Gezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaDünyanın bir ucunda okyanusun ortasında bir ada, adanın ortasında en yakın akrabasından 222 kilometre uzakta tek başına bir ağaç. Gövdesinde çok önemli gerçekler saklayan bu ağaç hepimizin kurtuluşu olabilir. İşte tüm ayrıntılar...
#Sitka Ladiniİlişkileri bitiren çok fazla neden vardır. Genelde heyecanın kaybolması, sevginin azalması ya da anlaşamamazlıklar ayrılmak için neden olabilir. Peki ya iklim değişikliği ayrılıklara sebep olabilir mi? Yapılan yeni bir araştırma, dünyadaki en sadık canlılardan olan albatrosların iklim krizi sebebiyle daha fazla boşandığını söylüyor. Uzmanlar, albatrosların romantik aşk hayatlarını, iklim krizine bağlı boşanma nedenlerini ve popülasyonlarının nasıl tehlike altında olduğunu anlatıyor
#İklim KriziDünya üzerinde pek çok okyanus bulunmaktadır. Özellikle okyanusa kıyısı olan ülkeler de ülkemizden farklı iklime sahip olan ülkelerdir. Okyanus isimlerinin neler olduğu ve dünyanın en büyük ve en küçük okyanusları merak edilmektedir. Okyanusları coğrafya bilimi incelemektedir. Son günlerde okyanuslar ile ilgili bilgi yoklaması yapılmaktadır. Peki, okyanus isimleri nelerdir? Büyükten küçüğe dünya üzerindeki okyanuslar nelerdir tüm detayları ile derledik.
“Dünyada ulaşılması en zor, en uzak bölge neresidir” diye sorsalardı, düşünmeden “Antarktika” derdim. Hem yaşadığım ülkeye uzaklığı hem de çok farklı ve zorlu bir çevreye sahip olması beni haklı çıkarırdı. Özellikle biz dalgıçların içinde olan ve önüne geçemediğimiz, uzaklara, derinlere ulaşma tutkusu, bize uzakları yakın, hedefleri ulaşılır kılar. Bu, şartları zorlamak mı, yoksa maceraperestlik mi, orasını bilemiyorum. Ama böylece, dünyayı daha iyi tanıyor ve diğer canlılarla daha da yakınlaşıyoruz. O zaman, Antarktika’da dalışa gitmek... Neden olmasın?
Antarktika’da şu anda yaz. Türkiye’nin önemli beyin cerrahlarından Prof. Dr. Talat Kırış gibi sizin de hayaliniz bir gün beyaz kıtayı keşfe gitmekse şimdi tam zamanı. Arjantin’den 4.5 gün yelkenliyle Antarktika’ya ulaşan Kırış, hiçbir devlete ait olmayan bu büyülü dünyada bir ay geçirdi. Penguenlerin arasında dolaştı.
#AntarktikaSon sözü vahşi denizin söylediği sularda, 14 metrelik tekneleri Uzaklar II ile 8 bin 500 mil kateden Kaptan Osman Atasoy ve Sibel Karasu için artık kara göründü! Antarktika’ya ulaşan ilk Türk yelkencileri Atasoy ve Karasu dönüş yolunda da Atlas Okyanusu’nu hiç durmadan 53 günde aştılar.
Yolunu şaşırınca Antartika’daki evinden 3 bin kilometre uzaklıktaki Yeni Zelanda’da kıyıya vurmuş olarak bulunan ve kısa zamanda dünyanın ilgi odağı haline gelen “Neşeli Ayaklar” isimli penguen, tedavisinin ardından araştırma gemisiyle Güney Okyanusu’ndaki evine gönderilmek üzere yol çıktı.
Antarktika’da bir buzula çarpan dev buzdağı, 2 bin 550 kilometrekare büyüklüğündeki bir buz parçasının kopmasına neden oldu. Sürüklenen iki buzdağının, okyanustaki oksijen seviyesini düşürerek akıntıları olumsuz etkilemesinden ve bunun küresel iklim değişikliğine neden olmasından endişe ediliyor.