Hayat her ne kadar liner bir zaman çizgisi üzerinde hareket etse de bugünü dünden ve gelecekten ayırmak mümkün değildir. Bu sebeple geçmişin izleri bir gölge gibi takip eder insanı… Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, geçmişin etkilerinin önemli bir rol oynadığı ilişkilerde bağlanma stillerini anlattı.
#Aşk Ve İlişkilerUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#Okulİnsana özgü bir kavram olan, deneyim ve gözlemle öğrenilen sosyalleşmede ilk basamağı aile oluşturuyor. Ailede sağlıklı bir ortam olduğu zaman çocuk da bundan etkileniyor ve sağlıklı bir biçimde sosyalleşiyor. Çocuk ailede problem çözme ve iletişim stillerini yaşayarak öğreniyor. Kriz durumlarında aile bağlarının önemi ise daha çok anlaşılıyor. Son bir aydır gündemde olan Rusya- Ukrayna savaşında aile bağlarının önemi bir kez daha anlaşıldı. Aile bağları olanlar birbirlerine çok daha fazla destek oluyor. Aile bağı olmayanlar ise daha zor durumlarda kalabiliyorlar.
#SosyalleşmeBağlanma stiller, Bağlanma, iki kişi arasında özel ve duygusal bağ kurulmasıdır. En temel ve önemli bağ ise, anne ve çocuk arasında bebeklik döneminde kurulan bağdır. Bebeğin, annenin verdiği işaretleri ve onun ihtiyaçlarını algılaması, görmesi ve karşılığında verdiği tepkiye göre kurulan bağ de şekillenir. Bağlanma türleri nelerdir sizler için derledik.
Gazeteci-yazar Filiz Aygündüz üçüncü romanı ‘Annem Beni Görsün’de, travmatik bir aşk hikâyesi üzerinden, anne-çocuk ilişkisi, insanın ölümle kurduğu ilişki, dostluk gibi konuları derinlemesine işliyor. Bir solukta okunan, okurun kafasında hayata ve insana dair ışıklar yakan bir metin.
#Filiz AygündüzHer birey doğduğu andan itibaren bir bağlanma sistemi içerisinde dünyaya gelir ve bu sistem, yaşam boyunca çevremizdeki diğer insanlarla bağ kurmamızı sağlar. Bir bebeğin birincil bakım veren figürüne/annesine arzu ettiği yakınlığı kurması ve devam ettirmesi için göstermiş olduğu her türlü davranışını “bağlanma davranışı” olarak tanımlayabiliriz.
#BağlanmaProblem mevcut durum ile olması gereken durum arasındaki farkın bulunması olarak adlandırılabilir. Kişi tarafından algılanan bu farkın fark edilmesi durumunda bir problemin varlığından bahsetmek mümkün olur. Aksi halde kişiyi rahatsız etmeyen ya da yaşamının işlevselliğini bozmayan farklar bir sorun olarak karşımıza çıkmaz.
#BebekbebeksagligiAnne ile çocuk arasındaki ilişkinin çocuğun gelişiminde çok önemli etkileri olduğunu belirten uzmanlar, bu ilişkinin dengeli ve tutarlı olması gerektiğini vurguluyor. Annenin ilgi ve korumayı sürekli ve tutarlı vermesinin önemli olduğunu belirten uzmanlara göre, annenin ilgisi kesintisiz olmalı ama koruması aşırı olmamalı. Bu şekilde yetiştirilen çocuklar hayatta daha sağlam oluyor.
#Çocuk