kadar ilerledi, çok korkunç süreçti.' dedi.
#Güzelavrat OtuTıbbi bitkiler her hastalığın tedavisinde kullanılamaz ancak destekleyici bir tedavi yöntemi olabilir. Kanseri, çok ciddi bir kalp hastalığını iyileştirmek için bitkilere başvurulmaz. Bunlar yalnızca destekleyicidir. Ancak tabii bitkiler, rasyonel tıbbın bir parçasıdır. Özel bir inanışa değil, bilimsel verilere dayalıdır.
#Bitki Çayıİstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklaması ardından atropin terimi gündeme geldi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ‘Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır’ denildi. Peki, yabancı otların içerisinde yer alan atropin nedir?
#Atropin NedirBilimsel adıyla atropa belladonna halk diliyle ise güzelavrat otu, zehirli bir bitki olarak bilinmektedir. Küçük küçük kiraza benzer meyveleri olan güzelavrat otunun yaprakları ve kök kısımları kullanılmaktadır. Bu ot insanlarda zehirli etkiler göstermeye başladığında ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali meydana gelir. İşte, güzelavrat otuyla ilgili bilgiler...
#Güzelavrat OtuŞifa arayan vatandaşların hastanelerden ve eczanelerden sonra bitkisel ilaçlar almak için sık sık gittiği aktarlara ayar geldi. Vitrinlerine “Nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” yazısı asması yasaklanan aktarlar; güzelavrat otu, baldıran, kurtboğan, adasoğanı ve bitkisel karışım da satamayacak
#Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp GümüşBitkisel tedavi, Türkiye’de alternatif tıp denince akla ilk gelen yöntemlerden biri. İnsanoğlunun binlerce yıldır nesilden nesle aktardığı şifalı bitkilerle tedavi yöntemi, bütün kültürlerde mevcut. Dünyanın en eski tıbbi tedavi yöntemi olarak bilinir. Bugün anıldığı yaygın adıyla Fitoterapi, sadece bitkilerin kullanılmasıyla uygulanan bir alternatif tedavi yöntemi.
Yrd. Doç. Dr. Şahin Arslan, halk arasında ‘deli bat bat’ ve ‘güzelavrat otu’ olarak bilinen ve üzüme benzer meyvesiyle dikkat çeken ‘Atropa belladonna’nın bir yılda 78 kişiyi zehirlediğini açıkladı. ‘Deli bat bat’ meyvesinden yiyenlerin anormal hareketlerde bulunduğunu ve hayal görmeye başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Arslan, “Özellikle çocuklar büyük risk altında. Üzüm sanıp hemen yiyebiliyorlar. Müdahalede geç kalındığı taktirde kişi eski haline dönemeyebiliyor” dedi.