Bazen iş bazen de sadece gezmek için gittiğim, hep de mutlu döndüğüm bir yer oldu Artvin. Çünkü sadece Karadeniz’in değil birçok coğrafi bölgenin özelliğini taşıyan, sıradışı bir şehir. Uzun yollar, derin uçurumlar, yemyeşil doğa manzaraları… Havası her daim farklı. Karadeniz’de yağış olsa da Artvin’de güneşli gün sayısı daha fazladır. Mevsimine göre ayrı güzellikler sunan, ‘cennetin bir diğer şubesi’ bu şehri adım adım keşfedelim.
#ArtvinAvrupa ile vize krizi devam ediyor. Vize başvurusu yapanlar yüksek ret oranının yanında randevu bulamamaktan da şikayetçi… Durum böyle olunca pek çok kişi rotayı vizesiz ülkelere kırdı. Vizesiz turlara yönelik talepte yüzde 50 oranında artış yaşanıyor. Biz de bu hafta hâlâ yaz tatili planı yapmayanlar için uzmanlarımıza ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ve mutlaka görülmesi ülkeler hangileri?’ diye sorduk. Balkanlar’dan Asya’ya kadar birbirinden güzel 10 ülkeyi önerdiler.
#RotaHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaHakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, politik olaylar dışında aşk hayatıyla da çok fazla gündeme geliyor. Adı daha önce pek çok kişiyle anılan Rus liderin çok uzun yıllardır ise kalbini sadece bir kişiye adadığı iddia ediliyor: Alina Kabaeva'ya... İşte eski jimnastik efsanesi Kabaeva'nın hayatı, Rus lider ile tanışması, siyasete atılması, İsviçre'ye kaçması ve şimdi ne yaptığı hakkında konuşulan tüm detaylar...
#Vladimir PutinKaradeniz’e yüzünü dönmüş sarp dağların engin yeşilinde doğayla iç içe yaşar Doğu Karadeniz. Gelin bu hafta Artvin’in köylerinde dolaşalım, kayıp tarihin izinde Yusufeli’ne doğru küçük bir gezi yapalım. Bu satırları okuyup yolunuzu düşürürseniz bilin ki ciğerlerinize dolan temiz havayı, muhteşem sofraları ve hoş sohbetleri de ekleyeceksiniz anılarınıza.
#YazarBulgaristan'ın en büyük mabetlerinden olan Baçkovski Manastırı, Rodop Dağları'nın ortasında yaklaşık bin yıldır zamana meydan okuyor. Bulgaristan'da görülmesi gereken tarihi yerlerin başında gelen, ülkenin en büyük mabetlerinden Baçkovski Manastırı, yaklaşık bin yıldır Rodop Dağları'nın ortasında zamana meydan okuyor.
#BulgaristanİTALYA’da 12 Mart 2016 günü yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye’nin 11’inci 'sakin kenti' seçilen Erzurum’un Uzundere İlçesi'ndeki Tortum Çayı’na yapılması planlanan 'HES' projesi tepkiler üzerine iptal edildi. Haber ilçede bayram havası yaşatırken Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, ''Üzerimizden büyük bir yük kalktı. İlçemiz sakinliğini koruyacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye teşekkür ediyoruz" dedi.
#Sakin KentTürkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan ve yılda 600 bin kişinin ziyaret ettiği Trabzon Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı'nda, iki yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Çalışma sırasında kuzey çatının üst sağ yamacında tespit edilen ve bugüne kadar girilmemiş gizli bir geçitle ulaşılan alan tespit edildi. İşte detaylar...
#Sümela Manastırı‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserGürcistan’da görünürde sıradan anlar bile sık sık özel yaşantılara dönüşebiliyor. Tiflis’tin en işlek yeri Rustaveli Caddesi’nde, devasa ağaçların gölgesinde sıralanan kafeler arasında akşam üstü yaptığımız yürüyüşe genç müzisyenlerinin yarı akustik rock tınıları eşlik ediyor. Atmosferi bu denli büyüleyici kılan, maviyle beyazın gökyüzündeki akıl almaz uyumu mu, yoksa Gürcü halkının insanı sarıp sarmalayan rahat enerjisi mi karar veremiyoruz...
#Gürcistanİtalya’da mart ayında yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye'nin 11'inci ‘sakin kent’i seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesinde yaşanan sevinç “HES yapılacak” haberiyle yerini endişeye bıraktı. Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, “HES ekolojik faciaya neden olacak ” dedi.
#HesSırtçantalı gezgin Erdem Gürses, otostopla gittiği Gürcistan’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Mtsheta kasabasına hayran kaldı. Aragvi Nehri’nin kıyısındaki kasabanın tarihi dokusu, doğal güzellikleri, yemekleri özellikle de şaraplarından etkilendiğini söylüyor.
Gürcistan’ın İmereti Bölgesi’ndeki Kutaisi, bir zamanlar sanayi merkeziydi. Ülke bağımsızlığını ilan ettikten sonra nüfusunun yüzde 70’i kenti terk etti. Parlamentonun başkentten taşınması bu yıl Kutaisi’nin kaderini bir kez daha değiştirdi. Mayısta parlamentonun açılmasıyla hareketlenen şehir bugün yapılacak genel seçimlerden sonra, yeni dönemde uluslararası ilgi odağı olacak.